Your Pet, Our Passion.
To katte sidder i en sofa med en rød pude

Udforskning af de fantastiske kattesanser

5 minutters læsning

En kats forbedrede sanser er vidunderligt indviklede mekanismer. Læs fascinerende fakta om killingens fem sanser, og om der er en sjette, som nogle stolte katteejere hævder.

Fra at spille klaver til at udføre baglæns saltomortaler og tyngdekraftstrodsende træklatring, overrasker katte os konstant med deres imponerende evner. Men bag disse fantastiske færdigheder er de finjusterede kattesanser blevet finpudset gennem tusinder af år med jagt.

Vores katte har knurhår, der fungerer som antenner, ører, der fungerer som paraboler og en dobbelt duftmekanisme, der slår selv de mest snudefølsomme hundes. Kattenes sanseverden er spændende og på mange måder unik. Læs videre for at finde ud af, hvordan kattens sanser arbejder sammen for at bringe verden i levende fokus og opdage nogle fascinerende fakta i processen.

Kattens lugtesans

En kats evne til at opdage dufte er ikke noget at vrænge næse ad. Med næsten 40 gange mere lugtfølsomme celler end vores menneskelige næse besidder, er en kats lugtesans en vidunderlig indviklet mekanisme, som nogle forskere endda rangerer over hundenes. Det er da ingen overraskelse, at en kat vil stole mere på, hvad dens næse kan lugte, end hvad dens øjne ser, når den skal have styer på sit miljø. Lige fra knytning af bånd mellem mor og afkom til jagt, parring og udforskning af omgivelserne, er en kats lugtesans dens mest pålidelige værktøj til at opfange vital information.

Uden for sociale interaktioner er denne kraftfulde lugtesans et af de bedste jagtredskaber, en kat kan ønske sig, og identificerer byttet længe før det har mistanke om nogen fare. Det samme gælder kattefoderet, der er godt gemt bagerst i køkkenskabet. Tro ikke, at din kats lugtesans ikke allerede har identificeret det dyrebare lager bare fordi, den ikke kan se det!

En fascinerende kendsgerning om kattens lugtesans

Katte har en dobbelt duftmekanisme, der er en sej superkraft og ret sjælden i dyreriget. Ligesom andre dyr har katte regelmæssige olfaktoriske (duft-)receptorer til at opfange aromaerne i luften. Men katte har også en anden "næse" placeret i mundhulen, kaldet det vomeronasale organ. Dette har en lidt anderledes anvendelse, da det opfanger feromonsignaturer, som almindelige duftreceptorer ikke kan registrere. Disse feromoner er vigtige for sociale, parrings- og territoriale oplysninger.

Kattens synssans

En kats syn kvalificerer den måske ikke til at male kunstværker, men når det kommer til et jagtjob midt om natten, er kattens øjne perfekte. Deres brede synsfelt og bevægelsesdetektionsevner gør dem til særdeles dygtige jægere. Når det kommer til kattes evne til at se i mørke, fandt en undersøgelse ud af, at en stor del af det, der gør det muligt for dem at fungere så godt om natten, er, at de kan se ultraviolet lys, som vi mennesker ikke engang kan opdage. Men deres syn i dagslys er mindre forhøjet, da de for det meste er aften- og nattejægere. Derudover har katte en form for nærsynethed, så de kan fokusere godt på genstande tættere på sig, men kæmper med genstande, der er langt væk.

På trods af kattenes intelligente øjne kan en susende mus stadig have en chance for at gå ubemærket forbi. Det viser sig, at katte har en blind plet placeret lige under hagen. Så hvis din killing ikke kan se tingene lige under sin næse, ved du nu hvorfor!

Katte kan se nogle farver, men ikke hele spektret. Grønne og blå farver fylder mest af deres visuelle spektrum, mens røde og lyserøde farver er næsten fraværende for dem. Det betyder, at kattelegetøj i blå og grønne nuancer vil være mere synlige for dem.

Kattens høresans

Det må forventes, at kattens natur som rovdyr er understøttet af god katteteknik, og kattens hørelse er ingen undtagelse. Et lille raslen i bladene på jorden kan gå ubemærket af mennesker, men din killing vil hurtigt pudse deres ører op og undersøge det nærmere. En kats kegleformede ører fungerer som en katteparabol, der hjælper den med at høre en bred vifte af frekvenser. Faktisk kan den høre flere frekvenser end de fleste pattedyr, inklusive os mennesker.

Formen af en kats ydre øre udfører to opgaver på én gang: den hjælper med at forstærke lyden, når den sendes videre til mellemøret og det indre øre, og den registrerer præcis, hvor støjen kommer fra. Hørelsen er særlig nyttig, når katten skal ud at jage eller undgå at blive jaget, så det er ikke underligt, at denne kattesans har udviklet sig til at være en imponerende detektionsmekanisme.

En afkræftet myte om kattens hørelse

Hvis din killing er hvid og har blå øjne, er du sandsynligvis mere interesseret i din kats høresans end andre katteejere. Baseret på anekdotiske beretninger er disse særlige katte blevet sat i en klasse adskilt af katteelskere, der frygter, at deres udseende på en eller anden måde er forbundet med en manglende evne til at høre. Selvom der findes nogle beviser på, at nogle hvide katte er mere tilbøjelige til genetisk døvhed, er det ikke sandt for alle katte med dette udseende.

Kattens smagssans

Mens de fleste kattesanser er meget følsomme, er smagssansen den, der stikker ud. Den har kun et par hundrede smagsløg, sammenlignet med menneskers mere end 9000 smagsløg! Det betyder for eksempel, at katte ikke kan smage noget sødt. Mange mener dog, at kattens øgede lugtesans opvejer sin dårlige smagssans.

Noget, du dog altid skal holde væk fra din kat er alt, der er bittert, som f.eks. citroner eller kaffe. Kattens smagsløg er ikke fans af denne smag, da bitre signaler fortolkes som noget farligt eller forgiftet mad. Det er den samme grund til, at bitre væsker og sprays nogle gange bruges til at afholde katte fra at bide og tygge i møbler eller sår.

En unik smagssans

Eksperter mener, at katte mangler det søde gen, der giver dem mulighed for at smage sød mad, og at de måske er det eneste pattedyr i denne situation. Selvom nogle ejere kan sværge, at deres kat har en sød tand, er det meget muligt, at fedtindholdet er det, der gør disse søde fødevarer attraktive for dem, ikke sødmen i sig selv.

Kattens følesans

Kattens sofistikerede følesans er der altid for at støtte og forbedre dens syn. Knurhårene er en kats betroede radar og fungerer som berøringsreceptorer, der hjælper den med at måle afstande nøjagtigt. Hvis du ser katten med succes navigere i umuligt smalle rum eller yndefuldt springe op på tynde afsatser, er det knurhårene, der udfører det hårde arbejde. Læs mere om hvorfor katte har knurhår i vores guide.

Berøringsreceptorer er også til stede på deres næse og poter. En kats pels bidrager i sig selv til en øget følesans, da den altid opfanger sanseinformation. Det er derfor, din kat reagerer ved at spinde hver gang, hvad du stryger eller kæler med den.

En overraskende kendsgerning om en kats følesans

Du tænker sikkert på din kats knurhår som et ansigtstræk. Det viser sig, at der også er knurhår på kattens forben. De kommer fra en tid, hvor katte jaged meget, og knurhårene på forbenene er afgørende for at opdage positionen af det bytte, de er ved at fange.

Kattens sjette sans

Katte er mystiske væsner, og de fleste ejere undrer sig over, hvad de ser, når de stirrer så intenst på sofaen, eller hvad de forsøger at fange med poterne i luften. Vi kan ikke fuldt ud forklare killingernes adfærd, hvorfor mange ejere ender med at tro, at der findes en særlig evne, en kats sjette sans, som kan forklare det hele. På trods af at nogle katteelskere hævder, at de så deres kat forudsige overhængende fare eller kommunikere med personer, der ikke kan ses, er der ingen solide beviser for, at katte er i stand til at opdage ting ud over, hvad de sædvanlige fem sanser er i stand til.

Men der er en vigtig opgave, som vi kan overlade til vores kære kattedyr, som får dem ret tæt på magi. Undersøgelser har vist, at det kan være yderst gavnligt at give et autistisk barn eller endda med en demenspatient en killing. Den særlige forbindelse mellem kat og patient er i stand til at transformere liv, så selvom en kats sjette sans ikke eksisterer, er vores kattedyr stadig utrolige væsner.

Så der har du dem: kattens ekstraordinære sanseevner. Fortsæt rejsen ind i kattenes fascinerende verden med disse sjove kattefakta, eller lær kattepsykologien bedre at kende for din killings følelsesmæssige velvære.