Your Pet, Our Passion.
blød killing med blå øjne, der ligger i en seng

Kattens historie

5 minutters læsning

Hvis du har en kat i dit liv, undrer du dig måske over dens oprindelse, og hvor din tamme kat stammer fra. Find ud af alt hvad du behøver at vide om kattens historie i denne artikel.

Vores katte har været medlemmer af vores familie, så længe vi kan huske. De er fantastiske hyggekammerater, og deres sjove manerer underholder os konstant, men hvor meget ved vi egentlig om kattenes historie? For mange af os er oprindelsen af vores kattedyr et komplet mysterium, og meget lidt er kendt om begrundelsen bag visse typer adfærd.

For at hjælpe dig med bedre at forstå miniaturetigeren på dit skød, har vi sammensat denne artikel, der fortæller dig alt fra kattenes oprindelse til hvorfor de besidder bestemte instinkter.

Hvor kommer huskatte fra?

Det menes, at alle moderne kattearter nedstammede fra én forfader - den mellemøstlige vildkat, Felis Sylvestris. Forskere baserede i vid udstrækning denne teori på deres lignende skeletstrukturer.

Der dukkede dog flere beviser op om kattes oprindelse, da en undersøgelse offentliggjort i 2007 analyserede DNA fra forskellige vildkatte fra forskellige regioner og sammenlignede dem med tamkatte. Interessant nok opdagede de, at DNA'et fra den afrikanske vildkat korrelerede med både renracede katte (ja, endda den elegante Ragdoll eller Siamese) og katte afblandet race, hvilket tilføjer vægt til teorien om fælles forfædre.

Hvornår blev katte først domesticeret?

Når det kommer til kattenes historie, er det ret svært at fastslå, hvornår de først blev domesticerede. Dette skyldes i høj grad det tidligere nævnte faktum om deres bemærkelsesværdigt ens skeletter.

Det var først i 1983, at vi overhovedet havde den første anelse om tamme katte i historisk henseende, da et kattekæbeben blev lokaliseret på Cypern under en arkæologisk udgravning, og de anslog, at domesticeringen var sket for 8.000 år siden. Forskere troede, at denne kat måtte være blevet domesticeret, fordi den eneste måde, en kat kunne være kommet til øen, var via et skib med mennesker, og det var utroligt usandsynligt, at de ville have været i stand til at medbringe katte, som var helt vilde.

Yderligere forskning i 2004 satte oprindelsen af kattedomestiering endnu længere tilbage, da en kat ifølge The Smithsonian blev fundet målrettet begravet sammen med et menneske, som menes at være 9.500 år gammel.

Siden da blev der lavet endnu en undersøgelse i 2017 på universitetet i Leuven. Denne forskning analyserede DNA fra 200 katte fundet på arkæologiske steder i Østen, Afrika og Europa. Alderen for disse opdagelser varierede mellem 100 og 9.000 år siden, og nogle blev foreslået at være op til 12.000 år gamle.

Smithsonian siger også, at nogle forskere mener, at den indledende domesticeringsproces begyndte med de allerførste landbrugsbebyggelser for omkring 12.000 år siden i den frugtbare halvmåne (beliggende i Mellemøsten). Historikere har foreslået, at da folk begyndte at dyrke afgrøder og bruge kornlagre, tiltrak dette mus og rotter, og med den overflod af byttedyr kom de vilde katte. Det er sandsynligt, at folk anerkendte de store fordele ved skadedyrsbekæmpelse, så de tillod disse katte at blive, hvilket til sidst førte til, at de boede i deres hjem og blev deres ledsagere.

Huskatte og vilde katte

Så nu ved du alt om kattens historie og dens vilde rødder, det er tid til at udforske, hvordan dette har påvirket kattens egenskaber og karaktertræk.

Det kan måske overraske dig, at din huskats DNA selv i dag er 95 % identisk med tigres, og de har arvet mange instinkter fra deres vilde forfædre. Et par af de nedarvede instinkter er som følger:

Lange sovesessioner

Både huskatte og vildkatte bruger omkring 16 til 20 timer om dagen på at sove, så de sover begge tungt!

Obligatoriske kødædere

Dette er sandsynligvis et af de mindst overraskende kattetræk, som vild- og tamkatte deler. De er begge obligatoriske kødædere, hvilket betyder, at de skal have noget kød i deres kost for at få alle de næringsstoffer, de har brug for.

Samme jagtteknik

Din lille kats jagtinstinkter minder utroligt meget om en stor kats. Bagholdsteknikken, hvor de ligger på lur og kaster sig over deres bytte, er den samme blandt alle store katte. Og de deler endda tilsvarende jagtmønstre og vælger hovedsageligt at jage i skumring og daggry.

Altid pelspleje

En interessant fælles katteegenskab er det faktum, at både vilde og tamme katte har en tendens til at bruge mellem 30-50 % af deres tid på at pleje deres pels. Dette er vigtigt for jagt, da det hjælper med at holde deres duft neutral, så de kan forblive uopdaget af deres udvalgte bytte.

Æltning

Kattens æltebevægelser menes at være en kattegenskab, der er nedarvet fra din tamkats vilde forfædre. Selvom din kat kan se ud, som om den ælter dej, er dette i naturen dens måde at lave en rede på og se efter potentielle rovdyr eller farlige ting, der lurer underneden.

Markering af territorium

Territorial adfærd og et behov for at vise andre, hvor deres territorium er, er fælles for alle katte. Din kat og vilde katte vil normalt gøre følgende: sprøjte, gnide deres ansigt (på grund af de mange duftkirtler på deres hoveder) og kradse (på grund af duftkirtlerne placeret i deres poter).