Your Pet, Our Passion.
Katten plejer sig selv

Katten vasker sig for meget: Årsager og behandling

6 minutters læsning

Overdreven pelspleje kan være en reaktion på ændringer i din kats miljø, som den kæmper for at komme overens med. Disse er nogle af de mest almindelige årsager til , at katten overplejer sin pels.

Din kat er naturligvis på en mission om at holde sin pels ren og bruger til tider op til 50 % af sin vågne tid på selvpleje. Men nogle gange kan dens adfærd tage en drejning mod overdreven pelspleje. Find ud af, hvorfor dette sker, og hvad du kan gøre for at hjælpe din kat.

Hvad er overdreven pelspleje?

Overdreven pelspleje opstår, når din killing begynder at vaske sig for meget - slikker sin pels så meget, at det forårsager hudbetændelse, sår eller hårtab. I ekstreme tilfælde kan en kat endda begynde at bide områder af sin hud. Nogle gange vil du bemærke, at din kat overplejer sin pels eller beskadiger huden eller taber pelsen visse steder, men i andre tilfælde kan du ganske enkelt finde tegn på overpleje, såsom hårklumper bag sofaen.

Hvad forårsager overdreven pelspleje?

De to hovedårsager til overpleje er adfærdsmæssige, når katten begynder at slikke overdrevent som en form for stresslindring (også kendt som psykogen alopeci), og medicinsk, når hudallergier eller hudparasitter er hovedsynderen.

Overdreven kattepleje som en afspændingsmekanisme

Det er måske ikke indlysende for dig, men hjemmemiljøet kan blive meget stressende for din kat. De særlige stressfaktorer for en kats psyke registreres ikke altid på vores menneskelige skala, men de kan forårsage lige så meget kaos som en af vores arbejdskonflikter eller en akut presserende arbejdsopgave.

Den primære årsag til stress hos katte er andre katte – en husholdning med flere katte eller andre katte i nabolaget. Katte er enspændere fra naturens side, og de kan finde det meget stressende at leve sammen med andre katte. Ofte kommer dette ikke til udtryk som aggression over for andre katte, og de kan godt putte sig derhjemme, men din kat kan døje med stressen og vende sig til overpleje.

Nogle af de andre mest stressende begivenheder for en kat omfatter:

  • At flytte til et nyt hjem
  • Nye møbler
  • Nyt familiemedlem
  • Nyt skema

Inden du ændrer din livsstil, skal du overveje, om det sandsynligvis vil påvirke din kat. Disse vanevæsner vil være de første til at reagere på noget nyt, der sker i dit liv. Men den samme kærlighed til rutine kan vise vejen til at lindre metoder til overdreven pelspleje.

Uanset hvor stor eller lille forandringen er, skal du sørge for at være opmærksom på, hvordan din kat reagerer på den. I nogle tilfælde er det en god idé at holde så mange ting konsekvente for din kat som muligt. Hold dig til den normale fodringsplan, til det samme sted og den samme skål, og din kat vil sandsynligvis sætte pris på, at du viser den en smule stabilitet. Men i andre tilfælde kan du også prøve et par forskellige miljøændringer og se, hvordan katten reagerer.

Din kat bør have mulighed for at trække sig tilbage en gang imellem, for at komme sig over alle ændringerne i deres nye miljø. Det er vigtigt at finde et sted, hvor katten kan hvile, for at holde den rolig og undgå at den vasker sig for meget.

Nogle gange har din kat blot brug for lidt ekstra opmærksomhed for at hjælpe dem med at lette stressen. Opfordre dem til at lege med at jage og snige sig indendørs, og sørg for at de har masser af bløde legetøj til rådighed og brug fiskestangslegetøjet oftere. Hvis de kan lide at gå udenfor, så prøv at sikre, at de har adgang til udendørsområder som en måde at udføre deres jagtadfærd og reducere deres stress.

Nogle gange, hvis årsagen til din kats stress ikke kan tackles direkte, kan dyrlægen anbefale at behandle symptomet med angst medicin. Tøv ikke med at bede om hjælp fra din dyrlæge, hvis den overdrevne kattevask ikke forsvinder. Noget medicin er i tabletform - som Zylkene - mens andre som Feliway og Pet Remedy er mere 'naturlig' medicin, der kommer i form af diffusere og sprays.

Overdreven pelspleje af medicinske årsager

Allergier eller parasitter kan ændre din kats plejeplan markant.

Lus, lopper, mider, flåter - disse næsten usynlige væsner kan gøre din kats hud ekstremt kløende, hvilket kan føre til et andet problem, nemlig overdreven pelspleje.

Hvis du tror, at dette er grunden til, at din kat slikker sin pels uophørligt, så tal med en dyrlæge for at få råd om de mest effektive behandlinger. Vores artikel om kattelopper og flåter vil give et overblik over årsagerne til og mulige løsninger på disse irriterende parasitter.

Det er dog vigtigt at huske på, at når det kommer til lopper og flåter, er forebyggelse din stærkeste allierede. Hold trit med de regelmæssige forebyggende behandlinger mod lopper, orme og andre parasitter, så vil du sandsynligvis undgå problemet helt. Det er også vigtigt at behandle miljøet med jævne mellemrum – 95 % af lopperne kommer på denne måde, så miljøstyring samt behandling af selve kæledyret er meget vigtigt.

Er nogle racer mere tilbøjelige til overdreven pelspleje?

Det er blevet bemærket, at nogle katteracer, såsom abyssinier og siameser, er mere tilbøjelige til overdreven pelspleje. Der er dog ingen enighed om, hvor almindelig denne adfærd er blandt disse racer. Givet de rette forhold, såsom miljøændringer eller hudallergi, kan katte, uanset race, vælge overpleje som deres beroligende løsning.

Er der tale om overdreven pelspleje eller hårtab?

Skaldede pletter på din kats pels er et almindeligt tegn på overdreven pelspleje. Dette er dog ikke den eneste årsag til, at din kats pels ikke er så tyk, som den plejede at være. En anden mulig årsag er en tilstand kaldet alopeci eller hårtab. En usund kost eller endda en hormonel ubalance kan føre til, at din kat mister noget af sin slanke pels. Din dyrlæge vil være i stand til at diagnosticere lidelsen, forstå hvad der forårsager den og anbefale måder at behandle den på.

Uanset årsagen til dens adfærdsændring, kan det tage tid at løse problemet med overdreven pelspleje. Så vær tålmodig, arbejd tæt sammen med din dyrlæge, så vil din kats pels hurtigt blive normal igen.

En ændring i din kats rutine kan også føre til angst. Få mere at vide om, hvordan du konstaterer og behandler katteangst i vores dybdegående artikel.