Your Pet, Our Passion.
Kattens tænder

Sådan passer du på din kats tænder

5 minutters læsning

Vidste du, at otte ud af ti katte over tre år har tand- og tandkødsproblemer? Ligesom vores egne tænder ophober din kats tænder plak, og hvis dette ikke holdes under kontrol, kan det føre til tandsten og endda paradentose. Du ved, hvor vigtigt det er at passe på dine egne tænder, så sørg for at give den samme pleje og opmærksomhed til din pelsede vens kattetandpleje.

Tandsygdom hos katte

Advarselstegn på tandproblemer

Katte ophober plak på deres tænder, ligesom vi gør. Hvis dette ikke fjernes, hærder det og danner tandsten, hvilket irriterer tandkødet og forårsager tandkødsbetændelse og som i sidste ende kan føre til tab af tænder. Hvis din kat har en alvorlig tandsygdom, og den ikke bliver behandlet, kan opbygningen af bakterierne i munden føre til yderligere komplikationer såsom hjerte- og nyreproblemer. Så hvilke tegn skal du være opmærksom på, og hvordan kan du hjælpe med at holde din kattevens tænder i tip-top stand?

Den første usædvanlige ting, du sandsynligvis vil bemærke, er din kats dårlige ånde - det kan være svært at ignorere! Dette er et tegn på fremskreden tandsygdom. Andre symptomer omfatter rødt tandkød, gullig-brun tandsten på tænderne og savlen.

Har du bemærket, at din kat taber mad ud af munden, kun tygger i den ene side eller taber sig, fordi den ikke er i stand til at spise?

Hvis det er tilfældet, kan den have et ubehageligt tilfælde af tandkødsbetændelse. Nogle gange viser katte med alvorlig tandsygdom overhovedet ingen tegn - typisk bryder katte sig ikke om at lave ballade, hvis de føler sig skidt tilpas, så den giver dig muligvis ikke nogen hints om, at noget gør ondt.

Det er derfor, det er så vigtigt for dig at tjekke din kats tænder, og hvorfor tandeftersyn hos dyrlægen er afgørende, især for ældre katte.

Hvis du bemærker problemer, så tag din kat med til dyrlægen, hvor de sandsynligvis vil anbefale specialtandpleje for at fjerne eventuelle løse eller beskadigede tænder og afkalke dem ved hjælp af ultralydsvibrationer, som forsigtigt fjerner plak og tandsten uden at beskadige overfladen på tænderne.

Sådan børster du din kats tænder

At børste kattens tænder er en fantastisk måde at passe dit kæledyrs perlehvide tænder og undgå tandsygdomme. Din dyrlæge kan råde dig til at vente et stykke tid efter enhver professionel behandling, før du selv prøver at børste kattens tænder. Dine katteelskende venner griner måske af tanken om at børste kattens tænder, men med tid og tålmodighed er det muligt – selvom det kan kræve lidt tilvænning.

Ideelt set bør du prøve at indføre tandpleje i en ung alder. Selvom killingernes mælketænder ikke bør børstes, bør killinger vænne sig til at få rørt tænderne fra en tidlig alder for at forberede dem på et liv med rene tænder.

Hvis din kat er ny til konceptet om tandpleje, er her nogle tips til at hjælpe dig med at komme i gang:

  • Bed din veterinærsygeplejerske om at vise dig, hvordan du børster din kats tænder korrekt.
  • Køb tandpasta, der er specielt formuleret til katte, med smag som malt eller kylling – mums! Ligesom du ikke ønsker at bruge kattetandpasta, bør din kat aldrig bruge mennesketandpasta.
  • Start med at sætte denne kattetandpasta på din finger og tilbyde din kat at slikke den af. Gør dette dagligt i et par dage, mens de vænner sig til smagen og konsistensen. Uanset hvad du gør, skal du ikke stikke fingrene i din kats mund - det kan kun ende i problemer.
  • Dernæst skal du få en tandbørste, der er designet til katte, og hvis du har mere end én kat, skal du købe en til hvert kæledyr for at undgå at overføre bakterier. Du kan bruge en babytandbørste, da disse er tilpas bløde, men undgå "fingerbørster", da de ved et uheld kan blive bidt i stykker - med fingeren indeni!
  • Vælg et tidspunkt, du kan holde dig til hver dag for at gøre tandbørstning til en del af dit kæledyrs normale rutine. Det er vigtigt, at du vælger et tidspunkt, hvor I begge er afslappede, så både du og din kat er rolige og komfortable.
  • Hold din kat ind til dig, når du begynder at børste, da den kan prøve bakke væk fra dig. Dette er også en mindre konfronterende tilgang.
  • Hvis din kat forsøger at skubbe dig væk med sine poter, har du måske brug for nogen til at hjælpe dig med at holde den, men det er bedre at prøve langsomt at akklimatisere din kat ved gentagne gange at røre ved dens mund og hoved, berolige den med stille, beroligende ord og tilbyde belønninger i flere dage. Der er ikke noget hastværk med at begynde at børste - hvad der er vigtigere er, at den lærer at stole på tandpastaen, tandbørsten og dig.
  • Træk langsomt og forsigtigt din kats læber tilbage og rør blot ved dens tænder med kattetandbørsten først, stop derefter og beløn din kat.

Gentag dette igen dagligt i flere dage. Først når den er helt fortrolig med dette, bør du forsigtigt starte tandbørstningen ved at påføre børstehårene på tænderne i en 45-graders vinkel, så de når tandoverfladen og lige under tandkødskanten, men ikke direkte på tandkødet.

  • Start med at gøre dette meget kort (10 sekunder eller deromkring), før du belønner den for sin tålmodighed.

Tandplejeprodukter til katte

Den enkle sandhed er, at nogle katte finder det svært at klare sig med tandbørstning, uanset hvor hårdt du prøver. I stedet for at fortsætte med at forårsage stress for din kat, så tal med din dyrlæge om andre produkter, du kan bruge, såsom mundhygiejnegeler. Disse indeholder enzymer, der hæmmer de bakterier, der er ansvarlige for plakdannelse. Du kan give disse geler til din kat direkte eller blande dem i dens mad.

Tyggepinde til katte er også en mulighed, såvel som specielle tørfoderdiæter, der indeholder fibre, der skraber overfladen af din kats tænder, mens den tygger. Nogle katte nyder at lege med tyggelegetøj, og disse kan hjælpe med at reducere opbygningen af plak, men stolr ikke udelukkende på disse – den bedste tandpleje er at give din kat en sund og afbalanceret kost og regelmæssig tandbørstning.

Det er en god idé at introducere kattetandpleje i hjemmet for at holde din kats mund så glad og sund som muligt gennem hele livet. Med tålmodighed og vedholdenhed vil de fleste katte lære at tolerere en vis grad af tandrensning, uanset om det er at børste tænder eller hygiejnegeler.

Lignende artikler fra Dentalife:

4 minutters læsning

Dårlig ånde hos hunde