Your Pet, Our Passion.
Mørkebrun, plettet kat, der går gennem græsset.

En kats anatomi

8 minutters læsning

Vores katte er mystiske skabninger, men deres anatomi behøver heller ikke at være en gåde. Hos Purina har vi sammensat denne guide til katteanatomi, så du kan forstå alt, hvad der foregår inde i din pelsede ven.

Vi bruger så meget tid på at putte og kæle med vores katte og være besat af deres yndige udseende, men ikke mange af os ved faktisk, hvad der foregår indeni. Hvis du elsker katte lige så meget som vi gør, vil du sikkert gerne finde ud af alt, hvad du kan om disse mystiske skabninger, så vi har sammensat denne guide til katteanatomi for at give dig et indblik i, hvad der sker inde i din firebenede ven.

Alt om kattens anatomi

Når vi skal tage vores pelsbolde til dyrlægen, nikker og smiler vi ofte, mens de gennemgår forskellige katteanatomiske termer, men meget få af os vil faktisk stoppe op for at spørge "hvor sidder den?" eller "hvad gør den?" Din kats indre funktioner er ret fantastiske, fortsæt med at læse for at opdage alt fra strukturen af dens ører til mængden af knogler i den gennemsnitlige kats krop.

Katteørets anatomi

I vil alle være bekendt med den yndige trekantform af din kats ører (også kendt som pinnaen), men vidste du, at dette tjener et langt større formål end bare at se sød ud? Pinnaen er den del af din kats øreanatomi, som er ansvarlig for at opfange eventuelle lydbølger og lede dem ind i øregangen og ind i mellemøret. Ifølge Pet MD har din kats ører masser af muskler, så deb nemt kan manøvrere dem og dreje dem mod lyd, hvilket øger dens evne til at høre selv meget stille lyde.

Mellemøret indeholder kattens trommehinde og øreknogler - disse er små knogler, der vibrerer med lydbølger, som derefter sendes ind i det indre øre. Det indre øre er utrolig komplekst, da det indeholder sanseceller, som sender elektriske signaler til hjernen. Det vestibulære system er også placeret her, som er ansvarlig for balance og orientering - derfor kan din kat føle sig ude af balance, hvis den får en ørebetændelse!

Kattetænder og deres forskellige formål

Voksne katte har i alt 30 tænder, og de tjener 3 forskellige formål: at holde mad, tygge mad og dræbe bytte. Kattens tænder er placeret i den alveolære mundhule i kæben og holdes på plads af ledbånd, cementum, blødt væv og knogler. Du kan blive overrasket over at erfare, at din kats tænder består af tre unikke stoffer: pulpmasse - i midten af tanden, denne indeholder celler, nerver og blodkar, dentin - dette dækker pulpmassen, emalje – dette er beskyttelsen af din kats tænder, den dækker kronen og forhindrer tænderne i at blive for følsomme.

Forskellige typer kattetænder:

 • Fortænder: de små tænder foran, som bruges til at holde bytte.
 • Hjørnetænder: de lange, skarpe tænder, der bruges til jagt.
 • Kindtænder: disse bruges til at tygge og skære gennem kød og ben.

Kattens tunge

Hvis du troede, at tungen ville være den mest normale del af din kats anatomi, bliver du overrasket Kattes tunger er dækket af små pigge - kendt som papiller - som ligner små kroge. Interessant nok er de lavet af keratin, ligesom menneskets fingernegle.

Papillerns unikke design betyder, at de er fremragende plejeredskaber, da de tillader din kat nemt at løse knuder sin deres pels ved at slikke den. Ifølge en nylig artiktel fra National Geographic giver disse pig din kat mulighed for at overføre en stor mængde spyt til sin pels, hvilket ikke kun hjælper med at holde pelsen ren, men også hjælper med at sænke kropstemperaturen.

Kattens knurhår

Knurhår, også kendt som varbørster, er indlejret dybt i din kats krop og er forbundet med både muskel- og nervesystemet. Dette giver den mulighed for at sende sensorisk information via nervebaner om dens omgivelser og igangsætte en reaktion, hvis det er nødvendigt.

Din kats knurhår er til dels grunden til, at den har sådan en fantastisk følelsesevne og ser ud til at navigere rundt i verden med stor lethed, da de hjælper katten med at fornemme vibrationer i atmosfæren. Kattens knurhår findes heller ikke kun i dens ansigt: du finder dem også på dens kæbe og bagsiden af dens forben! Vil du vide mere om din kats fantastiske knurhår? Læs vores artikel.

Kattepotens anatomi

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvorfor din kat ikke kan lide at blive rørt på sine poter, er det faktisk, fordi de er en af de mest følsomme dele af kattens krop. Poterne er fyldt med nervereceptorer, som gør katten i stand til at mærke vibrationer og hjælper med balancen. Derudover fungerer kattepoter som fremragende støddæmpere, hvilket er vigtigt, da vores katte ofte springer rundt og hopper ned fra ting.

Hvis du ser nærmere på kattepoternes anatomi, vil du se, at de har fem tæer foran og fire på bagpå, hvor de forreste indre tæer er ansvarlige for at gribe. Katte vil også svede fra deres poter, hvorfor du kan få øje på fugtige kattepoteaftryk på dine overflader, hvis den føler sig særligt varm.

Vigtigheden af kløer

Mængden af kløer, som din kat har, svarer til deres antal tæer, fem foran og fire bag på. Kløerne krøller, så de er gode til at fange og holde på ting og gør også katte til så fantastiske klatrere. Men retningen, hvor deres klo krøller, betyder, at de ikke kan klatre nedad, hvorfor du måske vil se, at din killing klarrer baglæns ned ad et træ!

I modsætning til hvad mange tror, trækker kattens kløer sig ikke helt tilbage, så du kan se dem stikke lidt ud. For at frigøre kløerne trækker katte en sene i deres ben sammen på samme måde som vi bevæger vores tæer. Derudover har katte også en dugklo på deres forben (placeret lidt højere oppe), som de bruger til at få bedre fat i legetøj eller bytte.

Katten har et unikt skeletsystem

Vores kats skeletsystem er så unikt, da den ikke har kraveben og en utrolig fleksibel rygrad med 30 ryghvirvler - det er en del af grunden til, at katten altid lander på benene!

Den gennemsnitlige kat har omkring 250 knogler i alt, som er opdelt i tre underenheder:

 • Appendikulært: benknogler.
 • Aksialt skelet: kranium, rygsøjle, ribben og brystben.
 • Splankisj: en knogle i kroppens bløde organer, der ikke er bundet til resten af skelettet, det eneste eksempel hos katten er penis.

Knogler kan også henvises til ved deres form:

 • Lange knogler: ben.
 • Korte knogler: håndled og ankel.
 • Sesamoid: placeret nær frit bevægelige led.
 • Flade knogler: findes i bækkenet, som fastgør muskler og lange knogler, og i hovedet, som omgiver og beskytter øjet, øret, sinus og hjerne.
 • Uregelmæssige knogler: hvirvelsøjlen og alle andre dele af kraniet og dele af hoftebenet.

Interne systemer (de bløde dele)

Dine kattes indre systemer er en afgørende del af din kats anatomi, og hvert aspekt spiller en meget vigtig rolle at spille for at holde din kat sund.

Så nu kender du alt det grundlæggende til din kats anatomi! Leder du efter flere oplysninger om din nye kat? Læs vores artikel om, hvorvidt kan katte se i mørke for at få mere viden om din killings intelligente øjne.