Your Pet, Our Passion.
hundehvalp bag i bilen

Råd til at køre i bil med en hvalp, som alle ejere bør vide

6 minutters læsning

Gør din nye hundehvalp til en glimrende rejsekammerat.

Du har en ny hvalp som straks skal se, hvordan verden ser ud. Vi kender følelsen! Men før du begynder at planlægge den fantastiske biltur, som I skal have sammen (eller bare skal gøre jer klar til at køre til dyrlægen), skal du huske, at en bil kan virke meget underlig på en hvalp. Det lukkede rum, bilenes bevægelser og selve motorlyden kan få hvalpens alarmklokker til at ringe, hvis den ikke er vant til at køre i bil. Men der er et par ting, som du kan gøre for at gøre bilturene nemmere at holde ud for din hvalp. Hvem ved, måske ske vil din hvalp komme til at glæde sig til dem! Her kommer alt det grundlæggende om bilture med hvalpe

Kan hvalpe transporteres i bil?

Ja, hunde kan transporteres i bil, men forskellige hunde vil opleve det forskelligt.

Mens nogle hunde springer ubekymret ud og ind af biler, gør bilture andre hunde lidt nervøse. Heldigvis er der meget du kan gøre for at gøre det lidt mere behageligt for din firbenede ven.

Sådan lærer man en hvalp at køre i bil

Når du skal have din hund med i bilen er hemmeligheden at sørge for tryghed. Jo mere trygge hundene føler sig, desto mere afslappede og ustressede er de. Ligesom så mange andre ting med hunde, skal de helst prøve at rejse så tidligt som muligt. Det bedste er, at din hvalp bliver vant til biler så snart du får din nye ven med hjem.

Sådan sørger du for hundehvalpens sikkerhed på bilturene

Hundesikkerhed i bilen handler ikke kun om at beskytte din hvalp, men også om at passe på chaufføren og passagererne.

Tag dig god tid til at træne din hundehvalp i at være rolig og stille i bilen, så chaufføren ikke bliver distraheret eller hunden bliver en plage for andre i bilen.

Brug en transportkasse eller en hundebarriere

Hvis din hundehvalp sidder i fodrummet eller bagagerummet, så brug en transportkasse eller hundebarriere som sikkerhed. Hvis det ikke er muligt og det eneste der kan lade sig gøre er at hundehvalpen sidder på et bilsæde, så skal der bruges seletøj. Seletøjet er en slags sikkerhedssele til hunde, de findes i forskellige størrelser og kan sættes på almindelige sikkerhedsseler. Det kan tage lidt tid at vænne sig til seletøjet, så du skal nok lige afprøve det derhjemme først og rose din hund meget for at kunne have det på, før du prøver det på en rigtig biltur.

Lad ikke din hvalp have hovedet ud af vinduet under kørslen.

Det ser sjovt ud, og det er det nok også, men det kan give øjenirritationer eller i værste fald kan hvalpen komme til skade, når I kører forbi noget der stikker ud. Der er også en risiko for, at hunden slipper ud af seletøjet og hopper ud af vinduet. Det er helt fint at åbne vinduet lidt, så din hund får masser af frisk luft, og på varme dage kan du bruge en vinduesbeskytter, som gør det muligt at åbne vinduet mere uden at give din hund mulighed for at hoppe ud.

Forholdsregler i varmt vejr

Hvis vejret er varmt kan man også købe skærme, som sættes på vinduerne for at forhindre stærkt sollys i at komme ind. Både vinduesbeskytterne og solskærmene er rigtig gode, når du er undervejs, men selv med vinduerne nede og beskyttelse mod sollys, kan biler hurtigt blive meget varme. Efterlad ALDRIG din hund i bilen på varme dage, heller ikke om vinteren, da det kan have fatale konsekvenser.

Sørg for at holde mange pauser på lange bilture.

Hvis du skal køre langt med din hund, så gør det til en vane at stoppe mindst hver anden time. I vil sikkert begge to sætte pris på en toiletpause, en tår vand og muligheden for at strække benene – men sørg for at din hundehvalp har sit halsbånd og ID på i tilfælde af flugt.

Dette skal du gøre, hvis din hundehvalp er nervøs for bilture

Hvis din hundehvalp bliver særligt nervøs i bilen, så spørg din dyrlæge om anvendelse af syntetiske feromoner, som kan fås i forskellige former – også som hundebandanaer! Det menes, at duftene ligner de beroligende feromoner, som hundemor vil have udsendt naturligt, så det burde virke beroligende og afslappende på hvalpen i omkring fire timer.

Prøv også at gøre bilen mere hjemlig og velkendt med et stykke yndlingslejetøj eller et tæppe der lugter af hjemme for at gøre situationen mindre stressende. Det er især en hjælp for små hvalpe.

Køresyge hos hvalpe

Køresyge hos hvalpe er meget almindeligt, men nogle hunde vokser fra det. Hvis din pelsven får det dårligt i biler, er det en god ide at lægge et vandtæt underlag ud der, hvor hunden plejer at sidde eller ligge, og hav altid masser af køkkenrulle og en rensespray med i tilfælde af opkast.

En hvalp med køresyge er en ulykkelig hvalp - og det vil ingen have - så kør ikke lige efter spisetid, hvor maven er fuld. Det er bedst ikke at fodre to til tre timer inden afgang for at være på den sikre side, og gå altid en tur med hunden før du tager afsted, så ingen behøver at være nervøse for, at der skal ske et uheld. Hvis køresyge bliver et tilbagevendende problem, så bed dyrlægen om råd.

Husk, at være tålmodig og sigt mod gradvise fremskridt. Din hvalp kender snart bilen og ved, hvad der er i vente, når lyden af døren der lukkes og motoren høres - en dejlig tur med en højt elsket rejsekammerat og masser af falsk fællessang.

Find flere nyttige vejledninger om, hvordan du byder din nye hvalp velkommen, og sørg for at have alt det grundlæggende på plads, lige fra vaccination til neutralisering og mikrochip.