Katteadfærd - Aggression

Katte er individer ligesom mennesker, og fordi vi ikke kan tale direkte med dem, er vi nødt til at prøve at forstå deres kropssprog og adfærd for at kommunikere effektivt og leve i harmoni med dem.

Hvorfor er min kat pludselig blevet aggressiv?

Der er mange årsager til, at din kat måske pludselig synes at blive aggressiv, og den mest almindelige årsag er et den oplever smerte. Katte skjuler ret ofte deres smerte særdeles godt. For eksempel er det kun for nyligt at vi har anerkendt det udbredte problem med arthritis (gigt) hos ældre katte. Det mest almindelige tegn på felin arthritis kan ganske enkelt være at katten tøver når den vil springe op på overflader eller skal til at gå op ad trapper. Bylder fra katteslagsmål er en almindelig årsag til et akut frembrud af adfærdsændringer hos katte. De indledende stadier af en byld er ikke synlige udefra, men der vil være et betydeligt område med ømhed, hvor bylden udvikler sig. Hvis man rører dette uforvarende mens man aer eller kæler katten, kan det forårsage en ret dramatisk og forståeligt nok aggressiv reaktion fra din kat.

Hvis du mistænker en reaktion på smerte hos din kat, eller hvis den pludselig virker aggressiv uden nogen tydelig årsag, er det meget vigtigt at få en aftale hos din dyrlæge for en fuld, klinisk undersøgelse.

Hvorfor kradser og bider min kat mig pludselig, når jeg aer den?

Hvis din kat er sund og rask og ikke har smerter, kan det nogle gange virke som om den pludselig vender sig mod dig med udtrukne kløer eller blottede tænder uden nogen indlysende årsag. Den gode nyhed er, at der altid er en årsag, det gælder bare om at finde ud af, hvad den er.

De fleste katte kan godt lide at blive aet og kælet, men de kan ikke lide at blive begrænset. Hvis din kat hopper op i skødet når du sidder stille, kan det ganske enkelt skyldes det faktum, at du kan give en varm og behagelig seng til den. I denne situation tolererer den generelt også en vis mængde kælen, men ejere vil ofte rapportere, at deres kat pludselig vendte sig mod dem og enten kradsede eller bed deres hænder, før de sprang ned af skødet og spankulerede væk. Det er fordi de ser det at blive holdt som en form for begrænsning. Hvis du observerer din kat nøje, vil der altid være nogle advarselssignaler før man når til dette punkt. Hvis du holder op med at kæle ved det første advarselstegn eller endda det andet eller tredje tegn, er det sandsynligt at din kat vil forblive i dit skød og ingen vil komme til skade. Det er fordi den aktivt prøver at advare dig om dens ubehag, og du har aflæst signalerne korrekt. Men hvis du ignorerer disse signaler og fortsætter med at holde/ae den, vil den efterhånden gribe til mere aggressive kommunikationsmetoder med tænderne og/eller kløerne.

Hvad er advarselssignalerne for at min kat ikke er glad?

En kat som bliver oprevet vil næsten altid begynde med at logre med halespidsen. Denne bevægelse vil blive mere og mere åbenlys, som irritationen opbygges, og hele kroppen vil begynde at spænde op. Desuden kan den vende ørerne bagud mod halen, eller lægge dem tilbage mod hovedet. Hvis du kan se din kats ansigt, vil du måske bemærke at øjnene er åbne og at pupillerne er udvidede. Samtlige af disse er meget klare advarselssignaler om at din kat ikke er glad, og hvis du bemærker nogle af disse tegn, når du håndterer din kat, skal du standse al kontakt øjeblikkeligt.

Vigtige tips

Vigtige tips

1. Forsøg aldrig at begrænse din kat, hvis den viser aktive tegn på ubehag

  •  • Hvis du skal begrænse din kat skal du altid sørge for sikkerheden for både dig og din kat. Brug for eksempel et håndklæde, eller bed nogen om at hjælpe dig med at holde din kat, når du skal give den oral medicin

2. Prøv at opmuntre til sikker leg, og brug aldrig dine fingre eller tæer til at friste din kat til at angribe, selv når den er killing. Det vil kun lære den at dine fingre og tæer er ting, man kan jage!

3. Du må aldrig slå eller råbe ad din kat, heller ikke selv om du er blevet kradset eller bidt. Det vil kun medføre en frygtsom reaktion og gøre en vanskelig situation endnu værre.

4. Beløn altid god adfærd, og ignorer evt. adfærd som du ikke ønsker at opmuntre.

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat