Your Pet, Our Passion.
Ginger Cat klatrer op i et træ

Mærkning af din kat med mikrochip

4 minutters læsning

Ud over masser af kærlighed og opmærksomhed vil du gerne give din kat den bedst mulige beskyttelse, hvis farer vild eller er forsvundet. Ved at mikrochippe din kat, giver du den den bedste chance for at blive fundet og sikkert returneret til dig, hvis den skulle vandre væk.

Hvorfor mikrochip?

Der er alle mulige årsager til, at din kat kan forsvinde. Den kan blive skræmt af noget og stikke af, eller måske blive desorienteret eller distraheret i et nyt miljø, hvis du for eksempel lige er flyttet. Selvfølgelig kan din kat godt have et halsbånd og et identifikationsskilt på, men disse kan blive væk eller fjernet, mens en mikrochip altid vil forblive sikkert på plads.

Ud over at hjælpe med at genforene dig med dit bortkomne kæledyr, kan en mikrochip også hjælpe, hvis du nogensinde kommer i en tvist med nogen om, hvem dyrets retmæssige ejer er.

Hvad er mikrochipning?

Mikrochipning af en kat er en enkel og hurtig procedure, der kan hjælpe med at genforene dig med din firbenede ven. Hvis din kat bliver fundet, kan en dyrlæge eller et dyreinternat scanne din kats indbyggede mikrochip for at finde dine oplysninger og din kats oplysninger fra mikrochipdatabasen. Så simpelt er det!

Hvordan fungerer mikrochipning?

Enkelt og smertefrit

Efter du har haft en snak med din dyrlæge om mikrochipning af katten, indsætter de en lille mikrochip - på størrelse med et stort riskorn - under din kats hud.

Proceduren er ekstremt hurtig, og den anses for at være relativt smertefri - fornemmelsen siges at svare til følelsen af, at et menneske får lavet et hul i øret. Når først mikrochippen er på plads, er det det - din kat vil aldrig vide, at den er der!

Kattens mikrochip har en unik 15-cifret kode, som derefter logges i en national database sammen med dine oplysninger, herunder dit navn, adresse og nødtelefonnummer. Husk derfor, at hvis du senere flytter eller ændrer dine kontaktoplysninger, skal du huske at opdatere dine registreringer ved at kontakte mikrochipfirmaet. Nogle gange pålægges et administrationsgebyr for at ændre dine oplysninger, men nogle udbydere kan give afkald på dette gebyr for den første ændring.

Hvis din pelsede ven vandrer af sted en dag og bliver fundet af en venlig fremmed, skal vedkommende blot aflevere den til et internat eller en dyrlægeklinik, hvor dyrlægen eller vagten vil bruge en scanningsenhed til at se, om din kat er mikrochippet. Denne scanning er fuldstændig harmløs, og ligesom en stregkode på dine indkøbsvarer, vil din unikke 15-cifrede kode blive vist sammen med oplysninger fra den mikrochipdatabase, som din kat er registreret hos. Efter at der er gennemført sikkerhedstjek, vil mikrochipregisteret afsløre dine kontaktoplysninger til dyrlægen eller vagtchefen, og inden længe vil du og din kat blive genforenet.

Hvornår skal jeg få min kat mikrochippet?

Fra 10-12 uger og derefter

Afhængig af race og størrelse kan de fleste katte mikrochippes fra 10-12 ugers alderen.

Du kan opleve, at en kat, du adopterer fra et dyreinternat, allerede er mikrochippet, og nogle opdrættere arrangerer også kattemikrochips som en del af deres service til nye ejere. Din opdrætter, dyrlæge eller sygeplejerske kan drøfte forskellige muligheder med dig, hvis du ønsker at mikrochippe en kat.

Hvis du skal på rejse og tager din kat med dig, er der en øget chance for, at den farer vild, så det er en god idé at få din kat mikrochippet, inden du tager af sted. Hvis du skal til udlandet under den britiske regerings Pet Travel Scheme (PETS), er det faktisk obligatorisk! Uanset hvad, kan du læse vores guide til at rejse med en kat for at få flere oplysninger. Når din kat har fået indopereret en mikrochip, skal den forblive på plads hele livet.

Hvor meget koster det at mikrochippe en kat?

Prisen for mikrochipning af katte varierer afhængigt af, hvornår det gøres, og hvem der gør det. I de fleste tilfælde er der en fast pris for at få implantatet sat i uden løbende omkostninger. Nogle velgørende organisationer tilbyder gratis mikrochipning, og du kan opleve, at din dyrelæge af og til kører kampagner, så det er værd at holde øje med. Prismæssigt anbefaler vi, at du konsulterer din dyrlæge, opdrætter eller internat for specifikke omkostninger.

Er mikrochipning obligatorisk?

I Danmark er det lovpligtigt at ID-mærke sine dyr, og med katte kan det gøres med en øretatovering eller en mikrochip under huden. Da reglerne kan ændres, anbefaler vi, at du holder dig opdateret ved at rådføre dig med din dyrlæge og tjekke myndighedernes hjemmesider.