Lopper og flåter

Lopper er ekstremt almindelige, og er også en af hovedårsagerne til hudproblemer hos katte. Den mest almindeligt forekommende loppe er katteloppen (Ctenocephalides felis), men kanin- og pindsvinelopper kan også ind imellem findes på katte. Loppebid kan forårsage allergiske reaktioner hos nogle katte (loppeallergi-dermatitis), og lopper fungerer også som midlertidige værter for visse bændelorm, hvilket betyder, at hvis du finder lopper på din kat, skal du også behandle for bændelorm. Et alvorligt loppeangreb kan medføre blodmangel hos killinger, hvilket er potentielt livstruende. Og husk, at lopper også bider mennesker, selv om kattelopper gudskelov ikke kan leve på mennesker!

Hvad er lopper? Hvad er flåter?

Lopper er de mest almindelige, eksterne parasitter på både katte og hunde. Voksne lopper kan overleve i flere måneder og vil bruge det meste af tiden på at leve på din kat for at indtage næring og lægge æg. Hunlopper lægger op til 50 æg hver dag, som falder ned på jorden og udklækkes som bittesmå larver, der graver sig ned i tæpper, polstring og ofte i kattens seng. De udvikler sig derefter til pupper med en silkeagtig kokon, hvor de forbliver i dvale i 2 - 4 uger, eller nogle gange længere. Når de mærker varme og vibration, kommer de voksne lopper ud og springer på en passerende vært for at starte livscyklussen igen. Lopper kan også potentielt overføre sygdomme, herunder visse blodparasitter.

Flåter er parasitter som begraver deres mundpartier i en kats hud og suger dens blod. Flåter der ikke har ædt er bittesmå, har otte ben, og kan være sorte, brune, røde eller hudfarvede. Efter indtagelse af føde svulmer de op i størrelse, og kommer til at ligne en stor, brun ært. De er spindlere, og har en meget længere livscyklus end lopper. Heldigvis tilbringer de meget af deres tid væk fra deres værter, men bærer stadig alvorlige sygdomme, og kan lægge tusindvis af æg på en gang.

Hvordan spotter jeg lopper og flåter?

Hvordan spotter jeg lopper og flåter?

Det mest åbenlyse tegn på lopper er vedvarende kløe. Nogle katte kradser ikke, men soignerer sig derimod overdrevet, hvilket efterlader skaldede pletter. Lopper er mørkebrune og 1mm eller 2mm lange. De bevæger sig hurtigt og er svære at spotte, men du kan måske finde dem på din kat eller du kan bemærke bittesmå sorte pletter af loppesnavs i din kats pels, når du kæmmer den. For at teste om det er loppesnavs, skal du lægge de sorte pletter på fugtigt toiletpapir, og hvis det er loppesnavs, vil de blive røde på grund af det blod, de indeholder. Høj luftfugtighed og høje temperaturer gør sommeren til højsæson for lopper, men centralvarme om vinteren betyder at du skal afloppe gennem hele året.

Flåter er kun lige store nok til at være synlige, særligt når de er fyldt med blod, og ser ud som små vorter. Du vil normalt finde dem omkring hoved- og nakkeområdet på katte. En nem metode til lettere at spotte flåter er at dele pelsen på din kat og lade fingrene løbe langs huden, mens du mærker efter evt. knuder eller knopper i ærtestørrelse. Flåter samles op i naturen, så hvis din kat nyder at være ude, er det værd at kontrollere din kats pels, når den vender hjem.

Behandlingsmuligheder

Behandlinger af lopper og flåter findes i adskillige former, herunder pulvere, sprays, påsmøring på stedet, eller endda injektioner. Konsultér altid din dyrlæge om loppebehandlinger, og anvend helst et dyrlægegodkendt produkt, som viser at det er testet for sikkerhed og effektivitet.

For at takle lopper skal du behandle dit hjem såvel som din kat. Brug en kombination af produkter som dræber voksne lopper (adulticider) og som hindrer æggene i at udvikle sig til voksne (insektudviklingshæmmer eller vækstregulator).

Ved flåter må du ikke skynde dig at trække flåten ud, da du kan efterlade mundpartiet, hvilket medfører et ømt område med infektion eller betændelse. I stedet skal du bede din dyrlæge eller dyresygeplejerske om at forsyne dig med et specialdesignet værktøj til fjernelse af flåter, som også fjerner mundpartiet. Når du har fjernet flåten, skal du kontrollere at dens hoved og ben er til stede, og at der ikke sidder noget tilbage på selve huden.

Nogle loppemidler dræber også flåter, og nogle yder mere beskyttelse mod dem, selv om de kan kræve en mere hyppig anvendelse end ved beskyttelse mod lopper.

Andre behandlinger

Loppebekæmpelsesmidler indeholder ofte "naturlige" ingredienser, såsom citronella-olie og eukalyptus. Sådanne produkter har muligvis ikke gennemgået sikkerhedstests for dyrlægegodkendte produkter, og kan derfor være enten ineffektive eller potentielt giftige for katte. Det er altid bedst at bruge et dyrlægegodkendt produkt.

En god kost såsom PRO PLAN kat indeholder næringsstoffer, der understøtter hudens og pelsens sundhed, såsom omega 3-fedtsyrer og protein. For yderligere oplysninger, se.......

Hudproblemer hos katte

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat