Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Kat sidder på sengen

Nyreproblemer hos katte: Årsager og behandlinger

6 minutters læsning
PPVD master logo
Sponsoreret af Pro Plan Vet Diets

Din kats nyrer spiller flere vigtige roller i at holde dit kæledyr sundt, herunder fjernelse af toksiner, opretholdelse af deres blodtryk og hjælper med at producere hormoner til nye røde blodlegemer.

Med så meget at lave, er det måske ikke overraskende, at når katte bliver ældre, er det ret almindeligt, at deres nyrer bliver slidt efter at have arbejdet så hårdt. Der er en række årsager til nyresvigt, fra kattenyresygdomme til tumorer, og disse problemer kan være akutte eller kroniske.

Akut nyresvigt hos katte

Hvis din kat har akut nyresvigt, betyder det, at dens nyrer pludselig ikke er i stand til at fungere ordentligt - det kan skyldes årsager som infektion, eller fordi din kat har spist noget farligt for den, såsom frostvæske. Akutte nyreskader hos katte kan enten være permanente eller reversible, alt efter hvad årsagen er.

Kronisk nyresvigt hos katte

Kronisk nyresvigt hos katte er mere gradvist og udvikler sig normalt over flere måneder eller endda år. Der er en række årsager til kronisk nyresvigt hos katte, herunder infektioner og tumorer, og desværre er nyreskaden nogle gange irreversibel, når den er diagnosticeret.

I de tidlige stadier af nyresygdom hos katte kompenserer de sunde områder af nyren for enhver skade ved at øge deres allerede travle arbejdsbyrde. Men efterhånden som sygdommen skrider frem, begynder de raske områder at skrumpe ind, og til sidst er der simpelthen ikke nok resterende sunde områder tilbage til, at nyrerne kan fungere som de skal. På dette stadium vil din kat vise tegn på nyresvigt (se nedenfor for mere information).

Kronisk nyresvigt hos katte er en fremadskridende sygdom, som din dyrlæge skal holde øje med, men den kan normalt håndteres med en kombination af medicinske behandlinger og en særlig diæt.

Tegn på nyresygdom hos katte

Store mængder meget fortyndet urin og øget tørst

Efterhånden som din kats nyrer bliver mindre i stand til at koncentrere kattens urin, vil den tisse mere og drikke mere for at erstatte de tabte væsker.

Dårlig appetit og sløvhed

Da de toksiner, der normalt ville blive udledt i katteurin, ophobes hos katte med nyresygdom, kan de føle kvalme og kaste op, have opkastningsfornemmelser eller stoppe med at spise. Dette kan også få dem til at virke trætte og generelt ikke særlig glade, og du vil måske bemærke dårlig ånde.

Vær forsigtig, før du diagnosticerer nyresygdom, da de samme symptomer også kan være forbundet med andre sygdomme, så kontakt din dyrlæge for at få en korrekt diagnose og råd om behandling af nyresygdom.

Nyresygdom diagnosticeret af din dyrlæge

Som en del af dyrlægens undersøgelsen for at se, om din kat har en nyresygdom, vil han/hun måske prøve at teste en prøve af din kats urin - dette vil vise, om din kats urin bliver koncentreret, om protein går tabt i urinen, og om der er eventuelle andre problemer såsom underliggende infektioner at tage hensyn til. Dyrlægen kan også tage en blodprøve for at få en fuld sundhedsprofil for din kat og for at se, om toksinophobningen har haft nogen effekt på andre organer.

Sådan tages en urinprøve fra katten

Det bedste tidspunkt at tage en urinprøve er først på morgenen. Du bliver nødt til at holde din kat indendørs og, som altid, give den en ren skål frisk vand. Udskift dit normale kattegrus med et ikke-absorberende kattegrus (din dyrlæge kan muligvis levere dette) eller ethvert andet ikke-absorberende materiale, såsom polystyren.

Din kat kan bruge sin kattebakke som normalt, og du kan derefter samle dens væv enten i en steril beholder leveret af din dyrlæge eller et rent syltetøjsglas (enhver rest kan påvirke resultaterne, så sørg for, at beholderen er meget ren).

Jo friskere prøven er, jo mere nøjagtig vil testene være, så vent ikke med at få kattens urinprøve til din dyrlæge.

Behandling af nyresvigt hos katte

Afhængigt af hvor alvorlige din kats symptomer er, er behandling af katte med nyresygdom normalt en blanding af medicinske og kostmæssige indgreb.

Nyremedicin til katte

Der er desværre ingen medicin, der kan helbrede nyresygdom. Din dyrlæge kan dog være i stand til at ordinere medicin til at hjælpe med tilknyttede lidelser, som katte med nyresvigt kan udvikle, for eksempel forhøjet blodtryk og anæmi.

Nyrevenlig diæt til katte

En særlig diæt kan reducere tegn på nyresvigt og bremse udviklingen af sygdommen. Din dyrlæge kan foreslå en omhyggeligt skræddersyet receptpligtig diæt, der er blevet formuleret til at imødekomme din kats specifikke behov. Proteinet i kattefoder til nyresygdom er letfordøjeligt, så der er ikke meget affald for nyrerne til at skylle det ud. Det har også reduceret fosfor og essentielle fedtsyrer, der fungerer som naturlige antiinflammatoriske midler til at støtte din kats nyrer.

En af ulemperne ved en receptpligtig diæt er, at de er lavet efter meget strenge opskrifter, så de ikke er så velsmagende som din kats sædvanlige mad. Selvom din kat rynker på næsen i starten, hvilket er ret sandsynligt, da dens smagssans er 200.000 gange mere følsom end din, er det vigtigt at holde ud for din kats skyld - det skal nok komme til sidst.

Når du fodrer en kat, der har en nyresygdom, skal du introducere dens nye kost meget gradvist, så den langsomt kan tilpasse sig de blandede smage og forskellige teksturer. Medmindre din dyrlæge siger noget andet, skal du blande den nye kost grundigt ind i din kats originale kost.

Øg derefter mængden af den nye diæt med meget små mængder hver dag, mens du samtidig reducerer mængden af deres oprindelige kost. Du kan opleve, at mængderne afviger fra dit gamle foder til det nye kattefoder, så tjek emballagen eller spørg din dyrlæge til råds om portionsstørrelser.

Mens din kat er ved at vænne sig til sin nye kost, foretrækker den måske mindre måltider mere regelmæssigt frem for et eller to større måltider. Du bliver nødt til at undgå at give den godbidder, når den er på sin specielle kattediæt, så mere regelmæssig fodring kan hjælpe.

Du kan også prøve at gøre det nye kattefoder mere velsmagende ved at varme vådfoder i en mikrobølgeovn (aldrig for varmt) for at frigive aromaer og blødgøre dens tekstur. Hvis din kats nye kost er tør, og den er vant til vådfoder, så prøv at lægge det i blød kortvarigt i varmt vand for at blødgøre det lidt.

Omskiftningsprocessen kan tage alt fra to til seks uger at gennemføre, men det er alle anstrengelserne værd at holde din kat så rask og sund som muligt. Så skal både du og din kat kunne nyde et sundt og lykkeligt liv sammen uden bekymringer.

Flere artikler af Pro Plan Veterinary Diets:

Pro Plan Vet Diets
5 minutters læsning

Diabetes hos katte

4 minutters læsning

Fødevareallergier hos katte