Kattens tandpleje

Hvad ville din kat gøre uden tænder? Tænder er ikke kun essentielle til at spise med, men også til at afværge angribere, og er som sådan meget værdifuldt udstyr for kattedyr! Desværre er tandproblemer hos katte ekstremt almindelige, og påvirker 8 ud af 10 katte på over tre år - og tandsygdomme kan være ekstremt smertefulde og ubehagelige for katte. Da katte, ligesom mange mennesker, ikke altid bryder sig om et besøg hos "tandlægen", vil din kat sætte pris på enhver indsats du gør, for at holde dens tænder rene og sunde. Talemåden "forebyggelse er bedre end behandling" er særlig relevant ved tandpleje - en jævnlig tandbørstning og diæter, som er designet til at holde tænderne rene, er langt at foretrække frem for udtrækning af tænder og rensning hos dyrlægen under fuld narkose.

Børstning

Katte kan trænes derhjemme til gladeligt at acceptere tandbørstning, så længe du går til opgaven med tålmodighed og forsigtighed. Du vil blive belønnet ved at hjælpe med at holde din kats tænder sunde, selv til den bliver gammel. Du skal bruge en speciel tandbørste og tandpasta designet til katte, og aldrig bruge tandpasta til mennesker, da den kan være skadelig for katte, hvis de indtager den.

Det er bedst at introducere tandbørstning i en ung alder, så din kat vil blive vant til processen tidligere, og derefter gøre tandbørstning til en del af din daglige rutine, så du hjælper med at holde din kats tænder sunde hele livet.

Tegn på tandsygdom

Tegn på tandsygdom omfatter dårlig ånde, rødmende gummer, gulbrune tandsten på tænderne og savlen. Ved alvorlig gingivitis (betændelse i gummerne) eller forrådnelse af tænderne, kan katte endda tabe mad ud af munden, kun tygge i den ene side, og tabe vægt, fordi de ikke kan spise. Nogle katte viser slet ingen tegn - katte er eksperter i at skjule deres sygdomme - men selv om de ikke virker syge, kan der være et problem, og problemer med tænderne kan sprede sig og påvirke andre dele af kroppen. Derfor skal de behandles med det samme.

Det er vigtigt at kigge inde i munden på din kat jævnligt for at kontrollere for problemer, især når de bliver ældre. Tag din kat til dyrlægen for jævnlige kontroller - mindst en gang om året, og to gange om året, når den bliver ældre. Hvis du finder beviser på dannelse af tandsten på tænderne imellem kontrollerne, skal du få en tid hos dyrlægen, da tandsten ikke kan fjernes ved børstning alene. Din dyrlæge kan anbefale speciel tandpleje for at fjerne evt. løse eller beskadigede tænder, samt behandlinger som vil fjerne plak eller tandsten, uden at skade munden.

Tandplejeprodukter

Der findes katte, som ikke vil tolerere tandbørstning, så i stedet for at give din kat (og dig selv) stress ved at prøve ting som ikke fungerer, skal du spørge din dyrlæge om alternative produkter, som du kan bruge til at hjælpe med at holde din kats tænder rene. Tørfoder er gavnligt, fordi når det knases, hjælper det med at skrabe tænderne. PRO PLAN Adult formularen indeholder også særlige kalkbindere, som beviseligt hjælper med at reducere dannelsen af tandsten på tænderne. Der findes også tyggeben til tænderne, som kan være gavnlige. Spørg din dyrlæge til råds om hvad der vil være bedst for din kat.

Pleje af kattes tænder og tandkød

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat