Your Pet, Our Passion.
lille killing kommer ud fra under en seng

Socialisering af killinger: Lær din kat de grundlæggende livsfærdigheder

7 minutters læsning

Der er så mange ting at lære for en ny killing, der tager sine første skridt ind i verden. At opdage det helt af sig selv kan være en smule skræmmende, men heldigvis kan du gøre meget for at hjælpe den med at lære de grundlæggende elementer i sit nye liv. Dette er fundamentet i killingens socialisering.

Verden er så stort et sted for en killing, der lige er begyndt at finde ud af, hvor præcis den passer ind i den. En killings tidlige liv er støjende, travlt og fuld af nye oplevelser. Der er mennesker overalt, andre killinger strejfer rundt, ældre katte, store og små ting plus alle potentielle opsigtsvækkende mærkelige lyde og lugte.

At tyde, hvad de alle betyder, vil tage lidt tid, hvilket er, hvad perioden kendt som killingens socialisering er til for. Alt dette kan være overvældende, når du får en ny killing, da den ankommer til dit hus, og alt er nyt for den. Find ud af, hvordan du forvandler din sky pelsbold til en selvsikker og glad voksen kat, og hjælper din killing med at lære livets første lektier hurtigt.

Hvad er socialisering af killing?

Socialisering af killingen er den periode tidligt i en kats liv, hvor den begynder at lære, hvad der er sikkert i sit miljø ved at blive fortrolig med forskellige oplevelser, mennesker, kæledyr og endda lyde. Eksponering for nye ting fra begyndelsen er afgørende for kattens socialisering, men sørg for ikke at overvælde den lille glædesbundt med mere information, end det kan håndtere.

Hvornår skal du lære killingen at socialisere?

Selvom den nøjagtige tidslinje for killingers socialisering stadig diskuteres blandt specialister, anses de første 8-10 uger normalt for at være afgørende for socialiseringsprocessen. Killinger er som en svamp, når det gælder ny information, især i deres første dage, hvilket betyder, at der aldrig vil være et bedre tidspunkt at vise din killing livets elementer i almindelighed og familietid i særdeleshed.

Det er meget muligt, at socialiseringsperioden for længst er gået, når du møder din nye killing. I dette tilfælde er det hos opdrætteren eller på et redningscenter, hvor de vil have lært (eller ej) de første ting om mennesker og hvilken rolle de spiller i en kats liv.

Men det betyder ikke, at katte har lært alt, hvad de behøver at vide om verden omkring sig. Det er vigtigt at tjekke med opdrætteren for at se, om der er noget særligt, du skal fokusere på. Når alt kommer til alt, hvis din nye killing ikke kan lade være med at søge i skjul hver gang vækkeuret larmer, vil du gerne vide om det tidligt, så du kan fortsætte killingens socialiseringsarbejde derhjemme.

Selvom de første uger er vigtige, så glem ikke, at din killing sandsynligvis vil lære at håndtere nye ting længe efter sin første fødselsdag. Kattesocialisering stopper ikke efter 10-ugers markøren, især når tiden kommer til at flytte ind i dit hjem.

Top tips til, hvordan du socialiserer din killing

Det kan sagtens tænkes, at første gang du byder den nye killing velkommen i dit hjem, vil du bemærke, at den træder noget modvilligt ind i sit nye liv. Den kan være en smule genert eller endda se bange ud af al den opmærksomhed, den får. Dit første instinkt vil være at løfte pelskuglen op og trøste den, men det kan faktisk gøre tingene værre, da det kan øge dens panik. Her er nogle nyttige tips til at socialisere din killing med mindst mulig uro for alle involverede.

Hold alle i ro

Når katten er udhvilet og er tryg på sit værelse, så er det tid til at møde sin nye menneskefamilie. Dette er naturligvis et meget spændende øjeblik, men prøv at holde alle i ro. Inden man introducerer en ny killing i hjemmet, skal alle sidde stille på gulvet og blive enige om én regel - rør kun killingen, hvis killingen kommer til dig.

Ikke noget med at gribe fat

Børnene må ikke gribe fat i killingen eller skændes, da dette ellers vil skræmme den. Hvis killingen forsøger at gemme sig, skal du lokke den ud med et stykke legetøj eller en godbid for at opmuntre den til at være omgængelig, men aldrig gribe fat i den eller tvinge den.

Hold øje med børnene

Hvis du tror, du er begejstret for din nye killing, så forestil dig, hvordan børn har det! At møde børnene er et stort skridt for din killings socialisering.

For at få deres venskab på rette fod, skal du lære små børn, hvordan de samler killingen op og støtter dens vægt korrekt, og hvordan de aer katten blidt.

Småbørn 'klapper' ofte i stedet for 'ae', hvilket kan være ubehageligt eller endda smertefuldt for små killinger. Lær dem, hvor de skal ae killingen – toppen af hovedet og langs ryggen. Selvom maver er uimodståelige, når en killing ruller og leger, er de fleste ret følsomme over for dette område og kan slå ud efter en, hvis man forsøger at røre den. Og mind børnene om at lade kattens hale være i fred - og aldrig at trække i den.

Giv killingen noget privatliv

Selvom det kan være fristende at se en smuk killing sove, har den brug for noget privatliv. Sørg for, at den har sin egen lille seng gemt væk på et roligt sted. Den kan endda vælge dette sted selv. Sørg for, at den er alene, når den spiser, går på toilettet eller sover - og hold den kattebakke væk fra småbørn. Du vil bestemt ikke have, at dine børn leger med noget, de finder i denne!

Vask dine hænder efter håndtering af killingen, og især efter rengøring af kattebakken, og opfordr de små til at gøre det samme.

Introduktion af en killing til andre kæledyr

Socialisering af killingen indebærer også, at den nye killing får det godt med andre firbenede husfæller eller gæster. Hemmeligheden bag at introducere din nye killing til andre kæledyr i huset er tålmodighed. Sæt den aldrig i en position, hvor den kan slås med dine andre kæledyr.

Katte og hunde lærer ofte at elske hinanden eller i det mindste leve sammen uden problemer, men det samme kan ikke siges om alle kæledyr. Hold altid kæledyr som kaniner, marsvin, mus, fugle og krybdyr væk fra din killing, da en jagtkat kan se dem som bytte.

Dyr genkender hinanden delvist gennem lugt. Så når du introducerer din killing til en hund eller kat, så prøv at blande deres duft. Stryg den ene og derefter den anden, så duften overføres, og byt også deres kattegrus/underlag. På denne måde vil de begynde at forbinde dejlige ting (sove behageligt og blive nusset) med det andet dyrs lugt.

Brug en feromonspray

Et andet godt trick til en god start på killingens socialisering er at bruge syntetisk feromonspray og feromonspredere, da disse vil fortælle din killing, at området er sikkert og vil hjælpe den til at føle sig afslappet og rolig. Hvis du bruger spredere, burde det være nok at fordele en eller to i hele huset.

Etabler en rutine

Når din killing har fundet sin selvtillid, vil den snart flyve rundt i huset. Pas på, hvor du går – den kan pludselig dukke op fra ingenting!

Den vil være klar på masser af leg, men har stadig brug for sin lur, så giv den et dejligt roligt sted, hvor den kan putte sig uden at blive forstyrret.

Det vil hjælpe den med at finde sig til rette, hvis du kan holde fast i en rutine, især med at fodre, lege med og ae den.

Hvis du har fulgt rådene til socialisering af killingdn, men stadig har problemer med at integrere din killing i dit hjem, så tal med din dyrlæge. De kan anbefale en specialist i katteadfærd.