Drægtige katte

Katte er notorisk dygtige avlere. Så det kan være alt for nemt for din kønsmodne hunkat, at undfange og føde et kuld af killinger, før du overhovedet er klar over at den kan være drægtig

Drægtige katte

Historisk set kommer katte i løbetid baseret på den klimatiske årstid og dagenes længde. På den nordlige halvkugle har kønsmodne hunkatte cyklus mellem januar og september, og har derefter en periode med seksuel inaktivitet i mellem tre og fire måneder. Dog har kønsmodne hunkatte med det stigende antal indekatte og moderne betingelser i husholdningen nu en mere hyppig cyklus gennem året, uanset klimaforholdene.

Hvordan kan jeg vide om min kat er i løbetid?

Den periode, hvor din kat vil være attraktiv for hankatte, betegnes officielt pro-østrus og østrus. Den varer alt fra 6 til 12 dage, og i dette tidsrum kan hun udvise betydelige adfærdsændringer. Der refereres ofte til denne periode som "kalden". Klassiske adfærdsændringer omfatter en eller flere af de følgende:

  • • Øget vokalisering (ofte en lav, klagende lyd)
  • • Gnubber hovedet og nakken mod alle slags genstande med en bekvem placering, herunder ben og møbler
  • • Kryber sammen, ruller rundt på jorden og træder/tramper mere hyppigt med poterne
  • • Øget urinering
  • • Øget rastløshed
  • • Øget affektions- eller aggressionsniveau, afhængigt af den individuelle kat

Drægtighedskalender

Drægtigheden varer typisk mellem 63 og 65 dage, men kan variere fra 58 til 70 dage i længde. For alle, ud over de mest erfarne katteavlere, er drægtighed ofte meget diskret hos kønsmodne hunkatte, særligt i de tidlige stadier. Det er generelt kun i de senere stadier af svangerskabet at drægtigheden identificeres, og den eneste indikator er måske så generel som uforklarlig vægtforøgelse, særligt omkring maveregionen.

For erfarne dyrlæger kan killingefostre ses med ultralyd helt fra dag 14 eller 15, og fostrenes hjerteslag kan identificeres fra dag 22. Skeletter kan identificeres med røntgen fra dag 43 og fremad, men dette er ikke anbefalet diagnostisk praksis, da det udsætter killingefostrene samt hunkatten for unødig stråling.

I de sidste dage af svangerskabet vil du måske observere "redebygger"-adfærd hos din hunkat, mens hun forbereder sig på killingerne. Dette indebærer generelt at finde et fredeligt, afsides sted, hvor hun føler sig tryg og sikker. Hun mister måske også appetitten, virker mere rastløs og vokal, og kan udvise ændret adfærd, og blive enten mere uafhængig af dig eller omvendt mere afhængig.

Fødslen

Når veerne begynder, fødes killingerne normalt ret hurtigt med kun en smule spændinger i maven, selv om det ikke er unormalt for hunkatte at bruge stemmen højlydt, når hver killing kommer til verden! De fleste vil også rengøre killingen, bide navlestrengen over og æde moderkagen uden behov for indgreb fra mennesker. De vil ofte derefter give die til den første og killinger som fødes efterfølgende, mens fødslen skrider frem.

Med mindre der er åbenlyse tegn på spændinger i maven uden at der kommer killinger ud, og/eller sort eller ildelugtende puds fra skeden, bør der ikke være grund til indgreb fra en dyrlæge. Har du dog nogle bekymringer på noget tidspunkt under fødslen, skal du ikke tøve med at ringe til din dyrlæge.

Ernæring under drægtighed & diegivning

En af de vigtigste ting, du kan gøre for din drægtige hunkat og både de voksende og nyfødte killinger er at give dem en passende ernæring. Diæter, som er særligt formuleret til drægtige og diegivning fås på markedet, og alternativt er det en god erstatning at fodre hunkatten med et killingefoder af høj kvalitet i de sidste stadier af drægtigheden, og indtil killingernes afvænning.

Gode råd til pleje af killinger

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat