Særlige kattediæter

Alle katte er unikke, og nogle har særlige kostbehov, enten fordi de har en medicinsk lidelse som kan afhjælpes ved at ændre deres diæt, eller fordi deres livsstil eller særlige stofskifte kræver en særlig blanding af næringsstoffer, som vil hjælpe dem med at opretholde et optimalt helbred. Typer af særlige diæter til katte spænder fra formularer til vægttab og diæter til sensitiv fordøjelse, til foder som er skabt specifikt til at afhjælpe lidelser såsom diabetes eller urin- eller hudproblemer.

Medicinske lidelser

Der er udført en masse research for at udvikle et bredt udvalg af kattefoder, som er specifikt designet til at afhjælpe flere forskellige helbredsproblemer hos katte. Hver enkelt diæt giver en optimal balance af næringsstoffer, mens de også opfylder særlige kostbehov hos katte med den enkelte lidelse. Der findes diæter til at hjælpe med at kontrollere katte med nyresvigt, sygdom i de nedre urinveje, mave/-tarmsygdomme, diabetes mellitus og hudsygdomme såsom fødevareallergier. Nogle af disse kan kun ordineres af din dyrlæge, så din kat kan overvåges tæt, mens den er på den særlige diæt.

Overvægtige katte

Omkring en ud af tre voksne katte er overvægtige eller fede. I de fleste tilfælde er årsagen enkel - der indtages for mange kalorier, mens der motioneres for lidt.

Det at give mindre mad er ikke en simpel løsning, da katte bliver sultne og irritable, og måske ikke får nok vitaminer og andre næringsstoffer i den mindre mængde af almindelig føde. I stedet skal du bruge en særligt formuleret diæt til vægttab for at sikre at din kat både bliver godt fodret og holder sig sund, men samtidig taber vægt. Disse diæter er også designet til at reducere sultfølelsen- og hjælper din kat med at føle sig mæt i længere tid. Hjælp og støtte fra din dyrlæge eller dyresygeplejerske er uvurderlig, når du følger et vægttabsprogram med din kat. Tal med dem om jævnlige kontrolvejninger, og om hvorvidt de har en diæt specielt til katte, som skal tabe sig.

Indekatte

Indekatte

Enhver kat, som lever på et begrænset område, vil have mindre mulighed for motion. Det er derfor afgørende at sikre at din kat optimerer alle chancer for at motionere, og derfor skal du involvere dig.

Uden tilstrækkelig motion kan konsekvensen være, at det bliver mere vanskeligt for indekatte at opretholde en ideel kropsbygning.

Særligt udviklede diæter, som er specielt designet til indekatte har generelt et højere proteinindhold og et lavere fedtindhold, med yderligere justeringer af næringsstoffer, som er designet til at hjælpe med at holde indekatte i topform.

Indekatte synes også at lide mere af besværlige hårbolde end udekatte. Dette kan skyldes øget soignering, eller det kan ganske enkelt være, at fordi de lever indendørs hele tiden, er vi mere opmærksomme på de hårbolde, som produceres. Meget af det foder som er udviklet særligt til indekatte indeholder også yderligere fibre samt både pre- og probiotika for at fremme en sund tarm og afhjælpe bevægelsen af hårbolde gennem fordøjelsessystemet.

Allergier

Allergier er et sjældent fænomen hos katte, forekomsten af kostallergier eller fødevareintolerance hos kæledyr er sjælden, og menes at ligge på omkring 0,1 procent for hunde og katte tilsammen.

Dog kan allergier, når de opstår, være plagsomme, traumatiske og nogle gange endda livstruende.

Den eneste nøjagtige måde at diagnosticere en ægte fødevareallergi eller - intolerance på, er at udføre prøver med eliminering af fødevarer under overvågning af din dyrlæge. Mange allergier udløses af proteiner i en fødevare, så det er proteinskurken, som skal bestemmes i en prøve med eliminering af fødevarer.

Foder og stoffer der er skadelige for katte

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat