Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Killing bliver striglet

Sådan plejer du din killings pels

5 minutters læsning

Selvom din kat er smuk, er den så meget mere end et smukt ansigt. Den har ikke kun en fantastisk pels, men den er biologisk designet til at passe på den.

Dens ru tunge fungerer som minibørster, der fjerner døde hår og fordeler olier gennem sin pels. Den er også klog nok til at vide, at når disse biologiske plejehjælpemidler ikke er nok - for eksempel hvis den får pelskugler eller sammenfiltringer - kan den regne med dig for hjælp.

Pelspleje for killinger

Pelspleje for killinger handler ikke kun om at få dit kattedyr til at se smuk ud - det fjerner døde hår, holder dens pels og hud sund, hjælper dig med at opbygge et intimt bånd og giver dig mulighed for at tjekke dens generelle helbred.

Pelspleje er en vigtig del af at passe killinger, men takket være deres blødere, fyldigere og kortere pels burde det næsten ikke tage nogen tid at ordne, sammenlignet med voksne. Hvis du kan vænne din killing til regelmæssig pleje fra en ung alder, vil det gøre livet meget lettere for jer begge i fremtiden. Den gode nyhed er, at de fleste katte elsker den blide opmærksomhed ved at blive striglet, og så snart de ser en børste eller kam i din hånd, kommer de normalt løbende

Sådan børster du din killing

Lang ift. kort pels

Hvor grundigt og hvor ofte du ender med at børste din killing afhænger normalt af dens pelstype. En kortpelset kat vil normalt kun have brug for en hurtig kæmning én gang ugentligt, mens en langpelset race har brug for daglig opmærksomhed med den rigtige type udstyr - spørg din opdrætter eller en pelsplejer til råds om specifikke pelstyper.

Langhårede racer har brug for mere pleje, som vil tage længere tid, så du måske ønsker at pleje din kat på en skridsikker overflade på et bord - dette vil holde jer begge så behagelige som muligt under processen.

Når din kat stadig er en killing, så prøv at opmuntre den til at nyde plejeoplevelsen. Tag den med til bordet, hvor du gerne vil pleje den som voksen og give den masser af ros og en eller to godbidder. Den vil snart forbinde dette sted med at blive børstet og belønnet.

Sådan børster du din killing

 • Sæt din killing på skødet og giv den børsten, så den kan snuse til den. Når den ved, at det er sikkert, vil mange katte gnide deres ansigter på den.
 • Begynd at børste forsigtigt. Begynd med kattens ryg og gå derefter videre til siderne af dens krop.
 • Giv din kat masser af ros for at være god og tal i et stille, beroligende tonefald.
 • Med få minutters mellemrum, skal du skifte børstningen ud med at ae katten i stedet, som en del af dens forkælelsesrutine. Du kan tilbyde den en godbid som en ekstra belønning.
 • Gentag dette flere gange om dagen, hvor du gradvist øger længden af børstetiden.
 • Når din kat er fortrolig med og godt tilpas med følelsen af at blive børstet, kan du begynde at børste dens mave, hale, ører og andre følsomme områder.
 • Vær ekstra skånsom og hold de indledende katteplejesessioner meget korte. Det haster ikke, og det vigtigste er, at den føler sig afslappet. Hvis du bemærker tegn på kedsomhed eller uro, skal du flytte væk fra de mere følsomme områder og gå tilbage til at pleje kattens ryg.

Mens din kat er afslappet og nyder oplevelsen, så brug denne tid til at give den et hurtigt helbredstjek. Et par ting, du kan prøve som en del af et "hjemmetjek", er:

 • Rør ved kattens poter og undersøg forsigtigt dens kløer og tæer. Start med kun én klo først for at vænne den til oplevelsen, og giv den masser af ros og endda en godbid som belønning. I løbet af de næste par plejesessioner kan du prøve at se på to kløer og så videre, og der ved langsomt opbygge dit kæledyrs pedicurefærdigheder, indtil det er helt roligt.
 • Hvis dit kæledyr stadig er glad for at spinde ved slutningen af en plejesession, så brug et øjeblik på at kigge forsigtigt ind i dets ører og forsigtigt åbne munden for at tjekke tænder og tandkød.
 • Afslut altid en killingefrisørsession med at nusse og ae den - den har trods alt fortjent det!

Sådan trimmer du din killings kløer

Når din kat klatrer i et træ eller bruger sin kradsestolpe, kan den trække det yderste lag af en af sine kløer af, men bare rolig - det er normalt! At kradse er en normal del af at være en kat, og dens kløer er lagdelte, så hvis det ydre lag kommer af, vil der være en helt ny, skarp klo nedenunder (du vil nogle gange finde ydre skaller i nærheden af deres foretrukne kradseområder).

Hvis du har en aktiv, sund udekat, er det usandsynligt, at den skal have klippet sine kløer. Indekatte og ældre katte kan dog have behov for lejlighedsvis klipning, og trimning af din kat eller killings kløer er en vigtig del af din katteplejerutine.

Sådan trimmer du din killings kløer

 • Væn killingen til tanken om klipning af kløer fra en tidlig alder. En god måde at starte på er at lade som om, at du klipper kløerne, hvor du trykker let på din kats tæer, for at blotte kloen og derefter tilbyde den en belønning eller ros.
 • Mens du tjekker din kats kløer, så giv også den potepuder og mellem deres tæer en omgang for at sikre, at alt er som det skal være og rent.
 • Katte kan ligesom mennesker få indgroede tånegle. Hvis du har mistanke om, at en klo vokser ind i kattens pude, skal du kontakte din dyrlæge, da din kat muligvis har brug for lægehjælp.

Ekstra ugentligt katte- og killingeplejetjek

Ud over at børste deres pels og passe på deres kløer, er der et par ekstra tjek, du kan foretage for at sikre, at din kat er i tip-top stand.

 • Tjek, at din kats ører er rene og lugter frisk. Kontakt din dyrlæge, hvis de er snavsede, lugter dårligt, er røde eller klør, eller hvis din kat bliver ved med at ryste på hovedet. Øremider er et almindeligt problem, især hos yngre katte.
 • Kør dine hænder over hele din kats krop. Føl efter eventuelle kradsemærker, klumper, knopper eller pletter, der virker ømme på den. Hvis du er bekymret for noget, så kontakt din dyrlæge.
 • Tjek kattens øjne og snude og kontakt din dyrlæge, hvis du bemærker udflåd eller rødme.
 • Tag et kig under din kats hale. Dens bagende skal være ren. Hvis den er snavset, eller der er tegn på orme eller ømhed, skal du tage den med til dyrlægen.
 • Til sidst skal du køre din hånd mod pelsens retning, for at fluffe dens hår op. Tjek hårrødderne og huden for tegn på parasitter eller loppesnavs (sorte pletter). Du kan forhindre angreb med regelmæssig loppebekæmpelse, men hvis det er for sent, vil din dyrlæge være i stand til at rådgive dig om behandlinger.

Badning af din kat eller killing

De fleste katte går gennem deres liv uden at skulle i bad, men nogle gange er en hurtig dukkert uundgåelig. De kan have brug for en speciel shampoo til at behandle en hudlidelse, for at rengøre efter en dårlig mave eller som en renseoperation efter at have fået noget i pelsen, mens de er ude på opdagelse.

Uagtet populær tro går nogle katte i bad som ænder i vand, især hvis de lejlighedsvis har fået et varmt bad fra en tidlig alder. Hvis din kat gør det svært for dig at bade den, vil en pelsplejer med glæde gøre det for dig. Men hvis du gerne vil klare det selv, så følg disse tips for en problemfri vask.

 • Vær forsigtig med vandtemperaturen. For varmt vand vil skolde din kat, og for koldt vand kan gøre den utilpas eller endda gøre den syg.
 • Håndter din kat med forsigtighed under badning for at berolige den, og giv masser af ros og tryghed. Godbidder kan være nyttige, og det vil helt sikkert være nemmere, hvis du har en anden person til at hjælpe - især hvis de prøver at flygte!
 • Hold øje med tegn på, at din kat er ved at blive stresset. Katte kan finde badning skræmmende, så pas på ikke at blive bidt eller kradset. Hvis du er bekymret, så tal med en pelsplejeekspert.
 • Sørg for, at den shampoo, du bruger, er specielt udviklet til katte, og tjek, om den skal sidde i en given periode (dette kan være tilfældet med en medicinsk shampoo). Vær forsigtig med at undgå at få shampoo ind i følsomme områder som kattens øjne eller ører.
 • Hvis din kat er utilfreds med at blive badet, så prøv kun at vaske de dele, der virkelig har brug for det, for at reducere tiden i badekarret.
 • Skyl din kat grundigt for at slippe af med sæberester.
 • Bagefter skal du tørre den med et varmt håndklæde og holde den tilpas, indtil den er tør. Undgå en hårtørrer, medmindre din kat har været vant til denne fra en ung alder, da den kan skræmme den.
 • Hvis du har mere end én kat, kan badetid få den til at kæmpe imod især hvis den er stresset. Adskil dine badede katte, indtil de er rolige, og tør derefter dem alle sammen med det samme håndklæde for at fordele deres dufte.