Valg af en dyrlæge og dyrlægebesøg

At holde din kat sund er altafgørende for at give katten den bedste livskvalitet og -længde - og din dyrlæge vil spille en central rolle, ikke kun i behandlingen af den, når din kat er syg, men også ved at rådgive dig om de bedste forebyggende sundhedsplejetiltag for at holde den i topform. Fordi katte er så dygtige til at skjule evt. tegn på sygdom, er det let for selv den mest opmærksomme katteejer at gå glip af diskrete eller tidlige indikationer på sygdom. Det er derfor ekstremt vigtigt at bringe din kat til regelmæssige, årlige kontroller hos din dyrlæge for at sikre, at der ikke er noget, der går ubemærket hen.

Når du vælger dyrlæge, skal du sørge for at praksissen ligger rimelig tæt på det sted, du bor. Du vil ikke have lyst til at rejse langt i nødstilfælde. Spørg også andre katteejere om deres anbefalinger. Nogle kattevenlige dyrlægepraksisser har særlige klinikker kun for katte, som er særligt gode for katte, som er bange for hunde i venteværelset! Du skal indsamle så meget information som du kan før du vælger, hvilken dyrlæge du vil gå hos. Nedenfor findes en sammenfatning over de typer af almindelig rådgivning og behandling, du kan forvente at få hos din dyrlæge.

Det generelle helbred

En generel helbredskontrol bør udføres mindst en gang om året, (mere hyppigt ved ældre katte eller katte med specifikke, medicinske sygdomme). Jævnlige kontroller er altafgørende for at sikre at din kat er sund, og at den er fri for sygdomme. En generel kontrol omfatter at lytte til din kats hjerte og lunger med et stetoskop for at aflæse mislyde i hjertet eller problemer med hjerterytmen, at palpere maveområdet for at kontrollere for unormale knuder eller smerte, at undersøge huden og pelsen for parasitter, sår eller knuder, og at kontrollere øjne, ører og mund forsigtigt. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer om din kats helbred, skal du skrive dem ned før din aftale og gennemgå listen med din dyrlæge ved kontrol af katten.

Vaccination

Jævnlige (som regel årlige) vaccinationer er væsentlige for at forhindre sygdomme såsom katteinfluenza, (felin herpesvirus og felin calicivirus), felin infektiøs enteritis (felin parvovirus/kattesyge) og felin leukæmivirus. Din dyrlæge vil rådgive dig, hvis din kat også har brug for vaccination mod felin chlamydophilosis, (en bakterie som forårsager conjunctivitis). Vaccinationer mod andre sygdomme kan anbefales afhængigt af hvor du bor, eller hvis du planlægger at bringe dit kat til et område i Europa, som en nødvendighed når du ansøger om et visum.

Lopper, tæger og orme

Forebyggelse mod parasitter bør drøftes detaljeret ved den årlige kontrol af din kat. Interne parasitter såsom ringorm er ikke kun ubehagelige for din kat, men nogle af dem kan også smitte mennesker. Lopper lægger æg, som udvikler sig til larver og lever i dine tæpper derhjemme. Det er derfor i både din og din kats interesse at følge din dyrlæges råd om, hvordan du forebygger mod parasitter.

Sterilisering/Kastration af din kat

Med mindre du påtænker at avle på din kat, er kastration/sterilisering det bedste trin til at forhindre uønsket graviditet og visse helbredsproblemer. Hvis du har en ny killing, eller har arvet en adopteret kat, bør du drøfte det bedste tidspunkt for sterilisering/kastration så hurtigt som muligt med din dyrlæge. Steriliserede/kastrerede katte har ofte en øget appetit, og kan være tilbøjelige til at tage på i vægt, hvis de fordres for meget. Diskuter den bedste kost at give din steriliserede/kastrerede kat med din dyrlæge eller dyresygeplejerske.

Adfærdsproblemer

Adfærdsproblemer

Ændringer i din kats adfærd såsom upassende urinering eller øget aggression kan indikere bagvedliggende sygdom eller et adfærdsproblem, så du bør drøfte evt. ændringer i adfærd med din dyrlæge.

Tandpleje

Dyrlægekontroller er den bedste måde at opdage tandproblemer på, da katte er rigtig gode til at skjule tandproblemer fra deres ejere. Tandsygdomme er meget almindelige hos katte, særligt når de bliver ældre, og tandproblemer kan være meget smertefulde og kan endda føre til generelle helbredsproblemer. De skal derfor behandles med det samme af din dyrlæge. Du bør også drøfte tandbørstning ved den årlige kontrol af din kat. De fleste katte tolererer tandbørstning, og dette er den bedste metode til opretholdelse af en god tandhygiejne og en ånde, der lugter godt!

Vægt og kroppens tilstand

Overvægt er et almindeligt problem hos katte, så vej din kat, og drøft kroppens tilstand ved kontrollen. Om nødvendigt kan du få rådgivning om en kostplan og måder til at øge din kats aktivitet, eller måske anvende et program til vægttab, som drives af din dyrlægepraksis, hvis det findes. På samme måde kan det være et tegn på et helbredsproblem, hvis din kat har tabt sig siden den sidst blev vejet.

Ældre katte

Hvis din kat bliver ældre anbefales mere hyppige kontroller. Disse er din mulighed for at drøfte evt. bekymringer, uanset hvor små de er, med din dyrlæge. I tillæg til det almindelige tjek, vil din dyrlæge måske kontrollere din kats blodtryk, og vil måske endda tilråde screeningtests af blod og urin. Fortæl din dyrlæge om evt. ændringer i din kats indtagelse af føde og vand samt aktivitetsniveauet. Ligesom med mennesker, kan ældre katte lide af forskellige problemer med organsystemet, osteoarthritis, syns- og høretab, og endda hukommelsestab eller demens, som fører til ændringer i adfærd. Heldigvis kan man håndtere flere problemer korrekt med medicinering eller enkle ændringer i din kats livsstil, og jo tidligere evt. problemer konstateres, jo større er chancen for at man finder en korrekt behandling.

Hvordan kan jeg gøre et besøg hos dyrlægen mindre stressende?

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat