Your Pet, Our Passion.
bengalkat med grønne øjne

Forstå det, når din kat strinter og afmærker sit territorium

6 minutters læsning

Katte er vidunderlige kæledyr, og mens det meste af deres adfærd får os til at grine og smile, kan nogle af deres handlinger virke forvirrende og nogle gange endda lidt asociale!

For eksempel strinter katte urin, hvilket kan virke ubehageligt, hvis det sker inde i dit hjem. Hvis dette er et problem, er den bedste måde at tackle dette problem på at forstå din kats adfærd og derefter tage fat på årsagen.

Kattens markering

Territorium er meget vigtigt for katte, især deres hjem, hvor de kan lide at føle sig trygge og sikre. Når alt kommer til alt, er hjemmet, hvor deres venner bor, deres legetøj er, og de bliver fodret - det er ikke underligt, at de vil have det hele for sig selv! Katte 'markerer' deres territorium, når de er tilfredse ved at bruge kirtler på deres kinder, over øjnene og over hagen.

Når du ser dem blidt gnide sig på dine ben eller på møbler, sætter de deres præg på et sted, hvor de føler sig bedst tilpas. Da vi knap kan lugte den duft, de efterlader, og afmærkningen ikke forårsager problemer, har vi ikke en tendens til at bekymre os om det. Du kan tage kattens afmærkning som et positivt tegn på, at du har skabt et kærligt hjem, der gør din kat meget glad.

Hvorfor strinter katte?

Strintning er en anden type markering, som hovedsageligt bruges udendørs, hvor der er mere konkurrence med andre katte. I stedet for at gnide deres ansigter for at markere deres territorium, strinter katte urin, som bærer deres egen individuelle duft.

Katte strinter udendørs

Katte strinter nogle gange urin op mod træer, hække og hegnspæle, når de er udendørs.

Det gør de i snudehøjde for andre katte, der måske kommer forbi. Denne spray indeholder information om din kats alder, køn, helbred, aktivitet og hvor grænserne for dens territorium går – så det på en måde dens personlige kattevisitkort!

At markere sit territorium på denne måde har til formål at informere andre katte i området om, at dette er deres plaster, for at undgå enhver forvirring og hjælpe med at forhindre fysisk konfrontation.

Katte, der strinter i huset

Når kattestrintning foregår udendørs, er det egentlig ikke et problem - faktisk er det helt naturligt. Men hvis din kat begynder at strinte i dit hjem, er det normalt et tegn på, at den er bekymret for noget, og der kan være en grund til, at den er mere ivrig end nogensinde før for at markere sit territorium.

Katte, der strinter på dørkarme, gardiner og vindueskanter, kan føle sig truet af noget, som de måske har set udenfor. Hvis din kat begynder at strinte på stoleben, senge og sminkeborde, kan det være et tegn på, at den føler sig lidt utryg, så den omgiver sig med mere af sin egen duft for at øge sin selvtillid.

Hvis din kat er begyndt at strinte indendørs, og du ikke er sikker på hvorfor, så tal med din dyrlæge for at identificere mulige årsager og måder at få den tilbage til den glade kat, der i stedet markerede med kærlige ansigtsgnidninger. Din dyrlæge vil være i stand til at give dig råd om, hvordan du forhindrer katten i at strinte, og kan henvise dig til en katteadfærdsekspert, som vil være i stand til at hjælpe dig med at finde ud af, hvad der har fået din kats adfærd til at ændre sig.

Sådan stopper du katten med at strinte

Da strintning indendørs signalerer, at din kat allerede føler sig truet, er det sidste, du vil gøre at skræmme den ved at skælde den ud. Hvis du råber ad den, fordi den strinter, kan det øge dens stressniveauer, og få den til at strinte endnu mere – hvilket bestemt ikke er det, du ønsker for din kat eller dit hjem!

Hvis du undrer dig over, hvordan du stopper katten med at strinte, er det første skridt at tænke over, hvad der kan forårsage stress. Er der for eksempel en ny kat i nabolaget, eller har dit hjem undergået en forandring? Et af følgende punkter kan være årsagen:

  • Din kat kan føle sig skræmt, hvis der er mange katte i området. Hvis dit nabolag har mange andre katte, skal du sørge for at have en sikker kattelem (magnetisk eller mikrochipaktiveret), som forhindrer dem i at komme ind i dit - og din kats - hjem. Hvis du ser nogen gentagne 'indbrudstyve', der forsøger at snige sig ind, så prøv at jage dem væk for at afskrække dem fra at komme ind i din kats personlige rum.
  • Har du for nylig fået eller mistet en anden kat? Sørg for, at din eksisterende kat stadig føler sig tryg og ved, at alt såsom dens mad, vand, kattebakke, seng og legetøj stadig er let tilgængeligt og ikke vil blive overtaget af det nyeste familiemedlem eller fjernet efter dit andet kæledyrs bortgang. Du skal muligvis anbringe dens specielle ting mere end ét sted for at berolige den. Få flere tips til at byde en ny kat velkommen.
  • Har du fået nye møbler, nyindrettet eller flyttet i nyt hus? Alle disse ting kan forurolige din kat og øge chancen for, at katten strinter, så introducer den langsomt til nye tilføjelser og giv den tid til at tilpasse sig. Du kan også prøve forsigtigt at gnide en blød klud på din kats ansigt for at opfange dens naturlige feromoner og tørre nye møbler eller ukendte områder af med kluden i kattehøjde. Dette vil sprede kattens duft og hjælpe den med at føle sig mere sikker i sine omgivelser.
  • Spørg din dyrlæge om syntetiske katteferomoner, som kan bruges på lignende måde, og som kan være nyttige i forbindelse med stressrelaterede problemer.

Hvad er de medicinske årsager til at katte strinter?

Nogle katte strinter indendørs, fordi de har et medicinsk problem, så hvis din kat strinter indendørs, så tag den med til din dyrlæge for at få den tjekket. For eksempel er Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD - sygdom i de nedre urinveje hos katte) en almindelig lidelse, der kan behandles, men som kan være potentielt livstruende, hvis den ignoreres. Den forårsager normalt blokering eller delvis blokering af urinvejene, hvilket gør vandladning vanskelig eller næsten umulig.

Årsagerne til og behandlingerne af FLUTD er meget forskellige ift. strintning, så det er en god idé at tale med din dyrlæge, hvis du mener, at kattens strintning kan have en medicinsk snarere end følelsesmæssig årsag.

Rengøring af kattens strint

Katte vil ofte strinte det samme område gang på gang, så hvis du opdager et mønster, så test områdets farveægthed, rengør området grundigt med en 10 % opløsning af biologisk vaskepulver, skyl med koldt vand og lad det tørre. Sprøjt derefter med alkohol (fås hos din dyrlæge eller apotek) og lad det tørre igen. Du burde nu have et rent, lugtfrit område!