Hårtab hos katte

Felin alopecia (hårtab) er sjældent hos katte, men kan ind imellem forekomme af flere årsager. Den mest almindelige årsag er at katten over-soignerer sig, (hvilket i sig selv kan indikere andre problemer med huden eller med parasitter).

Årsager og symptomer

Hårtab kan være resultat af hudinfektioner såsom ringorm, eller skadedyrsangreb med parasitter. Det er ofte selvforskyldt, da katte over-soignerer et kløende område på grund af allergi eller et loppeangreb. Katte med ømme led kan også trække håret ud af det smertende ledområde, og det er set, at stressede katte over-soignerer sig, som en del af et adfærdsproblem. Hvis katten over-soignerer sig, kan det resultere i et problem med opkast af hårbolde, da katten sluger den fjernede pels. Unormale hormonproblemer kan også medføre hårtab - normalt uden nogen kløe. Nogle årsager til hårtab, (såsom ringorm), kan overføres til mennesker, og selv om alopecia er ekstremt sjælden, er det helt sikkert ikke der, man skal udskyde et besøg hos dyrlægen.

Undersøgelse

Undersøgelse

Din dyrlæge skal lede efter årsagen til alopecia. Da lopper er en almindelig årsag til kløe og deraf følgende hårtab, vil din dyrlæge måske anbefale en loppebehandling. Hvis din dyrlæge mistænker, at et adfærdsproblem er årsagen til den overdrevne pelspleje og det deraf følgende hårtab, skal du undersøge din kats livsstil for kilder til stress. Det anbefales at konsultere en dyrehudlæge, hvis årsagen til alopecia er uklar.

Behandling

Kontrol med alopecia afhænger altid af den bagvedliggende årsag. Hvis din kat døjer med lopper eller andre parasitter, er en behandling af dem med antiparasitære lægemidler den bedste metode.

Det at afhjælpe hudsygdomme kan være udfordrende, og det er bedst at modtage rådgivning fra en dyrehudlæge. Hvis der er mistanke om at katten over-soignerer sig på grund af stress, kan en henvisning til en dyreadfærdsspecialist hjælpe med at identificere årsagen til stress, og give råd til metoder, som kan reducere den. Hvis smertende led er årsag til at katten over-soignerersig, kan din dyrlæge ordinere behandling af det bagvedliggende problem eller smertestillende medicin.

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat