A B C D F G H I K L M N O P R S T

H

Hund med atletisk kropsbygning
Hunde af store racer med en atletisk kropsbygning bruger mere energi i deres daglige aktiviteter, selv når de ikke er aktive, og har derfor brug for et højere kalorieindtag. Atletiske racer har en ”kegleformet” kropsbygning med lange, stærke ben og en slank og muskuløs krop. De har typisk en slank mave og en større brystkasse. Eksempler på hunderacer med en atletisk kropsbygning omfatter greyhound, labrador retriever og dalmatiner.
Hårboller
Kugler af hår, som samler sig i maven på katte, når de slikker deres pels. Kan potentielt føre til en blokering i fordøjelseskanalen, hvis forekomsten ikke holdes under kontrol.
Hepatisk
Henviser til leveren
Hydrolyseret
Når molekyler er blevet nedbrudt, så de er så små, at de ikke – eller kun meget sjældent – kan forårsage en allergisk reaktion.
Hunde af små racer og miniracer
Vejer mindre end 10 kg som voksen.

A

Antioxidant​
Et molekyle, som forhindrer skadelig iltning, som kan føre til betændelse hos dyr. Antioxidanter er en nøgleingrediens i mange PURINA® PRO PLAN®-diæter, som styrker kroppens naturlige forsvar. E-vitamin er en virkningsfuld antioxidant.
Allergivenlig
Allergivenligt dyrefoder er fremstillet uden almindelige allergener og minimerer derfor risikoen for en allergisk reaktion hos katte og hunde.
Aminosyrer
Byggeklodser til protein. Der findes 22 forskellige aminosyrer. Dyr kan selv producere ikke-essentielle aminosyrer. Essentielle aminosyrer skal tilføres gennem kosten. Katte har 12 essentielle aminosyrer, mens hunde kun har 11.

B

Biotilgængelighed
I dyrefoder betyder tilgængelighed den andel af de optagne næringsstoffer, som er tilgængelige til brug for kroppen.

K

Kalorier
Energienhed. Indtages af dyr gennem mad og drikke. Anvendes til aktivitet og kropsfunktioner. Kroppen lagrer overskydende kalorier som kropsfedt.
Kulhydrater
En stor gruppe af fødevarer, som omfatter sukker, stivelse og cellulose. Kulhydrater indeholder hydrogen og ilt i samme forhold som vand (2:1) og kan typisk nedbrydes for at frigive energi i kroppen.
Kroppens naturlige forsvar
Et netværk af organer med celler, der genkender fremmedlegemer i kæledyrets krop og forhindrer dem i at forvolde skade. Et stærkt naturligt forsvar beskytter imod patogener, vira, bakterier, svamp og parasitter.
Komplet foder
Et komplet foder indeholder alle de ingredienser og næringsstoffer, som er nødvendige for at vedligeholde dit kæledyrs sundhed – og for at give den rette mængde energi. Et komplet foder er beregnet til at være en enkelt ernæringskilde for dit kæledyr uden behov for supplement.

C

Cikorie
Et naturligt præbiotikum, som stimulerer væksten af gavnlige bakterier i tarmen. Fremmer en sund fordøjelse og modvirker dannelsen af hårboller.

T

Træstoffer
En måling af ufordøjeligt fiber i dyrefoder. Enheden fastslås i et laboratorium og angiver mængden af fiber, som fremmer en sund fordøjelse, men har begrænset ernæringsmæssig værdi.
Tilstand
Dit kæledyrs sundhed eller en række symptomer, som udgør en diagnose, fx stive led hos aldrende dyr tyder på en gigttilstand.
Tarmflora
Sunde organismer i dyrets tarm består af bakterier, svampe og gær. Tarmfloraen understøtter en sund fordøjelse, kroppens naturlige forsvar og syntesen mellem vitaminer og mineraler.
Tandsten
Usynlig eller bleg, blød belægning, som lægger sig på tænderne, især efter måltiderne. Kan fjernes ved tandbørstning og forebygges ved hjælp af specialudviklede PURINA® PRO PLAN®-diæter.
Triglycerider
En triglycerid er en forbindelse, der dannes af glycerol og tre fedtsyrer. De er hovedbestanddelen af kropsfedt hos katte og hunde.

D

Dehydreret
En tilstand af væskemangel hos kæledyr. Dehydrering kan føre til en række forskellige sundhedsproblemer, særligt i forhold til huden.
Drægtighed
Et dyrs graviditet. For katte varer drægtighedsperioden ca. 64-67 dage, mens hunde er drægtige i 58-68 dage.
Diegivende
Når mælkekirtlerne producerer mælk til små hvalpe eller killinger.
Derivater
Animalsk baserede råmaterialer (såsom kylling, okse og lam) er generelt gode kilder til protein, essentielle fedtsyrer, jern og visse typer B-vitamin. ”Kød og animalske derivater” er et juridisk udtryk, som anvendes til mærkning af dyrefoder og henviser til alle animalsk baserede ingredienser. Ifølge loven skal disse ingredienser stamme fra dyr, som er blevet inspiceret under tilsyn af en dyrlæge og vurderet egnet til menneskeføde, men de er ofte i overskud i forhold til kravene inden for fødevareindustrien til mennesker.

F

Fedt
En gruppe af næringsstoffer, som leverer mere energi end kulhydrater og protein. Fedt er afgørende for kæledyrs helbred. Fedt er kun problematisk i diæten, når der indtages overdrevne mængder i form af godbidder og madrester.
Fedtsyrer
Essentielle fedtsyrer er en nødvendig del af en sund diæt for dyr. Mange PURINA® PRO PLAN®-diæter indeholder fedtsyrer, som fremmer en række funktioner fra sund pels til hjernefunktion.
Fiber
En ingrediens, som er afgørende for en sund fordøjelse og tarm. Fiber modvirker dannelsen af hårboller hos katte og er en nøgleingrediens i mange PURINA® PRO PLAN®-diæter til både hunde og katte.

G

Gastrointestinal
Henviser til mave-tarmsystemet. En sund diæt er afgørende for en sund fordøjelse.
Glukose
Et simpelt sukkerstof, som indgår i blodet hos dyr. Har afgørende betydning for energiniveauet.
Gluten
Et lagringsprotein, som findes i mange korntyper. Kan somme tider forårsage en allergisk reaktion hos kæledyr.
Glycerider
Glycerider er forbindelser, som dannes mellem én eller flere fedtsyrer og glycerol. Glycerider findes i planteolier og animalsk fedt.

I

Insulin
Et hormon, som regulerer optagelsen af kulhydrater, fedt og protein i kroppen. Har afgørende betydning for glukoseforsyningen, som giver dyrene energi.

S

Stor/ekstra stor hund
Vejer mere end 25 kg som voksen.
Stofskifte
Den kemiske proces i kroppen, som gør det muligt at anvende føde til energi og vækst.
Svær overvægt
Overskydende kropsfedt, som kan skade dyrs helbred, trivsel og livskvalitet. Overvægt kan medføre en række sundhedsproblemer fra diabetes til hjertesygdom. Tal med dyrlægen om retningslinjer for overvægt.
Steriliseret/Kastreret
Et indgreb, som foretages på katte for at kontrollere forplantningen. Steriliserede/kastrerte katte har særlige diætmæssige behov.

L

Longevis
En sammensætning af næringsstoffer, som anvendes af PURINA® PRO PLAN® og har vist sig at forbedre livskvaliteten samt forlænge levetiden hos katte over 7 år med gennemsnitligt 1 år. Indeholder høje niveauer af vitaminer for at understøtte kroppens naturlige forsvar og fremme sunde nyrer og en sund fordøjelse samt afbalancerede mineraler til sunde urinveje.

M

Mellemstor hund
Vejer 10-25 kg som voksen
Mikroflora
Et system af tarmbakterier, som fremmer en sund fordøjelse, når det er i balance. PURINA® PRO PLAN®s diæter omfatter flere formler, der fremmer mikroflorabalancen.

N

Neutraliseret
Neutralisering er fjernelsen af forplantningsorganerne hos han- og hunkatte. Neutraliserede katte er somme tider mere sårbare over for visse tilstande såsom vægtøgning. Tal med dyrlægen om en passende diæt.
Nutrisavour
En PURINA® PRO PLAN®-sammensætning af exceptionelle næringsstoffer og velsmagende ingredienser, som din kat vil elske.

O

OPTINUTRITION
Til hver eneste hund og kat – af enhver race og alder – findes der er PURINA® PRO PLAN®-diæt, som er særligt udviklet med OPTINUTRITION®, der leverer ekstra, målrettet ernæring for at opnå sundhedsmæssige fordele. Hver diæt i serien er beriget med særligt udvalgte næringsstoffer, som leverer målrettede sundhedsmæssige fordele til enhver livsfase.
Overvægt
Det er vigtigt at vide, hvad en sund kropsvægt er for dit kæledyr afhængig af dens specifikke behov. Overvægtige kæledyr er sårbare over for sundhedsproblemer som diabetes og hjertesygdom. Tal med dyrlægen om den ideelle vægt for din hund eller kat. Hvis du gerne vil have en omtrentlig idé om, hvad der udgør en sund kropsvægt, bør du kunne se dyrets talje, når du ser på det ovenfra, hos både katte og hunde.
Oxalat
En bestanddel af urinsten og -krystaller i calciumoxalat, som gør det smertefuldt for katte at urinere. PURINA® PRO PLAN®s diæter omfatter særlige formler, som gør det vanskeligt for calciumoxalat og struvitsten og -krystaller at dannes.

P

Parasitter
Mikroorganismer, der lever i og på kæledyr. Parasitter kan forårsage tilstande fra diarré til hudirritation.
Præbiotikum
En fødevareingrediens, som stimulerer væksten af sunde mikroorganismer, særligt i tarmen. Nogle forekommer naturligt. Andre essentielle præbiotika indtages gennem PURINA® PRO PLAN®-diæter.
Probiotika
Probiotika er levende bakterier og gær, som forekommer naturligt i fordøjelsessystemet hos sunde kæledyr. Et kosttilskud med tilføjet probiotika hjælper med at sikre en sund balance af mikroorganismer i tarmen.
Protein
Et næringsstof, som findes i føde. Protein består af mange aminosyrer, som er sat sammen. Det er nødvendigt for en sund udvikling af muskler, knogler, pels og andet kropsvæv hos dyr.

R

Robust hund
Robuste racer har en ”cylinderformet” krop med en stor kropsform, kraftig bygning og fedtaflejringer på maven. Hunde af store, robuste racer har tendens til at have mere kropsfedt og kan have gavn af et reduceret kalorieindtag for at undgå vægtøgning.
Råmælk (kolostrum)
Et særligt næringsstof fra den første modermælk. Har et højt indhold af antistoffer, som fremmer et stærkt immunforsvar.
Råaske
En måling af mineralernæring i dyrefoder, som er angivet i oplysningerne på pakken. Råaske bliver tilbage, når en foderprøve brændes. Dette er foderets mineralindhold.