En ny kat i familien: en praktisk vejledning

En ny kat i familien: en praktisk vejledning

En ny kat i familien: en praktisk vejledning

En ny kat i familien: en praktisk vejledning

En ny kat i familien: en praktisk vejledning

En ny kat i familien: en praktisk vejledning
09/13/2018

En ny kat i familien: en praktisk vejledning

Du har besluttet dig for at få en kat, og det er en spændende tid i hjemmet! Dog er der et par vigtige ting, som du bør først bør overveje. Denne vejledning hjælper med at lede dig på rette vej til at beslutte, hvad der er bedst for både dig og din nye katteven.

Katteopdrætter eller kattehjem?

Katteopdrætter eller kattehjem?


En opdrætter kan give viden og historie om din kat på et niveau, som et kattehjem ofte har svært ved at tilbyde. Generelt kan du være sikker på, at kattene kommer fra et godt miljø og er blevet godt socialiseret som killinger. Opdrætteren kan også give dig oplysninger om den specifikke race såvel som information om kendte genetiske eller arvelige sundhedsproblemer.

Hvis du derimod adopterer din kat fra et kattehjem, betyder det, at du giver et permanent hjem til en kat, som nok har haft det svært og vil reagere positivt på en smule kærlighed og opmærksomhed. Måske kan du få noget at vide om kattens forhistorie – måske ikke – og der er ingen garanti for god socialisering i forhold til dens nye omgivelser. Dog foretager alle gode kattehjem en adfærdsvurdering af deres katte og forsøger at matche kattens behov til dens potentielt nye miljø.

Desuden er de fleste killinger og katte, som skal have et nyt hjem efter at have opholdt sig på et kattehjem, blevet grundigt undersøgt af en dyrlæge, og de er muligvis allerede blevet neutraliseret og har fået ormekur samt de nødvendige vaccinationer.

En helt almindelig kat eller en bestemt race?


Temperament og personlighed er meget vigtige faktorer at overveje i forhold til beslutningen om, hvilken kat du gerne vil have. Mange racekatte har arvelige aspekter, som kan have en indvirkning på deres temperament. Disse kan være et godt pejlemærke, når du skal træffe en beslutning – men der er desværre ingen garanti. Den gamle debat om arv og miljø er også fuldt ud relevant, hvad angår katte. Killingers socialiseringsperiode samt den træning, de modtager i deres første leveår, er afgørende for deres temperament som voksen. Almindelige kort- eller langhårede katte har måske ikke nogen stærke racemæssige træk, som har indflydelse på deres temperament, men deres personlighed er lige så individuel som alle andre kattes, og den er også underlagt de samme påvirkninger fra træning og miljø.

En helt almindelig kat eller en bestemt race?

Killing eller kat?


Killinger er vidunderlige glædesbundter af lodden pels og narrestreger, men de kræver også meget tid og tålmodighed! Hvis du beslutter dig for, at du helt sikkert vil føje en killing til dit hjem, skal du være forberedt på at afsætte tilstrækkelig tid hver dag til at hjælpe den med at udvikle sig til en sund og velfungerende kat. De fleste killinger, som kommer fra en opdrætter eller et kattehjem, er i hvert fald begyndt at lære at bruge kattebakken. Men renlighedstræningen skal fortsættes, og hvis du gerne vil have, at din kat skal lære at besørge udenfor, er det også noget, den skal lære efterhånden.

Desuden er det nødvendigt at lære killinger, at det ikke er hensigtsmæssigt at bruge deres tænder og kløer, når de leger med mennesker. Denne indlæring kræver tid og tålmodighed. Den gode nyhed er, at katte generelt er lærenemme, og killinger, som kommer til deres nye hjem i en ung alder, kan også knytte tættere bånd til deres menneskevenner, især hvis killingen er den eneste kat i huset.

Voksne og mere modne katte har derimod allerede et veldefineret temperament, og deres personlighed er på plads – hvilket kan være til hjælp i forhold til at vurdere, hvorvidt katten passer godt til den type, du er på udkig efter. Voksne katte er som regel også allerede renlige og socialiserede med mennesker. Generelt finder voksne katte sig også ret nemt til rette i deres nye hjem, især hvis omgivelserne ligner dem, de er vant til i forvejen.


Livsstil


Livsstil er nok den vigtigste faktor i forhold til at vælge den rigtige kat. Hvad enten du arbejder lange dage uden for hjemmet eller har flere små børn i huset, er det afgørende, at din livsstil passer til den kat, du skal have. Præcis som mennesker er nogle katte vant til små børn og glade for deres selskab, mens andre foretrækker et mere roligt liv.

Katte er generelt ikke flokdyr fra naturens side og trives derfor bedst, hvis der kun er én kat i hjemmet. Dette er især tilfældet, hvis du overvejer at bringe en ny kat ind i familien, og du i forvejen har en kat i hjemmet. Det kan forårsage unødigt stress både hos kattene, som skal vænne sig til denne situation, og for de mennesker, som skal hjælpe dem med at tilpasse sig.

Andre ting, som er værd at overveje, er, hvorvidt du ønsker at have en indekat eller en, der kan færdes frit udendørs. En indekat vil kræve mere tid og opmærksomhed af dig igennem livet, eftersom den kommer til at være afhængig af dig for leg og motion og for at få mulighed for at udleve andre naturlige adfærdsmønstre, som kan være forhindret af, at den ikke kan komme udenfor (fx jagt og rovdyrsadfærd).

Alt taget i betragtning er beslutningen om at føje en kat til familien et kæmpe skridt, som er startskuddet til en spændende tid. Men det er nu, du skal overveje alle de forskellige elementer i dit hjem og i din livsstil for at sikre, at du vælger den helt rigtige kat.

Del dette med folk, du kender

ShareEmailtwitterFB