Godbidder til katte

Godbidder! Selve ordet bringer associationer til en syndig fornøjelse, så hvordan kan du overhovedet give godbidder ansvarligt? Hele ideen med godbidder er, at det erstatter en belønning for noget, men det betyder ikke at det altid skal være et overdådigt valg af mad. Vi kender alle glæden ved en spindende kat, der snor sig rundt benene på os med forventning om en værdsat lækkerbisken, men hvor meget er for meget? Og hvad udgør en sund godbid? Hvis der overhovedet findes sådan en ting...

Typer af godbidder

Den nemmeste måde at se på de forskellige godbidder på markedet, er at opdele dem i kategorier:

1. Godbidder til hverdag

  • Disse er godbidder med foder, som generelt bruges til træningsformål og til at belønne god adfærd i hverdagen. De fås i en bred vifte af størrelser, former, konsistens, smag og formater fra bittesmå bidder af tørret lever til knasende kiks. Det kan være at din kat er den type, der slikker al belægningen af en belønning først, og får et intenst behag fra smagen alene, eller måske slår den sig løs over den måde, som det føles på i munden.

2. Lejlighedsvise godbidder

  • Disse er også kendt som godbidder af "høj værdi". I den ideelle verden, bør din kat vide, at den skal arbejde ekstra hårdt for at få en af disse, og at de helt sikkert ikke er godbidder til "hverdag". Men som vi alle ved, er katte sande mestre i at udtrykke deres lyster, og som eftergivende ejere, er vi alt for ofte villige til at opfylde deres krav!

3. Belønninger uden føde

  • Selv om det kan være svært at forstå, behøver ikke alle godbidder at udgøre fødevarer. Vi giver normalt godbidder for at udtrykke vores kærlighed, og belønnes som regel med en positiv interaktion fra vores katteven. Men dette kan også opnås uden føde:
  • • Vi kan tilbyde omgående behagelige senge i form af et varmt skød
  • • Vi har hænder og fingre, der kan klø bag ører og under hagen, og hvor ellers din kat nyder det
  • • Vi kan også bruge vores stemmer til at kommunikere med
  • Den vidunderlige effekt af at give belønninger uden føde er, at udover at belønne din katteven, belønner de også dig, og styrker det følelsesmæssige bånd i har.

Hvis vi vælger at give godbidder med foder, hvordan finder vi så den rette balance mellem at opretholde et godt næringsrigtigt helbred og at belønne vores kattevenner på samme tid?

Hvor meget er for meget?

Uanset hvilken type godbid du vælger, vil den indeholde kalorier, og der skal tages højde for disse kalorier i din kats samlede indtagelse af føde, for at undgå en vægtforøgelse. Den generelle tommelfingerregel, når man giver godbidder, er at holde dem et godt stykke under 10% af din kats anbefalede, samlede daglige indtagelse af føde. Hvis godbidder udgør mere end det, kan det føre til overvægt samt en eller alle af de forbundne helbredstilstande, såvel som en reduceret levetid. Ud over alle disse risici, kan overdreven belønning med godbidder også bidrage til ernæringsmæssig ubalance i form af mangel på eller overskud af individuelle næringsstoffer. For at opnå den rette balance, når man giver godbidder med foder, er det ekstremt vigtigt at sikre, at din kat modtager en hovedkost, som er komplet, afbalanceret og af høj kvalitet, og som udgør mindst 90% af dens daglige indtagelse af føde.

Sunde godbidder

I de seneste år har man set en eksplosion i tilgængeligheden af godbidder på markedet med forskellige påstande om sundhed. Vi kender alle til konceptet om at give en godbid, som er specifikt designet til at fremme mundhygiejne, men hvor effektive er de? De kan omfatte enzymsystemer og belægninger, samt specifikke former, som er designet til at afslibe plak og fjerne foderfragmenter omkring tænderne. Dog er den bedste måde virkelig at støtte god mundhygiejne på at sikre, at du børster din kats tænder dagligt med en korrekt designet tandbørste og en velegnet tandpasta, f.eks. med smag af fisk eller lever.

Andre godbidder med påstande om sunde fordele, omfatter godbidder til lidelser såsom arthritis eller mere simpelt med tilføjede vitaminer og mineraler. Typisk vil disse have tilsætningsstoffer, som påstås at hjælpe med at bekæmpe inflammation og lindre ledsmerter, eller som giver yderligere kilder til funktionelle ingredienser, såsom antioxidanter. Der findes masser af anekdotiske beviser, og en del videnskabelige beviser, på effektiviteten af sådanne ingredienser, men meget af det vil afhænge af den mængde, der spises, og af evnen hos tilsætningsstofferne til rent faktisk at nå målet i kroppens system.

Godbidder til træning

Godbidder til træning

Nøglen til at bestemme, hvornår man giver en godbid, er at forstå, at din kat bør se den som en belønning. Godbidder er en rigtig god måde at opnå dette på, når de sættes sammen med sjov og motion. I modsætning til den almindelige opfattelse, er katte meget lette at træne, og særligt indekatte kan blive gode eksperter i agility-øvelser. Du kan hjælpe din kat med både at træne sin krop og sin hjerne ved at bruge godbidder til at belønne den, når den lærer agility-øvelser eller endda løser gåder med hovedet.

Opsummering

Godbidder er en god metode til at forstærke positiv adfærd på, og til at hjælpe med at styrke det sociale og følelsesmæssige bånd du har med din kat, men de kan også føre til en øget risiko for overvægt. Muligheden med få kalorier og lav pris plus den mest givende for dig og din kat, er at give godbidder ansvarligt og at gøre god brug af belønning uden foder.

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat