Your Pet, Our Passion.
Kat snuser til legetøj i rød pose.

Katte og katteurt

5 minutters læsning

Drys noget katteurt i nærheden af din killing, så vil du bemærke en pludselig adfærdsændring. Få mere at vide om denne plante, og hvorfor den har sådan en effekt på din kat.

Katteurt ser ud til at være tilbedt over hele katteriget af både store og små katte, der falder pladask for denne plantes tiltrækningskraft. Men hvad gør katteurt ved katte? Har den nogen effekt på os mennesker? Og er dn sikker eller ej? Vi optrevler alle mysterierne om katteurt nedenfor.

Hvad er katteurt?

katteurt (eller Nepeta cataria som den officielt hedder) er en urt fra myntefamilien. Den voksede oprindeligt i nogle få områder i Asien og Europa, men har formået at sprede sig til de fleste hjørner af verden. Du har måske bemærket, at den vokser ved siden af landeveje eller endda som en tørkebestandig tilføjelse i folks haver.

Hvad gør katteurt ved katte?

Hvis du lader din kat komme i nærheden af denne plante, får du en reaktion af ren glæde. Da din kat vil begynde at slikke og gnide mod den, vil du bemærke, at kattens reaktion bliver til noget, der ser vildt og mærkeligt ud. I et anfald af hyperaktivitet kan den begynde at strække sig, savle eller hoppe. Andre katte vil løbe vildt op og ned i rummet. Mere føjelige eller beroligede reaktioner er også blevet bemærket - responsen afhænger af den enkelte kat.

Effekterne af katteurt er midlertidige og forsvinder normalt inden for en halv time, da din kat kortvarigt bliver immun over for virkningerne. Det er også almindeligt, at katte sidder helt stille efter en euforisk reaktion, indtil virkningerne forsvinder.

Hvordan virker katteurt?

Den organiske forbindelse i katteurt, nepetalactone, er det, der giver kattene disse bizarre reaktioner. Når nepetalactonen kommer ind i kattens næse, binder den sig til lugtecellerne, som sender deres signal til hjernen.

Ingen forstår helt, hvorfor urten forårsager de mærkelige virkninger hos katte, men nogle videnskabsmænd mener at hjernen fortolker dem som katteferomoner, hvilket påvirker kattenes adfærd.

Nepetalactonen opbevares i små mikroskopiske løg, der dækker plantens blade, stængler og bælg. Det frigives, når planten knuses, tygges, eller når din kat gnider mod den.

Hvorfor reagerer nogle katte ikke på katteurt?

Katteurtens virkning på katte kan være anderledes, hvor nogle katte ser ud til at være immune over for plantens besværgelse. Forskere anslår, at omkring 30 % af katte ikke reagerer på katteurt. Eksperter mener, at dette er en genetisk arvelig egenskab, der er gået i arv fra forældre, hvilket betyder, at det gen, der er ansvarlig for "katteurtereaktionen", i nogle tilfælde enten mangler eller er slået fra. Forskerne bemærkede også, at både killinger og seniorkatte også er mindre tilbøjelige til at blive påvirket.

Det er dog ikke kun for huskatte - store katte som løver og tigre kan også reagere på katteurt!

Sådan giver du katteurt til din kat

Katteurt kan effektivt bruges til at opmuntre din kat til at antage god adfærd. Hvis din indekat har brug for ekstra motion, kan du gøre legetiden endnu mere spændende ved at putte en smule katteurt i dens yndlingslegetøj.

Katteurt kan også være fantastisk til at opmuntre din kat til at interagere med bestemt legetøj. Hvis du vil bruge en kradsestolpe til at slibe din kats kløer og holde dem væk fra møblerne, kan du gnide noget katteurt ind i kradsestolpen eller drysse noget ved bunden.

Katteurtens effekt på katte betyder, at de vil være opmærksomme og gerne vil opdage, hvad dette nye legetøj gør.

Hvis din kat adopterer den beroligede reaktion (i modsætning til den hyperaktive reaktion) på planten, kan du også bruge katteurt til katte, der er bange for at rejse i bilen. Drys katteurt i dens bur for at hjælpe den med at klare rejsen uden stress.

Er katteurt farligt for min kat?

Der er ingen beviser for, at katteurt kan være skadeligt for din kære kat. Eksperter mener, at overdosering er usandsynlig, da katte er ret gode til at begrænse deres indtag. Det er blevet bemærket, at langvarig brug vil mindske katteurtens effektivitet, så det er bedst kun at bruge katteurt til katte, når det er nødvendigt.

Reagerer mennesker på katteurt?

Katte elsker katteurt, men hvad med os? Bliver vi påvirket på lignende måder? Selvom vi ikke oplever den samme eufori som vores katte, bruger mennesker det nogle gange som alternativ medicin. Webmd.com oplister en række anvendelser, der spænder fra at lindre søvnløshed og migræne til at lindre hævelser og gigt, når katteurt påføres huden.

Katteur kan også bruges som myggemiddel - det holder ikke så længe som DEET, som de fleste mærker bruger, men det er godt for folk, der ønsker et produkt, der ikke er så hårdt.