Sådan sørger du for at din kat har sunde tænder

Tandsygdom er en af de mest almindelige tilstande som tilses af dyrlæger i dag, og kan være ekstremt smertefuld for din kat, særligt hvis den udvikler sig ubemærket og ubehandlet. I modsætning til mange andre helbredsproblemer, er den gode nyhed dog, at den for det meste kan forebygges helt.

Hvad er tandsygdom?

Også kendt som periodontal sygdom, er den i sin enkleste form en inflammation i gummerne omkring tænderne. Hvis den efterlades ubehandlet over tid, kan den påvirke både tandens sundhed såvel som de underliggende strukturer og støttesystemer.

Hvad forårsager den?

Når fødevarepartikler samler sig mellem tænderne og langs kanten af gummerne, skaber de det perfekte miljø for bakterievækst. Det er normalt at have bakterier i munden, men når de kombineres med sukker fra fødevarepartikler, dannes en blød, klistrende, farveløs film kaldet plak. Denne plak hæfter sig selv til tænderne og gummerne, hvor bakterierne får næring fra sukkeret og producerer syrer samt toksiner, som både angriber tandemaljen og irriterer gummerne. Spyt er kroppens eneste naturlige forsvar på dette stadie, da det virker ved at neutralisere syrenedbrydning. Dog er jævnlig tandbørstning den eneste måde man rent faktisk kan fjerne plak på.

Når plak ikke fjernes, kombineres de normale mineraler i spyttet kemisk med plakfilmen, og dette får den til at hærde. Tandsten eller calculus er navnet på denne hærdede og forkalkede plak. Når dette sker, fanges bakterierne som holdes på tandfacaden, og den syre og de toksiner de producerer, borer sig ind i tandemaljen og begynder at danne huller.

Hvad forårsager den?

Stadier & symptomer

Der findes flere stadier i udviklingen af tandsygdom, som hver især har forskellige symptomer og kliniske tegn.

Stadie 1

Det første stadie er gingivitis, og dette kan afhjælpes, hvis det opdages i tide. Det observeres ofte som hævede, røde og muligvis blødende gummer.

Stadie 2 - 4

Periodontitis er et langvarigt, fremskredent stadie af tandsygdom, som forværres med tiden. Indledningsvist danner de betændte gummer lommer mellem tænderne og gummerne. Tandrødderne kan blive eksponeret grundet tilbagetrukne gummer, og mens inflammationen skrider frem, kan den forårsage at der opstår bylder på tandrødderne, grundet infektion i disse lommer. De dybere strukturer omkring tænderne begynder derefter at blive påvirket, og det første tegn på dette er at tænderne bliver løse, og ender i sidste ende med at tænderne falder ud.

De kliniske tegn på fremskreden tandsygdom omfatter halitosis (karakteristisk dårlig ånde), tøven ved fodring, overdreven savlen, at der kun tygges i den ene side af munden, problemer med at synke eller en abnorm hævelse omkring ansigtet, som kan indikere en tandbyld.

Behandling

Når tandsten er dannet, kan det ikke fjernes med manuel børstning og kræver særligt, professionelt tandlægeudstyr, f.eks. afskalning med ultralyd og en generel bedøvelse.

Behandlingsniveauet vil afhænge af stadiet af tandsygdommen. Behandling af gingivitis i Stadie 1 involverer professionel afrensning, afskalning og polering plus at man sørger for en striks rutine med jævnlig og effektiv tandbørstning derhjemme, med gentagne rutinekontroller hos dyrlægen. Passende ernæring er også altafgørende for langtidskontrol og håndtering af tandsygdom, da det hjælper med at styre aflejringen af plak. Det ultimative mål for al behandling er at bibeholde en sund og smertefri mund hos din kat.

Ernæring

Det er et område med fortsat research at finde ud af, hvordan man bedst hjælper med at nedbringe aflejringen af tandsten og udviklingen af periodontal sygdom hos vores dyrevenner. Som en konsekvens findes der et antal specialiserede diæter på markedet, som virker ved at tackle dette problem gennem en kombination af mekanisk afslibning og kemiske metoder. Disse metoder omfatter design af tørfoder med specifikke former, tæthed og konsistens som vil hjælpe med at skrabe plak af mens tanden skærer igennem tørfoderet, når det tygges. Andre metoder virker generelt ved at inkludere en specifik ingrediens i foderet, som binder til specifikke substanser i selve spyttet for at reducere dannelsen af plak.

Uanset hvilket foder du vælger, findes der dog ingen erstatning for jævnlig tandbørstning med en speciel tandbørste og tandpasta til katte. Man kan også få gel med oralt enzym, men rutinemæssige tandkontroller hos dyrlægen er meget vigtige for langtidshåndteringen af denne sygdom, for at sikre et tidligt og passende indgreb efter behov.

KATTENS TANDPLEJE

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat