Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Growing Pup logo animeret
Hvalp løber i haven

Hvor meget koster en hundehvalp? Alt hvad du behøver at vide

8 minutters læsning

Hvis du gerne vil føje en hundehvalp til familien, spekulerer du måske over, hvor meget det potentielt kommer til at koste? Vores praktiske guide fortæller dig at, hvad du bør vide.

Det er en fantastisk spændende beslutning at få en hundehvalp, men ofte bruger folk for lidt tid på at overveje de økonomiske forpligtelser, der følger med. Du tænker måske, at det kun er et spørgsmål om at have penge nok til at købe din søde, nye ven, men det første år i en hundehvalps liv omfatter en række omkostninger, som du også skal tage højde for.

Hvis du overvejer at bringe en hundehvalp ind i dit hjem, spekulerer du måske på, hvor meget en hundehvalp koster? Læs videre for at finde ud af, hvor meget hvalpevaccinationer koster, og hvilke andre udgifter du bør forvente i din hvalps første leveår.

Hvor meget koster en hundehvalp?

Det første spørgsmål på vejen til at blive hundeejer er sandsynligvis, hvor meget en hundehvalp koster. Den første indflydelsesfaktor er hvalpens race, eftersom prisen for mere eftertragtede racer som labrador og bulldog altid er højere. Det afhænger også af hvalpens stamtavle, og hvis dens forældre har deltaget i hundeudstillinger og er registreret hos Dansk Kennel Klub, vil det medføre en betydeligt højere pris.

Et andet spørgsmål, som er værd at overveje i forhold til, hvad en hvalp koster, er, at prisen sandsynligvis er højere, hvis du køber hvalpen fra en anerkendt opdrætter. Det skyldes, at salget af en hundehvalp skal dække deres virksomhedsomkostninger samt prisen for kvalitetspleje i den første tid. En opdrætter skal afholde mange omkostninger, fx i forbindelse med sundhedsundersøgelser af forældrene før parring (for at udelukke racerelaterede sygdomme), eventuelle avlsudgifter, ormekur og vaccinationer, registreringsgebyr og meget andet. En ting, man skal være opmærksom på, er lave priser, som kan være tegn på en "hvalpefabrik" eller skyldes, at hvalpene får dårlig pleje.

Hvis du ikke er parat til at betale flere tusind kroner for en hundehvalp, kan du eventuelt overveje at adoptere en hund fra et internat i stedet. Der vil stadig være et gebyr, som dækker nogle af internatets omkostninger, men det koster som regel betydeligt mindre end at købe en hvalp fra en opdrætter. Desuden omfatter adoptionsgebyret sandsynligvis også mikrochipping, vaccinationer og kastrering (hvis hunden er gammel nok).

Hvor meget koster hvalpevaccinationer?

Når du har fået din hundehvalp, er vaccinationer det næste skridt. Vaccinationerne er vigtige, fordi de beskytter din hvalp mod forskellige sygdomme. Prisen for hvalpevaccinationer kan variere hos forskellige dyrlæger, men ligger som regel omkring 1.000 kroner.

En hvalp skal have sine første vaccinationer, når den er 6-8 uger gammel, og igen 1-2 uger senere. Når du køber en hvalp fra en anerkendt opdrætter eller et internat, har den som regel allerede fået disse vaccinationer, inden du får den med hjem. Derefter skal din hund vaccineres årligt hos dyrlægen. Hvis dine hvalp endnu ikke er blevet vaccineret, tilbyder nogle dyrlæger en "hvalpepakke", som dækker omkostningerne for vaccinationer og muligvis også omfatter prisen for mikrochip og kastrering.

Kastration eller sterilisation af en hvalp

Dette punkt bør bestemt indgå i dine beregninger af, hvor meget en hvalp koster. Hvis du ikke har i sinde at bruge din hund til opdræt, bør du overveje at få den kastreret eller steriliseret. En sterilisation koster mellem 1100 og 3300 kroner, hvorimod en kastration koster fra 1000-2700 kroner.

En sterilisation koster mere, fordi den omfatter indvendige organer, hvorimod en kastration er lidt billigere. Prisen afhænger også af din hunds race og størrelse. Større hunde koster mere, fordi de har brug for mere bedøvelse, og indgrebet tager længere tid. Hvis du har brug for økonomisk hjælp til at få din hund neutraliseret, tilbyder nogle dyrevelgørenhedsorganisationer at hjælpe ejerne med at dække omkostningerne til disse indgreb.

Omkostninger til hundetræning

Prisen for hundetræning afhænger af, hvad du er på udkig efter. Hvis du vil have et intensivt træningsforløb, hvor man lærer alle de grundlæggende færdigheder på få dage, koster det omkring 1000 kroner.

Privatundervisning koster omkring 200 kroner i timen, hvorimod træning sammen med en gruppe er den billigste valgmulighed med en pris på omkring 100 kroner i timen.

Unge hvalpe kræver meget opmærksomhed og træning, og hvis det er første gang, du har hund, kan hundetræning for hvalpe være en rigtig god idé. Ikke alene kan træneren hjælpe dig med at lære din hvalp gode manerer, men det er også en fremragende måde at socialisere din hvalp på, eftersom der vil være masser af andre hvalpe at lege med, hvis du vælger gruppetræning.

Hundeforsikring

Det er i forvejen dyrt at have hund og betale for deres daglige foder og pleje samt sørge for, at deres behov er dækket, men har du råd til at betale en stor dyrlægeregning, hvis noget går galt? En hundeforsikring kan hjælpe med at dække udgifterne til behandlinger i løbet af din hunds liv såsom operationer eller dyr medicin.

Du kan betale månedligt eller på årsbasis for hundeforsikringspolicen, og prisen afhænger af din hunds race. Det vil altid koste mere at forsikre racer, som er mere disponeret for arvelige sygdomme, end blandingsracer, eftersom der er større risiko for, at hunden for brug for dyrlægebehandling i løbet af livet. Det kan være fristende at tænke, at hundeforsikring blot er endnu en unødvendig udgift, men det kan spare dig mange tusind kroner på sigt, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade.

Ormekur

En anden udgift, som skal medtages, når du regner på, hvad det koster at have hund, er regelmæssige ormekure. Hvalpe har størst risiko for at blive inficeret med orm, og det skyldes, at de kan overføres før fødslen og gennem modermælken. Den første ormekur gives som regel, når en hvalp er 2-3 uger gammel, og så skal behandlingen gentages hver 14. dage, indtil den er 12 uger gammel. Derefter skal hvalpen have en ormekur en gang om måneden, indtil den er seks måneder gammel.

Regelmæssige ormekure bør være en fast del af din hunds liv for at holde den sund og rask. Det anbefales, at hunde får en ormekur mindst tre gange om året. En ormekur koster som regel 100-150 kroner og kan købes hos dyrlægen, hos din lokale dyrehandel eller fra diverse netbutikker. Du bør sikre dig, at du køber et middel, der er specifikt egnet til din hunds vægt/størrelse.

Udgifter til loppe- og flåtmiddel

En anden regelmæssig udgift, du skal huske på, er loppe- og flåtmiddel. Det er vigtigt at tjek på behandlingerne og huske at give din hund loppemiddel en gang om måneden for at sikre, at den holder sig sund og rask, og for at undgå lopper i hjemmet.

Prisen for behandling med loppe- og flåtmiddel er som regel cirka 45 kroner om måneden, og det kan købes i dyrehandler eller hos dyrlægen. Ligesom med ormekur skal du også vælge et middel, der er egnet til din hund størrelse og vægt.

Hundedagpleje

Hvis du har fuldtidsarbejde, har du brug for at finde en, der kan se efter din hvalp i dagens løb. Der findes forskellige hundedagplejer og hundepasningsmuligheder, herunder hundeluftning, hvor en person henter din hund i hjemmet og tager den med ud at gå tur, samt hundedagplejer, hvor din hund tilbringer dagen i et hundecenter med masser af andre hunde at lege med.

Hundeluftning koster som regel omkring 90 kroner per hund, mens en dag i hundedagpleje koster omkring 300-400 kroner. Det kan måske virke som en beskeden udgift, hvis du kun har brug for det en enkelt gang, men hvis du arbejder 5 dage om ugen og har brug for fast pasning, løber det hurtigt op. Hundeluftning kan ende med at koste omkring 1.800 kroner om måneden, og prisen for hundedagpleje kan blive over 7.000 kroner!

Udgifter til hundesalon

Hvis du har en langhåret race, er det som regel nødvendigt at få den klippet i en hundesalon, og det kan være en ret bekostelig affære. Prisen for en hundeklipning afhænger meget af din hunds race og størrelse. For mindre hunde som gravhunde og chihuahuaer koster det som regel omkring 250 kroner hos en professionel hundefrisør, alt imens prisen for større hunde som newfoundlændere og golden retrievere kan ligge på op til 500 kroner per gang.

Udgifter til hundens daglige behov

Sæsonbetingede omkostninger

Du bør også være opmærksom på, at der vil forekomme ekstra udgifter til din hvalp afhængigt af årstiden og temperaturen. Her er det mest almindelige sæsonbetingede udgifter:

Nogle hunderacer som husky, akita og newfoundlænder klare sig ganske fint i kølige temperaturer, men mindre, korthårede racer som chihuahua og visse terriere kan slet ikke lide koldt vejr. Til disse racer kan du købe ting, der gør vintermånederne mere tålelige, såsom hundejakker og varmetæpper, så de kan holde varmen. Hundejakker koster som regel fra 130-450 kroner, hvor lettere hundetrøjer ligger i den lave ende, og vandtætte modeller ligger i den dyre ende.

I sommermånederne skal du primært have fokus på at holde din firbenede ven kølig, og heldigvis findes der produkter, der kan hjælpe med opgaven. Mange hunde bryder sig ikke om lyden af ventilatorer, og det kan være vanskeligt at holde dem kølige, når temperaturen stiger, men man kan faktisk få kølemåtter, der kan hjælpe. De koster omkring 200-300 kroner, er fyldt med en ikke-giftig gelé og kan være til stor hjælp for din lille hvalp.

Hvis du har mulighed for det, kan det være en god idé at købe et lille hundebassin, så din hund kan få sig en dukkert på særligt varme dage. De kan koste helt ned til 100 kroner, og din hund vil uden tvivl takke dig. Sørg for at købe et soppebassin i hård plast og ikke et oppusteligt – ellers kommer din hund nemt til at punktere det med kløerne!

Det var alt, hvad du bør vide om, hvad det koster at få en hundehvalp! Vil du vide mere om at få hund? Tag et kig på vores artikelsamling for at finde flere nyttige guides og gode råd.