Hudproblemer hos katte

Hudproblemer er meget almindelige hos katte, og kan skyldes parasitter, allergier, bakterielle- eller svampeinfektioner, tumorer og systemisk lidelse. Din kats hud kan være lyserød eller sort afhængigt af pigmenterne, som er almindelige for denne race, eller den individuelle genetiske historik. Den bør være fri for skorper; kløe, afskalning, sorte/hvide pletter, knuder, og inficerede eller betændte områder. Pelsen bør være glat og skinnende uden knækkede hår, skaldede pletter eller skæl. Pelsen kan tabes hele året, men tabes normalt mest om sommeren og efteråret (fældning) - så du skal børste pelsen jævnligt samt investere i en god støvsuger. Nogle racer kræver jævnlig børstning, særligt langhårede racer.

Tør hud hos katte

Din kats hud kan blive påvirket af omgivelserne i hjemmet. En høj temperatur kan få din kats hud til at blive tør og kløende. Dog er tør hud sjældent et større helbredsproblem, med mindre din kat altid klør sig. Konsulter din dyrlæge om hvordan du forbedrer din kats hud, og overvej kvaliteten af dit kattefoder.

Parasitær hudsygdom hos katte

Både lopper, mider og flåter påvirker katte i almindelighed. Se det separate afsnit for yderligere oplysninger om disse specifikke hudlidelser.

Hudallergi hos katte

Hudallergi hos katte

En allergisk reaktion kan opstå, når en kat gentagne gange eksponeres over for et materiale - allergenet - som medfører reaktionen. Denne proces involverer at immunsystemet producerer antistoffer, som igangsætter en række hændelser i kroppen, der medfører at der frigives inflammatoriske substanser, som igen medfører kløe. Hvis din kat eksponeres over for allergener, kan du se at den klør sig, og at dens hud bliver betændt. Der kan udvikles læsioner og hudinfektioner, og der kan forekomme hårtab.

Der findes flere substanser, der kan virke som allergener og medføre hudallergi - eller allergisk dermatitis. Disse omfatter:

  • • Inhalerede allergener, herunder mug, pollen og husstøv.
  • • Loppeallergi - katten er allergisk over for spyttet i loppebiddet.
  • • Kontaktdermatitis - forårsages af hudeksponering over for en lokalirriterende substans, såsom sæber, spray til husholdningen og haven eller kemikalier, loppehalsbånd, fjer eller uld.
  • • Fødevareallergi - katten er allergisk over for en af proteinerne i dens foder.

Diagnose af hudallergi

Et besøg hos din dyrlæge er ofte nødvendigt for at diagnosticere årsagen til din kats hudallergi. Når du kommer, skal du give din dyrlæge en komplet historik over dit kæledyrs symptomer, herunder årstiden, hvor de allergiske tegn forekommer. Før en fastsættelse af årsagen til din kats problem, vil din dyrlæge overveje flere, hvis ikke alle, af de ovennævnte årsager. I nogle tilfælde kan allergien skyldes en kombination af nogle af disse faktorer, og en reduktion af nogle eller alle af disse vil blive taget i betragtning, når man bestemmer den bedste handlemåde for hvert, individuelt kæledyr. I alvorlige tilfælde kan din dyrlæge anbefale hudtests for at hjælpe med at fastslå den præcise årsag til den allergiske reaktion.

Hvis årsagen til hudlidelsen er en fødevarekilde, kan din kat også vise tegn på mave- eller tarmbelastning. I dette tilfælde er det vigtigt at overveje din kats kost, og prøve at isolere det som kan være årsagen. Der findes mere om emnet her.

Behandling af hudallergi

Din dyrlæge kan anbefale et udvalg af behandlinger for at hjælpe med at styre hudallergien og afhjælpe din kats symptomer. Disse omfatter medicinsk behandling, terapeutiske diæter og adfærdsbehandling. Disse kan anvendes alene eller i forskellige kombinationer.Hudallergi kan være meget ubehagelig for din kat, og kan tage lang tid at løse, og kræver ofte en længerevarende varetagelse. Dog kan de fleste tilstande afhjælpes og håndteres så man får et tilfredsstillende resultat, og en sund og veltilfreds kat.

Foderallergier hos katte

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat