Amputation på katte

Uheldigvis er det nogle gange nødvendigt at fjerne en kats hale eller en legemsdel på grund af sygdom eller komplikationer efter en ulykke. Det kan virke dramatisk, men det er aldrig uden grund. Mens det ofte er chokerende for ejerne, er katte ekstremt tilpasningsvante, og fungerer normalt utroligt godt uden en hale eller et ben. Efter en justeringsperiode vil en kat ofte leve et helt normalt liv.

Haleamputation på katte

Kattehaler er lange og meget mobile, og er derfor meget udsatte for tilfældige kvæstelser såvel som brud, forvridninger, bylder og bid. Haleamputation er en relativt simpel procedure, og har næppe nogen langtidsindvirkning på din kat.

Amputation af legemsdele på katte

Amputation af legemsdele kan udføres, hvis din kats ben er alvorligt kvæstet i en ulykke eller hvis dens ben er påvirket af en alvorlig tilstand såsom en stor tumor eller en fødselsdefekt. Selv om dette kan virke som et drastisk tiltag, fortsætter de fleste katte deres liv på tre ben uden nogen problemer.

Der vil være en periode med genjustering, mens din kat lærer at bevæge sig og leve uden denne legemsdel. Med tiden vil din kat få mere selvtillid og sikkerhed, og bør på et tidspunkt lære at gå og endda løbe og springe igen. Det er vigtigt på dette tidspunkt at være støttende og blid over for din kat, så du skal ikke udfordre den til at klatre eller springe, men i stedet tage tingene stille og roligt. Efter en indledende bedringsperiode på 4 uger er der normalt ingen anbefalede begrænsninger for livsstilen. Katte med amputerede bagben vender normalt tilbage til deres normale mobilitet, men katte med amputerede forben skal justere deres gang mere betydeligt. Det er fordi forbenene på 4-benede dyr bærer en større del af kropsvægten. For ældre katte kan det tage længere tid at lære at bevæge sig efter operationen end yngre katte. Sådan hjælper du din kat med at tilpasse sig

Sådan hjælper du din kat med at tilpasse sig

Din dyrlæge vil være den første kontaktperson efter operationen, og han eller hun vil udstede klare retningslinjer for hvordan din kat får en fuldstændig bedring. Din dyrlæge vil sandsynligvis foreslå at du holder din kat inde i huset lige efter operationen, og om muligt i et enkelt rum, for at begrænse motion og spring til at begynde med. Din kat kan i begyndelsen have svært ved at komme ind i kattebakken, så du skal måske overveje et amputationsvenligt alternativ eller endda skære et hul i den lave del af bakken, så den nemmere kan komme ind.

I resten af dens liv skal du holde tæt øje med din kats vægt, da en vægtforøgelse påfører mere belastning på de andre ben, hvilket fører til øget slid og en større sandsynlighed for udvikling af gigt. Dette er meget vigtigt, da katte kan tage på i vægt efter en reduktion af motion.

Mistede legemsdele kan påvirke din kats forhold til andre katte. Den kan måske ikke løbe væk fra farer så hurtigt, så det er vigtigt at genintroducere patienten langsomt og holde øje med ting, for at sikre en sikker og harmonisk eksistens.

Katte der skal genvinde kræfter efter en operation

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat