Hvordan vælger jeg mellem tørfoder eller vådfoder til katte?

Hvad angår foderprodukter til katte, kan det store udvalg være overvældende. Læg dertil den vekslende information på mærkaterne på dyrefoder og marketingmaterialer, og så bliver det svært at vide hvor du skal starte, når du prøver at træffe det korrekte valg af ernæring til din katteven. Så lad os starte med det allermest grundlæggende...

Hvad har katte behov for i deres kost?

Vi ved alle sammen at katte er unikke, men det er deres kostbehov også. Alle katte skal have i alt 41 essentielle mikronæringsstoffer fra deres foder hver dag. De kaldes essentielle, fordi de ikke kan produceres i kroppen, og de er nødvendige for en normal, sund kropsfunktion. En del af disse næringsstoffer skal også stamme fra animalske kilder, da katte er engagerede kødædere. Det betyder at katte ikke kan fodres med en vegetarisk kost og overleve uden problemer med fejlernæring. Specifikt skal katte have aminosyrerne taurin og arginin plus fedtsyren arachidonsyre, såvel som præformet vitamin A. Disse findes alle i animalske ingredienser.

Hvad driver tiltrækningskraften ved føde hos katte?

Hvad angår føde er vores kattevenner i stor stil drevet af velsmag. Duft er et meget vigtigt element i dette, og essentiel for aktivering af tiltrækningskraften ved føde. Lugt giver også velbehag og øger nydelsen af føde, mens den på samme tid giver ernæringsmæssig information. Smag er en anden afgørende del af velsmag og selv om katte har langt færre smagsløg (475) end enten mennesker (9.000) eller hunde (1.700), har de nogle interessante særheder. En kats følsomhed over for bitter smag er for eksempel 400 gange større end følsomheden hos hunde, men de mangler smagsløg til at nyde noget, der smager sødt! Konsistens og den faktiske form på en genstand i munden er det sidste elementer i velsmag og særligt motiverende for katte, når de skal vælge deres føde.

Hvad er de forskellige fordele ved våd- og tørfoder til katte?

Fundamentalt ligger den vigtigste fysiske forskel mellem våd- og tørfoder i mængden af fugt, som er indeholdt deri. Dog kan de vigtigste fordele ved begge opsummeres som:

Fordele ved våd- og tørfoder til katte

N.
Våd
Tør
1
Nyttig til forøgelse af væskeindtagelse, da det indeholder mere fugt i foderet
Knasende konsistens som hjælper med at holde tænderne rene, og opmuntrer til at tygge
2
Kan opvarmes, så det frigiver en fristende aroma til kræsne middagsgæster
Nemt at gemme og opbevare, når det er åbnet, grundet længere lagringsholdbarhed
3
Blød konsistens kan være nyttigt for katte med tand- eller mundproblemer
Mindre volumen er særligt nyttigt for katte, som kan lide at småspise
4
Støre volumen hjælper katte med hurtigt at føle sig mætte
Kan bruges til at opmuntre til aktivitet og motion ved at det spredes strategisk
5
Formater med enkeltportioner sikrer, at der ikke overspises mellem måltiderne
Foderet bliver ikke gammelt, hvis det efterlades i skålen i mindre end 24 timer
6
Forskellige produkter har forskellig konsistens
Forskelligt tørfoder giver variation i konsistens og fornemmelsen i munden

   

Hvordan vælger jeg mellem tørfoder eller vådfoder til katte?

Med mindre din kat er på en særlig diæt som er anbefalet af din dyrlæge for at hjælpe med at styre en medicinsk lidelse, er valget af hvilken type foder du skal give din katteven meget subjektivt. De følgende er nogle få punkter, du bør overveje:

1. Din kats egen, individuelle præference for en specifik type foder

2. Hvor meget den nyder forskellige former og konsistens

3. Hvordan og hvor du opbevarer foderet

4. Din egen købspræference, som kan blive påvirket af kvaliteten af ingredienserne, ernæringsmæssige fordele, mærkeloyalitet, etiske kodekser, etc.

5. Hvor meget berigelse du ønsker at tilføje til din kats oplevelse af måltiderne, dvs. ganske enkelt at give alle måltider i en skål, eller øge dens aktivitetsniveau og stimulering ved at få den til at lede efter noget af sit foder

I sidste ende, og så længe du giver en komplet og afbalanceret ernæring, afhænger valget mellem hvorvidt du giver din kat våd- eller tørfoder af præference: Både din og din kræsne kats.

Foder til katte med særlige behov

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat