Your Pet, Our Passion.
Killing sidder i en kattebakke

Den ultimative tjekliste, når du rejser med katte

10 minutters læsning

Nogle gange er ferier bare ikke rigtige, medmindre hele familien er der, og for nogle mennesker inkluderer det deres kæledyr. Ferier med din kat kan være en ekstremt sjov måde at knytte bånd til dit kæledyr på, men det er vigtigt at sørge for, at du er forberedt med en tjekliste til katterejser!

Du kan normalt tage din kat med på ferie, uanset om du bliver hjemme eller skal til udlandet. Når alt kommer til alt, ville familieferier ikke være det samme uden dit kæledyr! Der er dog et par ting, du skal organisere på forhånd, især hvis du forlader landet.

Det er fuldt ud muligt at tage på ferie med din kat, så længe du er forbereder dig. At tage katte med på ferie kan indebære lidt ekstra organisering. Så længe alt er ordnet i god tid, og du ved, at din kat kan klare rejsen, skal det nok gå.

Det er rigtigt, at katte kan lide deres eget territorium, og derfor beslutter mange ejere, at det er bedst at efterlade dem hos en betroet plejer - du vil selv vide, hvad der er bedst for dit eget kæledyr. På den anden side har moderne kæledyrsbure, kæledyrspas og vaccinationer gjort det langt nemmere for folk at tage deres katte med på ferie.

Hvis du planlægger at tage på ferie med din kat, så tjek vores tips til forberedelse – og kom i gang med at pakke!

Sådan tager du katten med på ferie

Hvis du tager din kat med på ferie i Storbritannien, bliver det ikke meget nemmere. Hvis din destination er kæledyrsvenlig, din kat er mikrochippet, og du tror, den med glæde vil tilpasse sig sine midlertidige omgivelser, er du klar til at tage afsted. Katte kan rejse frit i Europa, så længe de er vaccineret mod rabies, er blevet mikrochippet og har et gyldigt ’kæledyrspas’. De fleste dyrlæger vil være i stand til at udstede kæledyrspas. Disse indeholder opdaterede oplysninger om din kats behandling, så du kan dokumentere, at den er rask. Hvis din dyrlæge ikke udsteder disse, bør de kunne anbefale en, der gør. Du kan også være interesseret i ordningen, Pet Travel Scheme, som kan gøre ferie med katten endnu nemmere. Læs om denne ordning nedenfor.

Dit luftfartsselskab skal orienteres om, at du tager kat med dig længe i forvejen. De kan fortælle dig, hvad du ellers skal gøre for at få din kat gennem lufthavnen.

Uanset om du opholder dig i landet eller skal til udlandet, skal du sætte dig ind i at rejse med din kat med fly eller bil.

Dyrlægetjek inden du tager din kat med på ferie

I de fleste tilfælde vil din kat ikke have brug for speciel medicin, før den tager på ferie, men hvis du er usikker, så spørg din dyrlæge for at få ro i sindet. Under alle omstændigheder er det en god idé at rådføre sig med din dyrlæge om din kats egnethed til en lang rejse, da alle kæledyr er anderledes, og der kan være ting, du ikke har overvejet.

Når du taler med din dyrlæge, skal du overveje din kats generelle helbred og enhver historie med angst under indespærring. Hvis din kat tidligere har været utilfreds med at rejse, kan du overveje, om det er det bedste, du kan gøre at tage den med på ferie. Din kat kan trods alt ikke kommunikere sine følelser, som du gør, så du skal arbejde hårdt for at finde ud af, hvordan den har det!

Du vil måske også overveje nogle af de praktiske aspekter ved at tage din kat med på ferie. Hvis din kat tager medicin, så sørg for, at du har en tilstrækkelig stor forsyning til hele turen. Hvis din dyrlæge foreslår et beroligende middel til rejsen for at holde katten behagelig og rolig, skal du være opmærksom på, at virkningerne kan vare længere end rejsen. Hvis dette er tilfældet, har din kat brug for et varmt og sikkert sted at hvile, indtil den er kommet sig!

Hvis din dyrlæge ordinerer din kat medicin til turen, kan det være nyttigt at spørge om at prøve den på forhånd, især hvis du planlægger at rejse langt. Hvis du på forhånd ved, hvordan medicinen påvirker din kat, er der mindre plads til uheld i sidste øjeblik, hvilket alle de rejsende godt kan undvære!

Planlægning af ferie med katte

Mens du planlægger din ferie med din katteven, bør du måske overveje følgende ting. Hvis du kan ordne det hele på forhånd, bliver din ferie mere jævn, mindre stressende og meget sjovere – for din kat og for dig!

 • Før du tager afsted, skal du sørge for, at din destination er kattevenlig. Fortæl dem, at du tager dit kæledyr med, så alt er klar til din kats ankomst.
 • Medmindre din kat allerede er fortrolig medat være udendørs, hvor du skal hen, skal den holdes inde under dit ophold. Tjek, at din feriebolig er god og sikker.
 • Tjek i forvejen for passende toiletfaciliteter til din kat, og om der er et sikkert udendørsrum, den kan være i - det skal være så behageligt som muligt.
 • Hvis du bor i nogens hjem eller i et lille B&B, skal du spørge om tilstedeværelsen af andre dyr før du rejser med din kat. Vil din kat have det godt med andre kæledyr i nærheden?
 • Sørg for, at din kat har alt, hvad den har brug for de første par dage af turen, indtil du finder lokale forsyningskilder såsom mad, vand, godbidder, kattebakker og en god forsyning af kattegrus.
 • Hvis det er muligt, så tag velkendte ting med hjemmefra for at hjælpe din kat med at falde godt til rette, såsom kradsestolper, legetøj og behagelige puder eller lignende. Som de fleste mennesker elsker katte deres hjemmekomfort!
 • Til rejsen skal du medbringe en vandskål, der ikke spilder, og flasker med frisk vand. En hydreret kat er gladere, og den skal muligvis køles ned under turen.
 • Placer en boks med kattegrus i passende størrelse i din kats bur, så du har separat adgang til dens kattegrus, efter at den har brugt det - dette vil gøre den omgivelser mere rene og komfortable.
 • Alternativt kan du planlægge at flytte din kat sikkert til et separat bur til toiletbesøg med et par timers mellemrum, da dette vil sikre, at den forbliver ren og tør.
 • Uanset hvordan du håndterer situationen, så pak masser af plastikposer og rengøringsudstyr for at sikre, at din kat aldrig kommer til kort i denne henseende!

Når du ankommer til feriemålet med din kat

Arbejdet stopper ikke, når du ankommer til din destination, selvom I nu nok begge er klar til lidt hvile! Der er lige et par ting mere at tænke på, og så er din ferie med din kat klar til at begynde.

Afhængigt af hvilket land du skal til, kan din kat, hvis den rejser til udlandet, have brug for en kort periode i karantæne. Selvom du ved, at den er rask er det et lovkrav mange steder - så tag dette med i dine rejsebetragtninger!

Når du ankommer til din bolig, vil din kat sætte pris på masser af tid til at finde sig til rette i. Lad den bare ligge i sit bur et roligt sted, mens du pakker ud, og sørg for at sikre rummet og lade katten komme ud af buret for at gå på opdagelse i sit eget tempo. Gå med din kat, hvis du kan, skift mellem rummene, indtil de alle er blevet udforsket, og din kat er komfortabel.

Sørg for, at alle i familien er klar over, hvilke områder din kat må få adgang til, og at døre og vinduer til 'forbudte' rum holdes lukkede. Du skal også holde temperaturen reguleret for din kats komfort - husk, i modsætning til dig kan den ikke tage sin pels af eller tage en varm trøje på!

Mikrochips

Det er en god idé at mikrochippe din kat, selvom den ikke skal rejse med dig, men det er endnu vigtigere, når den skal med dig på ferie. At tage på ferie med din kat udgør flere risici for at fare vild end i din baghave – når alt kommer til alt vil enhver nysgerrig kat helt sikkert gerne følge den spændende lugt eller klatre gennem et interessant vindue!

Rejser med katte til EU efter Brexit

Hvis du rejser med din kat til Storbritannien efter Brexit, skal du sørge for at tjekke de nye krav på forhånd. Den officielle vejledning siger, at du skal arrangere dit kæledyrs rejse med dyrlægen mindst 4 måneder før din rejse. Udfør følgende trin for en gnidningsfri rejse til Storbritannien:

 • Få din kat mikrochippet, hvis den ikke allerede er det.
 • Sørg for, at din kats rabiesvaccination er opdateret.
 • Efter din kats rabiesvaccination skal du vente 30 dage og derefter vende tilbage til dyrlægen for at få taget en blodprøve for at kontrollere, om den har virket.
 • Vent med at rejse indtil tre måneder efter en vellykket blodprøve.
 • 10 dage før du rejser, skal du vende tilbage til dyrlægen for at få en dyresundhedsattest, som inkluderer bevis for din kats vaccinationshistorik, mikrochipningsdato og det vellykkede blodprøveresultat for rabiesantistoffer.

For mere information om at rejse med din kat efter Brexit, skal du konsultereden officielle rejsevejledning.

Hvis du efterlader din kat derhjemme

Inden du beslutter dig for at tage din kat med på ferie, så overvej at lade den blive hjemme. I modsætning til hunde er din kat nok ret tilfreds med at blive hjemme med sin velkendte kattebakke, madskål og hyggelige liggesteder. Af denne grund bør du, selvom du kommer til at savne din kat, overveje at efterlade din kat hos en dyrepasser, hvis du føler, at katterejser kan være for stressende for en eller jer begge.

Hvis din kat ikke har nogen specifikke medicinske behov, kan du bede en betroet kattevenlig nabo, ven eller familiemedlem om at fodre den, rense dens kattebakke, sørge for mad og frisk vand og give den lidt hengivenhed og legetid. Alternativt kan en professionel kæledyrspasser tage sig af din kat, mens du er væk, eller du kan efterlade den hos en kattepension.

For råd til at hjælpe dig med at vælge, hvad der er bedst for dig og din kat, skal du læse vores artikel om kattepasning og kattepensioner.

Uanset om din kat skal på eventyr med dig eller opholder sig sikkert derhjemme, så husk at gøre, hvad der er bedst for dit kæledyr. Selvom den bliver tilbage, så forestil dig, hvor vidunderligt det vil være at komme tilbage fra en spændende ferie – og blive mødt af dens højlydte spinden og udelte opmærksomhed!