Sådan opdager du katteinfluenza

Katteinfluenza er som en menneskeforkølelse; den medfører løbende snude, ondt i halsen og vand i øjnene. Andre symptomer omfatter blister i munden, ømme muskler og smerter, feber og nysen. Da katte med influenza mister lugtesansen, afviser mange foderet og kan blive dehydreret, hvis de ikke plejes korrekt.
Selv om den ikke normalt er livstruende for voksne katte, kan katteinfluenza være fatal for killinger, ældre katte og katte med dybereliggende medicinske tilstande. Den kan også forårsage alvorlige, længerevarende skader på øjnene (grundet svulster) og snuden (kronisk rhinitis), hvilket kan føre til et kronisk dårligt helbred. Mange katte, som har haft influenza, kan bære influenzavira, hvilket betyder at selv om de selv virker sunde, kan de inficere andre katte, som de kommer i kontakt med.

Hvad er årsagen til katteinfluenza?

Katteinfluenza skyldes normalt to vira: Felin calicivirus og Felin herpesvirus - men andre vira og bakterier kan også være involveret. Hos inficerede katte, eller katte som bærer virus, udskilles vira i deres spyt, tårer og slim fra næsen som enten kan inficere andre katte direkte (såsom ved at nyse på dem), eller vira kan overleve i op til en uge i omgivelserne, hvilket betyder at en kat ikke engang behøver at møde en inficeret kat for at blive smittet med influenza. Heldigvis kan mennesker ikke blive smittet med katteinfluenza, og katte kan ikke rammes af menneskeinfluenza.

Behandling af katteinfluenza

Behandling af katteinfluenza

Ligesom ved menneskeinfluenza findes der ingen specifik medicin, der normalt anvendes til at dræbe influenzavira. I stedet er de fleste influenzabehandlinger understøttende og består af antibiotika til behandling af bakterieinfektioner og pleje, for at sikre at katten er komfortabel og indtager tilstrækkelige mængder vand og foder. Nogle katte med influenza skal indlægges, så de får væske via et drop, men normalt er pleje i hjemmet tilstrækkelig. Hvis din kat har influenza, skal den isoleres fra andre katte, de den vil være smitsom. Prøv at holde din kats øjne og næse fri for væske og skidt ved hjælp af bomuldsvat og saltvand - og tilskynd den til at spise ved at bruge en meget appetitlig diæt med en stærk aroma.

Forebyggelse af katteinfluenza

Der findes vacciner mod begge af de to virale hovedårsager til katteinfluenza, og det anbefales at katte modtager denne vaccine og genvaccineres jævnligt. Der findes også vacciner mod de bakterielle former af katteinfluenza. Hvis du avler på din kat eller udstiller den, skal du drøfte med din dyrlæge om disse er nødvendige for din kat. Desværre forårsages katteinfluenza af flere virusstammer, og ligesom med menneskeinfluenza betyder det, at ingen vaccine er 100% effektiv. På trods af dette vil en vaccination af din kat give katten den størst mulige chance for ikke at få influenza og efterfølgende døje med langvarige helbredsproblemer.

Katteforkølels
Faktadokument

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat