Your Pet, Our Passion.
Hund snuser til græsset

Alt om hundelort

6 minutters læsning

Som hundeejer kan man nogle gange blive besat af hundelort. Lige fra dets farve til form og konsistens, du overvejer måske, hvad der er normalt Vores guide til hundelort forsøger at besvare alle dine spørgsmål og mere til.

Alle hunde skider, det er sandt. Hundelort kan virke ligegyldigt, men vidste du, at din hunds afføring kan være en god indkator for din hunds generelle sundhedstilstand og desuden kan forebrygge nogle helbredsproblemer på længere sigt, hvis du ved, hvad du skal kigge efter? Det er derfor, at vi hos Purina (og i din dyrlæges praksis!) gerne vil blive personlige angående din oplevelse af de opsamlede hundelorte. Næste gang du går tur med din hund, så se grundigt på din hunds afføring - på denne måde vil du få en god fornemmelse af de vigtige oplysninger, som din hund prøver at give dig.

Perfect dog poop infographic

Hvordan ‘bør’ hundelort se ud?

Alle hunde er unikke, så din hunds almindelige, normale og sunde afføring kan se anderledes ud end andre hundes. Hold øje med din hunds sædvanlige rutine og afføringsvaner, så du ved, hvad du skal sige til dyrlægen, hvis noget ændrer sig. Husk: Hvis du opdager ændringer i den hvalps normale rutine, så tal med en dyrlæge.

Hundelorten bør være chokoladebrun. Hvis din hund får foder med tilsatte farvestoffer, kan nogle af disse også vise sig i din hunds afføring.

Hey, der er en grund til at lorte nogle gange kaldes pølser! Hundeafføring skal være pølseformet og holde faconen. Hvis afføringen er rund, er din hvalp muligvis dehydreret.

Størrelsen hænger sammen med mængden af fibre i din hunds kost. Hundelorten bliver større, når fiberindholdet i hvalps foder bliver større. Som grundregel skal mængden af din hunds afføring være proportional med den mængde foder, der indtages. Hvis det ser ud til ikke at være tilfældet, så overvej at gøre din hunds dyrlæge opmærksom på det.

Hvad er der i hundelorten?

Når du samler hundelort op, så kig på, hvad der ser ud til at være i den. Slim i afføringen kan være et tegn på betændelse i tyktarmen, mens en masse græs at betyde, at hunden har græsset for meget eller har et problem med galdeblæren.

Hundelortens konsistens

Når du bøjer dig ned for at samle hundelorten op og mærker dens konsistens gennem plasticposen, så tag noter! Hundelorten bør være kompakt, fugtig og nem at samle op – skal føles lidt som modellervoks, når man trykker. Hundediarre eller vandet afføring, som indikator på indvortes problemer, kan være et tegn på at der er noget galt med din hunds mave. Og hvis din hunds afføring er hård eller tør, kan det være tegn på forstoppelse. Hvis du lægger mærke til, at din hunds afføring har en *forkert’ konsistens, så sørg for at diskutere det med dyrlægen.

Dog Poop Consistency chart

Årsager til hundeforstoppelse

Forstoppelse hos hunde kan skyldes flere faktorer:

 • For meget eller for lidt kostfiber.
 • For lidt motion.
 • Blokerede eller inficerede analkirtler.
 • Overdreven selvsoignering (hvis der er hundehår i afføringen).
 • Ikke nok soignering (hvis der er filtret hår omkring din hunds bagdel).
 • Ting som grus, knogler, planter eller plastic fanget i fordøjelseskanalen.
 • En bivirkning ved medicinering.
 • Dehydrering (kan være symptom på mere alvorlige sygdomme).

Årsager til hundediarre

Der er meget, der kan give hundediarre:

 • En stressende begivenhed som adoption af en ny hund, et nyt familiemedlems ankomst, flytning til et andet sted osv.
 • Hurtigt skift til et nyt hundefoder.
 • Indtagelse af menneskemad.
 • Ny medicin.
 • Drikning af vand fra en vandpyt eller en stillestående dam.
 • Kan også være et tegn på en anden sygdom eller en infektion.

Hvis din hund har diarre eller forstoppelse i længere perioder, så tal med dyrlægen.

Farvekort for hundelort

Tag et kig på vores praktiske farvelort til hundelort nedenfor, for at få mere at vide om, hvad farven på din hunds afføring betyder.

Dog poop colour wheel

Der er blod i min hunds afføring, hvad skal jeg gøre?

Nogle gange kan blod i din hvalps afføring (fx i form af røde streger) være et tegn på en lille revne eller sår i bagdelen eller omkring endetarmen. Der vil nomalt kun være et lille sport af blod. Undersøg din hunds bagdel for synlige skader. Klart rødt blod i din hunds afføring er et tegn på friskt blod, og i nogle tilfælde kan det skyldes tarmproblemer. Nogle gange, men ikke altid, kan afføringen desuden være tynd. Det er bedst at få alle forekomster af blod undersøgt af din dyrlæge. Tag en afføringsprøve med, hvis du kan.

Hvorfor spiser min hund afføring?

Når hunde spiser afføring, kaldes det også coprophagia. Hvorfor har de lyst til at spise deres egen afføring? Ærligt talt ved eksperterne det stadig ikke helt? Nogle har teorier om, at når hunde spiser afføring, kan det være et tegn på, at de prøver at få mere næring ud af det, de allerede har spist, men det kan ikke på nuværende tidspunkt bekræftes videnskabeligt. Måske synes vores hunde bare, at de lugter og smager godt - vi kender ikke dyrenes smag.

Hvordan får man sin hund til at holde op med at spise afføring? Som med mange andre ting er man nødt til at prøve sig frem - men vi anbefaler, at aføringen fjernes straks, at din hund lærer ‘ lad det være’ kommandoen og at sprøjte afskrækkende midler på afføringen. Få mere at vide om coprophogia og forebyggelsesmetoder. Det er selvfølgelig altid en god ide at tale med din dyrlæge, hvis du har spørgsmål.

Hvorfor kører min hund på bagdelen?

Det kan være normalt for hunde at køre på bagdelen, især hvis de har problemer med løs afføring. Men som før nævnt er det vigtigt at holde godt øje med din hunds adfærd og afføringen. Hvis din hund virker utilpas, og ‘køre på bagdelen’ bliver en almindelig adfærd udover den første tørring af den efter at have besørget, kan du nævne det for din dyrlæge. Når din hund kører på bagdelen kan det være tegn på sygdomme i analkirtlerne.

Hvorfor ændrer min hunds afføring sig efter start på nyt foder?

Hvis du på et tidspunkt er nødt til at ændre din hunds foder, kan det påvirke afføringen - i det mindste et stykke tid. Ligesom vi mennesker kan opleve, at der er en tilpasningsperiode, når vi spiser noget nyt i fremmede lande, oplever din hund noget lignende, når du serverer nyt foder.

Som hjælp til at undgå maveproblemer, kan du langsomt gå fra det gamle til det nye foder i løbet af en periode på 7-10 dage.

Min hund har haft diarre lige fra den første dag, er det normalt?

Hvis du har fået en ny hund, er det vigtigt at huske, at flytning til et nyt hjem er meget stressende, ikke bare for os men også for din nye hvalp. At være i nye omgivelser kan medføre stress og en urolig mave. Gennemfør eventuelle kostændringer langsomt og gradvist over 8-10 dage, og søg råd hos dyrlægen, hvis det ikke bliver bedre.

Stressdiarre hos hunde