Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Lille killing bliver aet.

Din kats alder i menneskeår

4 minutters læsning

Ifølge et populært mundheld svarer et menneskeår til syv 'katteår', men i virkeligheden er en etårig kat langt mere moden end et syvårigt barn.

Hvor gammel er min kat i menneskeår?

Selvom der ikke er nogen pålidelig videnskabelig måde at beregne forholdet mellem menneske- og katteår, er der generelt enighed om, at de første to år af en kats liv er nogenlunde lig med de første 25 af et menneskes.Herefter svarer hvert ekstra år til omkring fire 'katteår'. Det betyder, at hvis din kat er seks år gammel, vil dens tilsvarende kattealder i menneskeår være omkring 41.

Find ud af, hvor gammel din katteven er, ved hjælp af vores kattealderberegner

Bare rolig, vi har lavet hele regnestykket for dig! Tjek vores beregner nederst på siden, og find ud af din kats alder i menneskeår på et øjeblik.

Hvad er den gennemsnitlige forventede levetid for min kat?

Det sande svar er, at det afhænger, men indekatte lever normalt længere end udekatte. I gennemsnit lever indekatte 16 til 18 år, og nogle når endda den ærværdige alder på 20.

Den forventede levetid hos katte varierer også afhængigt af racen, da nogle katteracer naturligt vil leve længere end andre. For eksempel siges siamesiske og manx-racer at leve længst, så de kan nå en moden alder i menneskeår!

Vidste du, at ifølge nogle kilder, blev verdens ældste kat hele 34 år? Det er 153 i katteår! Læs flere fascinerende kattefakta her.

Kattes forventede levetid er steget dramatisk i de seneste par årtier. Selvom det aldrig er nok, bruger vi mere og mere tid sammen med vores kattevenner, og det er udelukkende en fantastisk ting.

Hvordan kan jeg se min kats alder?

For at finde ud af, hvor gammel din kat er, er det bedst at tage den til en dyrlæge. Men du kan stadig se efter afslørende tegn på en kats alder og helbred.

Tænder

Tænder kan ikke udpege den nøjagtige dato for din kattevens fødselsdagsfest, men de er stadig en god indikator for en kats alder. Milepælene er:

  • En killings første tænder kommer frem efter to til fire uger.
  • Deres permanente hvide tænder kommer efter omkring fire måneder.
  • Gule pletter (også kaldet tandsten) på nogle få tænder kan betyde, at din kat kan være mellem et eller to år gammel.
  • Hvis pletterne vises på alle tænder, vil katten sandsynligvis mindst være tre til fem år gammel.
  • Manglende tænder er normalt et tegn på, at din kat er en respektabel senior på mellem 10 og 15 år.
  • Husk dog på, at nogle katte bare kan have dårligere tænder end andre uanset deres alder.

Øjne

Hvis din kats tænder ikke altid er den pålidelige indikator, du håbede på, kan øjnene give dig et nyttigt fingerpeg om din kats alder. Forskellen mellem en glat iris og en krakeleret kan være forskellen mellem en ung kat og en ældre kat.

Efter 12-års alderen begynder kattens øjne normalt at blive uklare. Og hvis du bemærker tåreflåd og øjenflåd, har du sandsynligvis en ældre kat på hænderne.

Muskler og knogler

Alder kan gemme sig bag udseendet, så vær opmærksom på tegn, der kan fuldende din kats aldersbillede. Som hos mennesker giver et højere aktivitetsniveau din kat muskeldefinition. At lege, hoppe og løbe er en ung kats leg. Så hvis du bemærker, at din kat har tendens til at tabe muskelmasse, eller den ikke kan lide at bevæge sig for meget, kan det være et tegn på aldring. Ældre katte kan være tyndere, have ekstra løs hud eller udragende skulderblade. Læs vores guide til kattens kropstilstand for at få flere tips.

Pels

En kats pels ændrer sig med alderen. Fin, blød pels er normalt kun forbeholdt ungkatte. Ældre katte har en tendens til at have en tykkere, grovere pels med pletter af gråt hår.

Fortsæt med at læse på vores indholdssider for at få flere råd om katte, herunder killinger og  seniorkatte.

Find ud af, hvor gammel din kat er ved hjælp af vores kattealderberegner nedenfor:

Min kat er

under

1

år gammel

år gammel

træk i skyderen