Har min kat en fødevareallergi?

Har min kat en fødevareallergi?

Har min kat en fødevareallergi?

Har min kat en fødevareallergi?

Har min kat en fødevareallergi?

Har min kat en fødevareallergi?
09/13/2018

Har min kat en fødevareallergi?

Fødevareallergi forekommet sjældent blandt katte. Der er som regel tale om en reaktion over for én type protein i et bestemt foder, som udløser en allergisk inflammatorisk reaktion. Dette bør ikke forveksles med den mere almindelige ’fødevareintolerance’, som er mindre alvorlig og forårsager en helt anden fysiologisk proces.

Typiske symptomer på fødevareallergi omfatter:

  •  hudproblemer – kløe og rødme, skaldede pletter eller direkte afslidning af huden
  •  tilbagevendende øreinfektioner
  •  øget forekomst af hårboller
  •  mave-tarmproblemer, herunder opkast og diarré
  •  i sjældne tilfælde luftvejsproblemer.

Hvis du har mistanke om, at din kat muligvis har en fødevareallergi, bør du altid kontakte dyrlægen. Forsøg aldrig selv at udføre et diætforsøg, da det kan resultere i ernæringsmæssige problemer eller mangler – eller fordi din kat måske har et andet problem, som kræver en anden behandling.

Diagnosticering af fødevareallergi

Diagnosticering af fødevareallergi


Den mest effektive metode til at undersøge, om en kat lider af fødevareallergi, er et kontrolleret diætforsøg. Katten får et hydrolyseret specialfoder (fx PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox Hypoallergenic), hvor proteinerne er så små, at de ikke kan forårsage en allergisk reaktion. Som alternativ anbefales en diæt, der indeholder proteiner og kulhydrater, som din kat aldrig før har spist, for at påvise fødevareintolerance.

Hvis symptomerne forsvinder i forbindelse med den nye diæt, eller der sker en drastisk forbedring, kan man med sikkerhed stille diagnosen fødevareallergi.

Varigheden af det kontrollerede diætforsøg afhænger af problemtypen. Ved hudproblemer skal specialdiæten fx følges i 4-12 uger. Denne diæt skal være det eneste, som katten spiser under hele forløbet, så den må ikke få nogen godbidder. Det kan være meget svært at overholde sådan en diæt, især hvis du har mere end én kat. Så husk at være ærlig, hvis du laver en svipser, og spørg dyrlægen til råds, hvis din kat ikke vil spise det nye foder.

Efter forsøgsperioden


Når diætforsøget er slut, skal din kat re-evalueres af dyrlægen. Hvis der ikke kan konstateres nogen bedring, kan andre lidelser tages til overvejelse. Hvis der er sket en bedring, vil dyrlægen muligvis anbefale en gradvis reintroduktion af proteiner til diæten, mens man holder øje med en eventuel reaktion.
Hvis symptomerne vender tilbage, når en fødevare genintroduceres, har du fundet årsagen – skønt det altid er muligt, at der er mere end én fødevare, som har skylden.


Find den rette ernæring til din kat


Når du har identificeret de ingredienser, som har forårsaget problemet, kan du tale med dyrlægen om, hvilken diæt som er det bedste valg for din kats langsigtede sundhed. Hvis kattens kliniske symptomer har været alvorlige, og diæten har resulteret i en forbedring, vil I muligvis beslutte at fortsætte med at give den det hydrolyserede specialfoder på lang sigt.

Del dette med folk, du kender

ShareEmailtwitterFB