Your Pet, Our Passion.
Kvinde holder kat

Guide til kattepensioner og kattepasningstjenester

6 minutters læsning

Katte er kendt for deres selvstændige natur, hvilket blot er en af de egenskaber, der gør dem til fantastiske kæledyr! De fleste katte vil være glade for at blive efterladt alene i løbet af dagen, men hvis du har brug for at efterlade din kat i længere tid, kan det være nødvendigt at se nærmere på kattepensioner eller kattepasningstjenester.

Da katte slumrer i omkring to tredjedele af deres dag (og endnu mere i deres seniorår), bør de fint kunne overlades til sig selv i kortere perioder, så længe du giver dem masser af kærlighed og kvalitetslegetid, når de er vågne!

Men hvis du skal være væk i mere end én dag, skal du sørge for, at din kat bliver passet ordentligt. Hvis du ikke kan finde en ven, der er villig til at passe din kat, så prøv en kattepension i eller brug en kattepasningstjeneste.

Hvis katten skal være alene hjemme

Katte er hjemmeelskende, territoriale skabninger, så det kan være nemmest at finde en måde, hvorpå din kat kan blive passet derhjemme, når du skal rejse. Det er usandsynligt, at den vil føle sig stresset, hvis den er i sit sædvanlige miljø med sine velkendte dufte, ting og lyde.

Hvis du er heldig, har du en kattevenlig ven eller nabo, der gerne kigger forbi at fodre den, rense dens kattebakke, give frisk vand og kæle lidt med den!

Det næstbedste alternativ til at få en ven eller et familiemedlem til at passe din kat er at finde en professionel huspasser, som vil blive i dit hjem, mens du er væk for at passe din kat i dens sædvanlige daglige omgivelser. Ud over at holde øje med din kat, kan de også vande eventuelle stueplanter og få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme for at afskrække indbrudstyve.

Der er alternativer til huspassere. Du kan for eksempel prøve en professionel kattepasse eller kattepension. Tjenesteydelserne varierer fra person til person eller virksomhed, men du kan normalt forvente, at en kæledyrspasser eller kattepasningstjeneste kommer hjem til dig mindst to gange om dagen for at fodre din kat, lege med den og rense dens kattebakke.

For ro i sindet kan du beslutte at holde din kat indendørs, mens du er væk. Det betyder ikke kun, at den altid er der, når kæledyrspasseren kommer, men du vil være mere afslappet ved at vide, at katten ikke får problemer i det fri.

Inden du indgår en aftale med en professionel kattepasser, skal du diskutere følgende spørgsmål for at sikre, at de er et godt match:

 • Hvad er personens erfaring med katte?
 • Har personen en tilstrækkelig forsikring? Bed om at se deres dokumenter for at have ro i sindet.
 • Har de referencer? Kontakt dem for at få en anbefaling.
 • Er de selvstændige eller arbejder de for et agentur? Hvis de arbejder for et agentur, hvilke ekstra tjenester tilbyder agenturet (f.eks. en erstatning, hvis din passer bliver syg).

Vær ikke bekymret for at stille for mange spørgsmål - en professionel kattepasser vil ikke have noget imod det. Faktisk vil de sandsynligvis se det som et tegn på en god ejer, og vil være mere end glade for at fortælle om deres professionelle tjenester med en medkatteelsker. Husk, det er ikke kun din dyrebare kat, du giver dem ansvar for, du overdrager også dine husnøgler!

Anbefalinger fra venner og din dyrlæge er gode udgangspunkter, men gør også dit eget research. Hvis du af en eller anden grund føler dig ubehagelig ved aftalen, så følg din mavefornemmelse og find en anden kattepasser eller kattepension.

Uanset hvilken service eller person du vælger, så giv din kæledyrspasser og din kat mulighed for at møde hinanden, før du overlader dem til hinanden.

Når du har fundet den perfekte kattepasser, er det næste du skal gøre, at give dem en klar liste med instruktioner om din kat og, hvis det er relevant, dit hjem. Det kan være nyttigt at mødes med dem personligt for at diskutere dit kæledyrs behov og derefter efterlade skriftlige instruktioner.

Udover dine kontaktoplysninger, skal du nedskrive dine kats foderinstruktioner, eventuelle særlige diæt- eller adfærdsbehov, deres yndlingslege og eventuelle begrænsninger, du har - for eksempel hvor de må være og hvor de ikke må være i huset. Hvis din kat udelukkende er en indekat, så sørg for, at de er klar over det!

De skal også vide, hvilket mærke af kattegrus du bruger, og hvilken mad og godbidder du giver, hvis de løber tør, mens du er væk.

Selvfølgelig sker der ulykker og sygdom, uanset om du er der eller ej, så udover at lære færdighederne selv, skal du sørge for, at din kattepasser eller plejer er kvalificeret til førstehjælp hos katte. Det er også en god idé at efterlade dem en liste med instruktioner om eventuelle aktuelle medicinske problemer, din kat måtte have, og, hvis det er relevant, hvordan og hvornår den skal administrere medicin.

Vigtigst af alt, sørg for, at kattepasseren har alle dine kontaktoplysninger, plus dem fra en backup, hvis de ikke kan nå dig. Efterlad også din dyrlæges kontaktoplysninger såvel som din kats mikrochipoplysninger (hvis relevant), plus enhver nødvendig veterinær- og sygehistorie.

Selvom det kan virke lidt morbidt, så tal med din kattepasser om, hvad du gerne vil ske, hvis din kat pludselig skulle blive syg eller gå bort i dit fravær. Selvom det er et svært emne at diskutere, betyder det, at I begge ved, hvad processen er for hvert worst-case scenarie, hvilket kan undgå unødvendig hjertesorg senere.

Kattepasnings-apps

Hvis du kæmper for at finde en velrenommeret kattepasningstjeneste i dit område, findes der en række kattepasnings-apps og websteder, der gør din søgning meget nemmere! Her er et par forslag (bemærk, at vi ikke har 'godkendt' dem):

Cat in a Flat

Cat in a Flat er en fantastisk kattepasnings-app, der hjælper dig med at finde kattepassere i nærheden af dig. Den er virkelig nemt at bruge, bare indtast dit postnummer , så kan du finde kattepassere i dit område. Alle passere har en profilside, hvor deres legitimationsoplysninger vises - og du kan arrangere et møde ansigt til ansigt på forhånd for at sikre, at passeren er den rette match. Du kan vælge overnatninger, besøg en eller to gange dagligt, alt efter hvad du har brug for. Nogle kattepassere tilbyder også yderligere tjenester såsom vanding af dine stueplanter og kan også passe andre små kæledyr.

Trusted Housesitters

Hvis du har tendens til at rejse en del, uanset om det er for forretning eller fornøjelse, kan Trusted Housesitters være den perfekte kattepasnings-app for dig. Ejere skal blot købe en ejerplan, som er en årlig engangsbetaling, så kan du have så mange pasninger, som du vil! Din kattepasser vil være i stand til at sende opdateringer og billeder gennem en app, og både kattepasseren og du vil være i stand til at få adgang til dyrlægens rådgivning 24/7.

Pawshake

Pawshake er en super simpel kattepasnings-app. Det er ikke nødvendigt at betale for en abonnementstjeneste, du betaler bare for den kattepasser, der opfylder dine behov. Booking foregår direkte gennem appen, og du kan møde eventuelle potentielle passere på forhånd for at sikre, at alle parter er glade (herunder din kat). Alle kattepassere bliver også bedømt - så du kan være sikker på, at dit kæledyr er i kyndige hænder.

Priser for kattepasning

Priserne for kattepasning kan variere meget afhængigt af den enkeltes erfaring. Forvent at betale mere for weekender, og bureauer opkræver ofte andre gebyrer, så sørg for at bede om alle omkostningerne på forhånd, så du kan sammenligne.

Kattepensioner

Hvis du helst ikke vil have nogen ind i dit hus eller foretrækker, at din kat har selskab 24 timer i døgnet, kan du overveje en kattepension. Dette er et populært valg, og der er mange veladministrerede, omsorgsfulde kattepensioner over hele landet.

Hvis du planlægger at bruge kattepensioner, så prøv at vænne din kat til dem fra den er killing da ældre katte kan døje lidt med denne form for miljøforandring.

Det er vigtigt at lave din research for at finde en velrenommeret, licenseret kattepension med kyndigt, omsorgsfuldt personale og gode, rene, komfortable faciliteter. Webstedet, International Cat Care, tilbyder nogle fremragende råd om valg af kattepension, samt spørgsmål, du kan stille, når du besøger den.

Valg af kattepension

Vi anbefaler altid, at du besøger en kattepension på forhånd for at sikre, at den er ren, og at kattene der ser varme, afslappede og glade ud. Du vil vide, om det er et sted, hvor din kat vil passe ind og få det godt.

Her er et par ting, du bør overveje, når du vælger en kattepension:

Indledende kontakt:

 • Hvor venlige virker de i telefonen? Viser de interesse for din kat? Em velrenommeret kattepension vil som minimum stille spørgsmål om kattens race, alder og temperament.

 • Tilbyder de en rundvisning før din kats ophold? De bør altid tilbyde en rundvisning af faciliteterne inden booking.

 • Se kattenpensionens anmeldelser: kig på Google, Facebook, Trustpilot og selvfølgelig er den gode gammeldags mund-til-mund-metode også fantastisk!

Under besøget:

 • Er ejeren eller lederen glad for at vise dig rundt? Med de nuværende COVID-restriktioner må rundvisning måske kun ske efter aftale.

 • Er der et medlem af personalet, der er kvalificeret til mindst niveau 3? De nye regler foreskriver, at der til enhver tid skal være nogen på dette niveau på stedet.

 • Kontrollerer de, at alle vaccinationer er ajour? Dette er et krav i henhold til de seneste regler.

 • Hvordan lugter faciliteterne? Kattepensioner skal friskes op og rengøres mindst to gange om dagen. Der må ikke være dårlige lugte til stede.

 • Hvad er den overordnede stemning på stedet? Hvor meget hylen eller mjaven kan der høres? Der skal være en generel ro og afslappet fornemmelse.

 • Er indhegningerne store nok? De nye regler siger, at for kattepensioner skal sovepladsen være mindst 0, 85 kvm og motionsarealet mindst 1, 65 kvm og 1,8 m høj.

 • Er der passende udstyr og kattegrus? Der bør være en række forskellige sengetyper, og hver kat skal have deres egen seng og skål, underholdning og legetøj skal også være let tilgængeligt.

 • Hvordan reagerer kattene, når personalet er i nærheden af dem? De skal være glade for at se dem og aldrig være bange. Husk, at hver kat er forskellig, og nogle kan være naturligt mere bange end andre.

 • Hvordan reagerer personalet på kattene? De bør vise interesse og interagere med dem.

 • Hvad er den daglige rutine? Katte skal have mindst 4 besøg om dagen.

 • Er kattepensionen opvarmet? Reglerne foreskriver, at temperaturen skal være mindst 10 grader Celsius og ikke overstige 26 grader Celsius.

 • Tilbydes der naturligt eller kunstigt lys? Hvis det er kunstigt, skal det være tændt i mindst 10 timer om dagen, så det skal være tændt på tidspunktet for dit besøg.

 • Hvor mange katte er der i hver indhegning? Kun katte fra samme husstand må anbringes sammen.

 • Hvordan passer de de ældre katte? Kan de administrere medicin oralt og/eller ved injektion? Derudover skal der være en person på stedet, der er kvalificeret i at yde førstehjælp til dyr.

 • Hvordan er sikkerheden? Kig dig omkring og se efter overvågningskameraer og hængelåse på døre og porte.

Ved ankomst til kattepensionen

 • Lader de din kat få et prøveophold? Velrenommerede kattepensioner giver mulighed for at lade din kat vænne sig til faciliteterne, lydene, lugtene og personalet inden dens første lange ophold.

 • Er kattepensionens dokumenter informative? Minimumskravet er, at der skal gives grundlæggende oplysninger. Kattepensionen skal også gøre dig opmærksom på vilkår og betingelser, og hvad du kan forvente.

 • Hvordan reagerer personalet på din kat og omvendt? Din kat skal reagere positivt, og personalet skal være imødekommende over for jer begge.

 • Tilbyder de et kontaktnummer? Du skal kunne ringe og spørge til din kat i deres åbningstid. Nogle kattepensioner kan også tilbyde at sende billeder og videoer.

 • Har du fortalt din dyrlæge, at din kat bor på en kattepension? Dette er en god idé, da det vil give kattepensionen mulighed for at diskutere eventuelle problemer, hvis de skulle opstå samt få adgang til lægejournaler uden dit forudgående samtykke.

Licensering

Sørg for, at kattepensionen har licens, da det betyder, at de skal overholde forskellige regler vedrørende hygiejne og sikkerhed. En kopi af deres licens skal vises tydeligt, både på faciliteten og på deres hjemmeside. I 2018 kom nye regler med hensyn til pleje og velfærd for dyr, Disse nye regler er meget detaljerede, og tilbyder også en stjerneklassificering og en licensvarighed. Gode kattepensioner skal som minimum have en 3-stjernet vurdering, så sørg for at holde øje med dette.

For at være på den sikre side,skal du lade være med at vente med din booking til sidste øjeblik, da de bedste kattepensionerhar en tendens til at blive booket op i god tid. Hvis du planlægger at rejse i de travle sommermåneder eller i jule- og påskeferien, skal du underrette dem i god tid.

Nødvendigt papirarbejde

Du vil blive bedt om at fremlægge bevis for opdaterede vaccinationer, før din kat kan bo hos en kattepension. Det er også en god idé at give kattepensionen din dyrlægeoplysninger, din kats mikrochipoplysninger og en fortegnelse over eventuel relevant sygehistorik til brug i nødstilfælde. Hvis din kat er på nogen form for medicin, skal du sørge for at efterlade klare instruktioner om, hvordan og hvornår den skal gives, samt alt, hvad du gerne vil have, at de skal vide om kost- eller adfærdsproblemer.

Jo mere de ved om, hvad din kat kan lide og ikke kan lide, jo roligere bliver din kat, så både du og dit kæledyr kan slappe af i din pause!

Priser for kattepension

Kattepensionernes priser kan variere ret meget afhængigt af den pågældende facilitet. Nogle vil tilbyde en nedsat pris, hvis du har en ekstra kat, der skal med.

Det er naturligt at bekymre sig om at overlade din kat i en andens varetægt, men en velrenommeret kattepasser eller en kattepension vil give dig ro i sindet velvidende, at dit kæledyr er glad og sundt, mens du er væk.

Vil du vide mere om din nye killing eller kat? Læs vores artikel om, hvordan din kat oplever verden.