Katte der skal genvinde kræfter efter en operation

Hvis din kat lige har gennemgået et kirurgisk indgreb, kan den være en smule udkørt, både efter operationen og bedøvelsen. For at gøre dens bedring så smertefri som muligt, er der flere måder du kan hjælpe den på.

Din dyrlæge vil give dig specifik rådgivning i forhold til din kats specifikke tilstand, kontroldatoer og postoperativ medicin, så sørg for først at følge deres instruktioner, og hvis der er noget der bekymrer dig, skal du bare spørge din dyrlæge til råds.

Generelt vil katte være en smule søvnige efter en bedøvelse, men de bør dog spise og virke behageligt tilpas uden tegn på smerte. En fuld bedring kan tage noget tid, men hvis du føler at noget er galt, skal du kontakte din dyrlæge med det samme.

Sår/sting

Hvis din kat har haft brug for sting, skal du holde godt øje med dem. Nogle kan være indvendige, men du bør give din dyrlæge besked, hvis der er rødmen, hævelser, puds eller blødninger. Sting fjernes normalt efter ca. ti dage, selv om dette vil variere alt efter typen af operation og det område, hvor stingene er placeret. Indvendige sting er skjult under huden og opløses naturligt af sig selv - men din dyrlæge kan stadig bede dig om at komme med din kat til en opfølgning for at kontrollere at helingen forløber godt.

Bandager

Bandager kan måske genere din kat. Det er meget vigtigt at du holder bandager tørre, ellers kan de medføre skader på huden. Katte med bandager bør ikke få lov at komme ud, da de kan ødelægge bandagen ved at kradse i den eller gøre den våd eller snavset. Hold øje med ubehagelige lugte, misfarvning, hævelser over eller under bandagen, halten eller smerter, og kontakt din dyrlæge, hvis du er bekymret.

bandager

Kraver

Halsbånd er generelt lavet af plastik i form af en tragt. Dog findes der nu også kraver af blødere materiale, som kan være mere behagelige for din kat. Hold kraven ren, og fjern evt. madrester som spildes inden i den, når din kat spiser.

Kraver er designet til at forhindre katte i at slikke sig, men også fra at bide og kradse i deres sår, og tygge på en evt. bandage. Det er vigtigt at katten beholder kraven på til enhver tid, særligt om natten, når katten er alene. Dit kæledyr vil hurtigt blive vant til at bære den, men den kan forhindre katten i at spise og drikke, så fjern den ved måltiderne, hvis dette er tilfældet.

Hvis din kat er meget urolig på grund af kraven, skal du give besked til din dyrlæge, da han/hun måske skal overveje alternativer.

Fodring

Katte kan ligesom mennesker føle sig dårligt tilpas efter bedøvelse, så sørg for at du håndterer din kat forsigtigt, når den vågner efter en operation. Når den er hjemme, skal du fodre din kat med et let måltid. Brug en letfordøjelig diæt, som anbefales af din dyrlæge, eller giv en fjerdel af det foder, din kat normalt spiser. Sørg for at der er masser af frisk vand - og at både mad- og vandskål er i nærheden af din kat, så den ikke skal gå langt for at spise eller drikke.

Motion

Desværre er hvile og bedring ekstremt vigtige for selv den mest aktive kat. Sørg for at din kat bliver indenfor indtil evt. sting er fjernet, eller i det tidsrum, din dyrlæge har angivet. Dette er ikke tidspunktet for fysiske udøvelser, da enhver overdrevet fysisk aktivitet fra din kat øger risikoen for komplikationer. Prøv at holde din kat i ro. Spørg din dyrlæge om de bedste metoder til at afholde din kat fra at løbe op ad trapper eller at springe ned fra møbler; det kan være lettere at holde den inde i et enkelt rum.

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat