Døvhed hos katte

Øreproblemer hos katte kan have en stor effekt på dit forhold til din kat, og ligesom alle andre sanser er den afgørende for at hjælpe din kat med at forstå verden. Heldigvis er katte meget tilpasningsvante skabninger og klarer sig ofte fint uden hørelse, men det er ingen undskyldning for at være doven, når det gælder om at tage sig af dit kæledyr.

Årsager til døvhed

Årsager til døvhed

Der findes mange årsager til høretab hos katte, og selv om alder er den mest almindelige årsag, findes der flere andre årsager, som katteejere bør være opmærksomme på. Midlertidigt høretab kan være resultatet af milde infektioner med bakterier, svamp eller parasitter (øremider), eller en bivirkning af flere medikamenter. Permanent høretab kan skyldes en kvæstelse, alvorlige, ubehandlede infektioner i mellemøret og neurologiske problemer. Tumorer og polypper i øregangen kan også begge påvirke hørelsen. Helt hvide katte med blå øjne er ofte døve fra fødslen.

Hvordan ved jeg, om min kat har fået et høretab?

Nogle gange er det svært at vide med sikkerhed, om din kat er døv, da katte er eksperter i at bruge alle deres sanser såsom berøring eller lugt, og ofte kompenserer de for evt. manglende hørelse. Døve katte vender sig måske ikke om, når du nærmer dig, og vil sikkert ikke reagere på høje lyde, eller vende deres ører mod lydene. Døve katte er ofte svære at vække fra søvn og reagerer ikke, med mindre du rører dem fysisk.

Håndtering af døvhed

Øreproblemer hos katte kan være invaliderende og forvirrende for din kat, (specielt hvis problemerne starter pludseligt i stedet for gradvist), så det er vigtigt at gøre ting så lette for den som muligt. Som følge af dette er din kats sikkerhed altafgørende. Hvad angår at passe på din kat, er det vigtigt at sørge for at den er på afstand af situationer, hvor et høretab kan være skadeligt. Den udendørs verden er nu langt mere farlig og dette gælder ikke mindste veje eller steder hvor din kat kan møde et uvenligt dyr eller et rovdyr.

Den daglige omgang med din kat vil blive mere begrænset. Erstat stemmekommandoer med håndsignaler, som er bestemte og konsekvente, og nemme at huske. Du kan endda bruge en lygte til at kalde din kat ind til måltider, når det er mørkt. Bare fordi en kat ikke længere kan høre, betyder det ikke at den ikke kan føle. Den kan måske føle at du nærmer dig via vibration i gulvet eller på trapperne. Sørg for at din kat er bevidst om din tilstedeværelse, ellers kan du måske skræmme ham eller hende med din berøring. I begyndelsen, når din kat vender sig om (enten som respons til dit håndsignal eller vibration), kan du tilbyde en godbid.

Hvis din kat bærer halsbånd, skal du sørge for at det er et halsbånd med lynkobling, som viser din adresse, din dyrlæges telefonnummer og en note, som siger "jeg er døv". Hvis den ikke allerede har det, skal du sørge for at den har en mikrochip.

Problemer med kattes ører

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat