Sådan tager du dig af kløerne på din kat

De fleste katte behøver ikke at få trimmet kløerne jævnligt, da deres medfødte trang til at kradse får dem til at slide kløerne ned helt naturligt. Udendørskatte vil slide deres kløer ned ved at kradse på ru overflader, mens indendørs katte bør forsynes med et kradsebræt, for at hjælpe med at holde kløerne korte, og for at redde dine møbler fra at blive flænset. Du skal dog kontrollere din kats kløer jævnligt, for at sikre at de ikke vokser for meget. Ældre katte kræver ofte jævnlig trimning, lige som katte med en ekstra tå (polydactyl), som ikke rører jorden og derfor ikke slides ned. Mange katte har også en "femte klo", (kloen lige under vristen/forknæområdet), som ikke rører jorden og derfor er udsat for overdreven vækst og kræver jævnlig trimning. Trimning af kløerne hindrer dem i at gro indad i trædepuderne, hvor de forårsager smerte og infektion.

sadan tager du dig

Sådan klipper du kløerne på din kat

Under et besøg hos dyrlægen skal du spørge om den korrekte metode til trimning af kløerne på din kat, uden at det påfører smerte, ved at man klipper for langt op i blodåren, (den følsomme del). Bed din dyrelæge eller dyresygeplejerske om at demonstrere, og hold grundigt øje med deres teknik. Det hjælper også at vænne din kat til trimning af kløerne fra en tidlig alder. Du kan begynde med først at lade som om du trimmer, ved at påføre et let tryk på din kats tæer en ad gangen, og ved at give en madbelønning, hver gang du gør det. Når dine killinger er vant til dette, kan du gradvist opbygge en fuld trimning af kløerne ved hjælp af kloklippere til dette formål. Det er også muligt at file din kats negle, hvilket vil forebygge utilsigtet smerte eller blødning, men måske ikke tolereres så let, da det kræver at din killing sidder stille i længere tid.

Kontrollér kløerne på din kat en gang om ugen, herunder den "femte klo" eller kloen på indersiden af benene. Kløer er normalt i et "hylster", når din kat hviler sig, og er derfor ikke synlige. Så hvis de begynder at vise sig, når din kat er i ro, kan de være for lange og kræve trimning

For at starte skal du trykke din kats pote mellem din pegefinger og tommelfinger for at få kloen ud af "hylsteret". Klip kun den transparente del af kloen af; undgå blodkarret inde i kloen, og klip aldrig højere op end den spidse tip, ellers kan du forårsage blødning og smerte. Hvis du ser eller mærker at en klo vokser ind i trædepuden, skal du gå til dyrlægen så hurtigt som muligt; det gør ondt når man klipper disse kløer, og din kat kan have brug for smertestillende medicin eller antibiotika.

Hvis du klipper for langt op og det begynder at bløde, skal du ikke gå i panik. Før du starte med at klippe, skal du sørge for at du har sticks med sølvnitrat eller blodstandsende pulver (fås hos din dyrlæge) samt vatkugler i nærheden. Påfør sølvnitratet eller pulveret på enden af den blødende klo, og tryk et øjeblik med en vatkugle. Hvis blødningen ikke stopper efter noget tid, skal du henvende dig til din dyrlæge øjeblikkeligt. Sølvnitrat kan svie, så sørg for at du holder din kat fast og sikkert før du påfører det.

Det kan være svært at klippe din kats kløer, afhængigt af hvor godt din kat tolererer dette indgreb. Du skal ikke føle dig skyldig, hvis du ikke kan klare det. Kontakt din dyrlæge, og de vil med glæde hjælpe dig!

BØRSTNING AF DIN VOKSNE KAT

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat