Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kat leger med muselegetøj

8 myter og misforståelser om katte

6 minutters læsning

Gennem årene har katte forvirret stort set alle - fra ejere til adfærdsforskere og endda videnskabsmænd. På grund af deres mystiske natur er der adskillige kattemyter og -rygter, som man almindeligvis tror på, men hvor sande er de?

Katte er gådefulde væsner, som mange mennesker kæmper for at forstå. I årenes løb har vores lodne venner været indhyllet i en række myter, inklusive nogle besynderlige rygter, der endda rapporterede, at de var i ledtog med djævelen!

De fleste kattemyter er siden blevet aflivet takket være videnskab og sund fornuft. Fortsæt med at læse for at finde ud af sandheden bag rygtet om smør på kattepoter, om sorte katte er uheldige og meget mere.

1. Myten om den sorte kat

Myten om den sorte kat er måske en af de mest almindelige historier der findes, og du har sandsynligvis hørt nogen fortælle denne historie. Hvis en sort kat krydser din ve i Storbritannien, Europa og det meste af Amerika, hævder folk, at det betyder, at uheldet er på vej.

I Tyskland er det dog retningsspecifikt, og hvis en sort kat krydser fra højre mod venstre, betyder det uheld, men hvis katten bevæger sig fra venstre mod højre, betragtes det faktisk som held. Derudover menes det faktisk i Japan at være meget heldigt, især for enlige kvinder, da en sort kat lover, at gode bejlere er på vej.

Sandheden: Myten om sorte katte er selvfølgelig usand og opstod sandsynligvis på grund af det faktum, at sorte katte blev anset for at være heksenes kæledyr i middelalderen. Desværre er dette rygte stadig ret udbredt i dag, og sorte katte finder ofte vej til redningscentre eller har svært ved at finde nye hjem.

2. Reddet af en kats knurhår

En kats knurhår ser næsten ud til at give dem superkræfter, så det er kun naturligt, at folk kom til at antage, at disse var lykkebringende. Dette i en sådan grad, at det er en populær kattemyte, at hvis du putter et knurhår i en hvid pose og placerer den i din bil, vil det hjælpe med at forhindre ulykker, tyveri og sammenbrud – nogle mennesker hævder endda, at det kan hjælpe dig med at undgå fart- og parkeringsbøder.

Sandheden: Selvom vi virkelig ønskede at tro på denne rmyte, er den ikke sand og opstod sandsynligvis, fordi katte så sjældent mister deres knurhår.

3. Katte var ansvarlige for pesten

Ja, du hørte det rigtigt. I middelalderen troede man, at katte var ansvarlige for at sprede pesten. Dette skyldtes det faktum, at de troede, at katte var i ledtog med hekse, troldmænd og i sidste ende djævelen. Mange mennesker i middelalderen troede, at djævelen var skyld i al den sorte døds rædsler, og de begyndte at dræbe 'hans loyale tjenere' - kattene.

Sandheden: Det var faktisk en type loppe, der levede på rotter, der spredte pesten. Sjovt nok betød drabene på katte, at rottebestanden trivedes, og den sorte død spredte sig hurtigere end nogensinde

4. Katte har ni liv

Oprindelsen af denne udbredte kattemyte er uklar, men den er nævnt i Shakespeares Romeo og Julie, og der findes endda et gammelt engelsk ordsprog om det. Oversat til dansk lyder ordsproget lyder sådan her: En kat har ni liv. I tre af dem leger han, i tre af dem tager han på eventyr, og i de sidste tre bliver han hjemme".

Sandheden: Denne kattemyte blev sandsynligvis startet, fordi katte altid synes at lande på deres fødder og ofte ser ud til at kunne falde og have alvorlige ulykker uden at blive alvorligt såret. Men hvorfor ni? Tja, sandsynligvis fordi ni er et magisk tal, og man troede, at katte var magiske væsner.

5. Myten om katte og mælk

Billedet af en kat, der med glæde lapper mælk i sig, er et billede, der har været indgroet i os i generationer. Mange tror, at katte bør drikke mælk, da det er godt for dem og giver dem de nødvendige næringsstoffer for at være sunde.

Sandheden: Myten om katte og mælk er fuldstændig usand, og det kan måske overraske dig, at de fleste katte faktisk er mælkeallergikere. Dette skyldes, at katte, når de er vænnet fra deres modermælk, mister enzymet til at fordøje mælkelaktose, og hvis du giver dem mælkeprodukter, vil det sandsynligvis forårsage maveforstyrrelser.

6. Rygtet om smør på kattens poter

Hvis du har en kat, har du måske hørt denne myte fra en ven eller et familiemedlem, når du er flyttet med din kat. Teorien er, at hvis du putter smør på en kats poter, vil det fjerne lugten af deres gamle hjem.

Så vil de i stedet fokusere på at slikke poterne og sætte sig til rette.

Sandheden: Rygtet om smør på kattens poter er ikke det mindste sandt, og i virkeligheden vil det sandsynligvis have den omvendte effekt. Duften fra deres tidligere hjem vil forblive i deres pels, ikke kun deres poter. Det er endvidere sandsynligt, at din kat bliver mere stresset, når den forsøger at slippe af med smørret fra poterne.

7. Katte er farlige for gravide

Det er en almindelig opfattelse, at gravide kvinder bør undgå at katte på grund af risikoen for toxoplasmose, som er en sygdom, der kan overføres fra kattens afføring til mennesker og forårsage problemer hos ufødte babyer.

Sandheden: Toxoplasmose på denne måde er meget sjælden. Der er større risiko for at få parasitten, der forårsager sygdommen – Toxoplasma gondii – ved at spise dårligt tilberedt kød eller uvaskede grøntsager. Gravide kvinder bør undgå at rengøre kattebakken, hvor det er muligt, og overlade denne opgave til et andet familiemedlem eller bære handsker.

8. Man skal lade katte slikke deres egne sår

Du har måske mødt mange kæledyrsejere, der insisterer på, at katte ikke har brug for dyrlægebehandling for sår, da deres tunger er antiseptiske. Det er en kattemyte, som man stadig tror på i dag, hvor mange tager en alt for afslappet tilgang til deres kats sårbehandling. Men hvor sandt er det?

Sandheden: Et indledende sårslik kan være gavnligt, da de unikke modhager på en kats tunge kan hjælpe med at fjerne snavs fanget i deres sår, og nogle mener, at deres spyt indeholder visse antibakterielle egenskaber. Ud over dette nævne Vet Street, at vores katte ofte vil gå for langt med rengøringen og kan risikere at skade såret og forlænge helingen ved at holde det permanent fugtigt. Hvis din kat har et sår, der ikke ser ud til at hele, skal du kontakte din dyrlæge.