Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kan katte lide musik?
Grå kat bliver badet af sin ejer

Hvorfor kan katte ikke fordrage vand?

5 minutters læsning

Katte afskyr vand, eller sådan lyder det gamle ordsprog i hvert fald. Men hvad er det ved denne banale væske, der får katten til at miste forstanden, som er blevet fanget af så mange "kat vs. badekar"-videoer på internettet? Og hader alle katte vand? Få mere at vide her.

Vores kattevenner har mystiske vaner, der får os til at gætte om mange ting, men en af de mest vedvarende gåder har at gøre med et ret grundlæggende element:

Hvorfor hader katte vand? Og hvorfor elsker de vandet, der drypper fra en hane, men vil kæmpe med tænder og kløer, hvis de kommer tæt på et badekar fyldt med vand? Vi finder nok aldrig ud af det med sikkerhed, men eksperter har et par idéer, der kan hjælpe forvirrede katteejere med at forstå deres kæledyrs adfærd lidt bedre.

Hvorfor hader katte vand?

Katte har det fint med drikkevand, men hvis det kommer i nærheden af deres pels, kan vand øjeblikkeligt forvandle en glad kat til en miniatureløve. Her er nogle af årsagerne, der hjælper med at forklare hvorfor.

1. Vand tynger en kat ned

Forestil dig at skulle bære et vådt tæppe på dine skuldre, indtil det bliver tørt igen. Et lignende princip gør sig gældende, når det kommer til katte og vand.

Når hele kattens pels bliver gennemblødt, vil den føle sig tynget ned og ude af stand til at bevæge sig sig normalt.

Det er en ganske ubehagelig oplevelse for en kat, der kan lide at navigere i livet med en fjedrende, ubesværet gangart.

2. Kattens evolutionære historie

En anden grund til, at katte hader vand, tilskrives deres historie. Der er ikke meget i en kats baggrund, der tilskynder dem til vellykket interaktion med vandmasser, det være sig små eller store. Kattens forfædre boede i tørre områder, hvilket betyder, at floder eller oceaner ikke var forhindringer, de skulle overkomme. Der er ikke meget i forfædrenes fortid, der har forberedt den moderne kat til badekarret, hvilket hjælper med at forklare, hvorfor dens første reaktion er at kradse sig ud af armene på en ejer, der er fast besluttet på at få den i vandet.

3. Katte kan lugte kemikalierne i vandet

Lugtesansen er kattens mest pålidelige sans. Selvom vi måske ikke opdager kemikalierne i postevandet, udsender de en særlig lugt, som en killings følsomme næse vil opfange med det samme. Det er fint at dyppe en pote i en gang imellem, men at få sin pels nedsænket i en væske, der ikke lugter, som dens pels skal lugte, er nok til at udsætte badeseancen.

4. Negative oplevelser

Nogle katte kan faktisk have oplevet badekar eller fået deres pels gjort våd som killing. Nogle gange er det de første interaktioner, der kan hjælpe med at belyse mysteriet om, hvorfor katte hader vand. Hvis det at blive nedsænket i vandet var en stressende oplevelse de første par gange, er det sandsynligt, at kan vil tænke "glem det" ved synet af badekarret langt op i sine voksne år.

5. Mangel på kontrol

Der er noget andet, der hjælper med at forklare, hvorfor en kat vil undgå at komme i badekarret, men er glad for at lege med en dryppende vandhane inden for rækkevidde eller endda vove sig tæt på det fyldte kar for at dyppe poten i - i de tilfælde vil en kat have mere kontrol over situationen. Den sidder trods alt stadig sikkert på tørt land og kan nemt komme væk. Men at sidde på en glat våd overflade med vand, der hælder ned på dens pels, der komme ind i dens øjne og tynge den ned i processen er nok til at få dens katteinstinkter til at gå amok.

Er der nogle katte, der kan lide vand?

Alle disse grunde til, at katte hader vand, holder stik for de fleste killinger. Men som med enhver regel er der også undtagelser, og nogle katte kan faktisk godt lide vand.

Maine Coon

En Maine Coon vandafvisende pels betyder, at disse killinger ikke vil tøve med at plaske rundt, når de får chancen. Hvis du lader hanen løbe lidt for længe, så du vil snart have en Maine Coon på sagen.

Historisk set har disse katte været betroede skadedyrsbekæmpere på sejlskibe, hvilket hjælper med at forklare, hvorfor de har det så godt omkring vandmasser.

Tyrkisk Van-kat

Et af de mest fantastiske eksempler er den tyrkiske Van-katterace. Dens vandtætte pels optager ikke vand, hvilket gør svømning til en ret fornøjelig oplevelse for denne katterace. Disse killinger er så glade for vand, at mange ejere leder efter kattebassiner, så de kan plaske og svømme talt det, de vil. De nyder faktisk at være i vand så meget, at de har fået tilnavnet "svømmekatten".

Abyssinier

Abyssinier er en anden kat, der er glad for vand, og den vil ikke tøve med at undersøge alt fra et fyldt badekar til sin egen vandskål ved først at dyppe poterne i dem. Disse killinger ankom til Europa for første gang med båd, så måske kommer deres tryghed med hensyn til vand kommer fra den første rejse over havet.

Må jeg give min kat et bad?

Da de fleste killinger ikke har vandafvisende pels eller en sammensat holdning til alt vådt, som katteracerne ovenfor, spekulerer du måske på, hvad du skal gøre, når din kat bliver så snavset, at den ikke kan rengøre sig selv helt.

Under særlige omstændigheder kan du faktisk give din kat et bad. Det kan være vanskeligt, men et godt udgangspunkt er at gøre det væsentlige ting rigtigt. Sørg for at have en skridsikker gulvmåtte, specialshampoo, håndklæder og en børste klar.