En praktisk guide til den nye katteejer:

Hvordan vælger du den rette kat for dig?

Så nu har du taget den store beslutning om at byde en kat velkommen i dit hjem, og det er en spændende tid! Dog er det vigtigt, hvad enten du er nybegynder som katteforælder eller en erfaren katteplejer, at du sørger for at du vælger den rette kat for dig. Ved første blik kan mulighederne virke endeløse, fra det grundlæggende valg mellem en killing eller en voksen kat og helt til at se på forskellige racer og livsstil, men bare rolig. Denne guide vil hjælpe med at vise dig i den rigtige retning, så du kan beslutte, hvad der er bedst for både dig og din nye katteven.

Katteopdrætter eller dyreinternat?

Ofte er den første beslutning, der skal tages, når du har forpligtet dig til at få en ny kat, hvorvidt du skal tage til en katteopdrætter eller dit lokale dyreinternat. Den tredje mulighed er naturligvis, når denne beslutning allerede er taget for dig... Enten har du fået en kat i gave eller, som det ofte er tilfældet, er du allerede blevet udvalgt og adopteret af den kat, der ganske enkelt er dukket op foran din hoveddør! Når du har muligheden for at vælge hvor du skal have din kat, kan en opdrætter give et niveau af viden og historik, som er vanskeligt at få hos et dyreinternat.
Du kan generelt være forsikret om, at den kommer fra et godt miljø og er godt socialiseret som ung killing. Opdrætteren vil også kunne give dig specifik information om racen samt historik om evt. genetiske eller nedarvede helbredsproblemer. På den anden side betyder det at få din kat fra et dyreinternat, at du giver et livslangt hjem til en kat, som muligvis har haft et hårdt liv og vil reagere positivt på en smule kærlighed og opmærksomhed.
Du vil eller vil måske ikke kende til dens baggrund, og der er ingen garanti for en god social tilpasning til de nye omgivelser, men alle gode dyreinternater vil udføre en adfærdsvurdering af deres katte, og prøve at matche kattens behov til behovet i deres nye, potentielle omgivelser.
Desuden er de fleste killinger og katte, som får et nyt hjem fra dyreinternater grundigt dyrlægekontrollerede, og er måske allerede steriliserede, og har fået vaccinationer og ormekur.

guide

Huskat eller raceren?

Temperament og personlighed er ekstremt vigtige faktorer, når du skal beslutte hvilken type kat, du gerne vil bo sammen med. Mange racerene katte har arvelige aspekter i forhold til deres temperament, og dette kan være en god indikator, og nyttig når du skal tage din beslutning, men desværre er det ingen garanti! Den gamle debat om natur eller pleje er endnu mere passende, når man taler om katte.
Socialiseringsperioden for unge killinger, såvel som den træning de modtager i deres første leveår er afgørende for påvirkningen af deres temperament som voksne. Kort- eller langhårede huskatte har muligvis ingen stærk racemæssig effekt på temperamentet, men deres personlighed er lige så individuel som enhver anden kat, og er også underlagt de samme påvirkninger fra træning og miljø.

Killing eller kat?

Killinger er herlige små bundter af blød pels og ballade, men de kræver også en masse tid og tålmodighed! Hvis du beslutter, at du helt sikkert vil byde en killing velkommen i dit hjem, skal du være forberedt på at afsætte tilstrækkelig tid hver dag til at hjælpe den med at blive til en sund og glad kat. De fleste killinger fra opdrættere og dyreinternater vil som minimum have startet renlighedstræningen, men den skal fortsættes, og hvis du gerne vil have dem til at gå på toilettet uden for huset, skal dette også læres mens de vokser op.
Desuden skal killinger lære, at det at bruge tænderne og kløerne til at lege med mennesker ikke er den mest passende måde at være sammen på, og denne træning kræver tid og tålmodighed. De gode nyheder er at katte generelt lærer hurtigt, og killinger, som fås tidligt, kan også knytte tættere bånd med deres menneskevenner, særligt når de er i en husholdning med kun en enkelt kat. Voksne og mere modne katte vil på den anden side allerede have veldefinerede personligheder og temperament, og dette kan være nyttigt, når man skal beslutte, om de vil passe med den type kat du leder efter, såvel som med de omgivelser du kan tilbyde dem.
Voksne katte bør også allerede være renlige og socialiserede, så de kan være sammen med mennesker. Dette kan ikke altid garanteres, afhængigt af deres historie og baggrund, selv om det sjældent bliver et problem. Generelt set kan voksne katte relativt let falde på plads i deres nye hjem, særligt hvis omgivelserne ligner det, de allerede er vant til.

Livsstil

Dette er muligvis den vigtigste bestemmende faktor, hvad angår valget af den rette kat at bo sammen med. Hvad enten du arbejder mange timer uden for hjemmet, er pensioneret, eller du har huset fuldt af mindre børn, er det altafgørende at din livsstil passer til den kat du får. Lige som mennesker, vil nogle katte være vant til mindre børn og nyde deres selskab, mens andre foretrækker det stille liv.
Generelt set er katte enlige dyr, og klarer sig bedre, når de lever i husholdninger med kun en enkelt kat. Dette gælder særligt, når du tænker på at bringe en ny kat ind i dit hjem, og du allerede har en kattebeboer på stedet. Unødvendig stress kan påføres både de katte som skal tilpasse sig til denne situation, og til de mennesker som skal hjælpe dem med at tilpasse sig. Andre hensyn, som man skal tænke over, er hvorvidt du ønsker at have en indekat, eller en kat som kan strejfe frit omkring udenfor.
Indekatte vil kræve mere af din tid og opmærksomhed gennem hele deres liv, da de vil blive afhængige af dig til leg, motion og til at hjælpe dem med at opfylde anden naturlig adfærd, som kan blive forhindret af deres manglende evne til at gå udenfor, f.eks. jagt- og rovdyrsadfærd. Udekatte vil på den anden side have større risiko for at komme i slagsmål med andre katte, for at strejfe og for trafikulykker, så placeringen af dit hjem og omgivelserne er også en vigtig overvejelse.

Alt i alt er beslutningen om at bringe en lodden kattebeboer ind i familien et kæmpe skridt og en spændende tid. For dog at prøve at dæmpe potentielle adfærdsproblemer hen ad vejen, er det nu du skal overveje alle de forskellige elementer i dit hjem og din livsstil for at sørge for at du vælger den kat, der er den rette for dig.

Pleje af din killings pels

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat