Symptomer på kattediabetes

Katte kan lide af både type I og II af diabetes mellitus, men den mest almindelige form for kattediabetes er type II.

Hvad er diabetes mellitus?

Ganske enkelt set er diabetes mellitus en tilstand, hvor din kat har svært ved at bruge sukker som en energikilde. Efter måltidet bryder fordøjelsessystemet maden ned i dens enkelte bestanddele. En af disse dele er sukker (glukose). Kattens krop absorberer glukose fra fordøjelsessystemet og ind i blodstrømmen, og det bruges derefter af de forskellige organer i kroppen som energi til at forsyne deres aktiviteter. Dog har kroppen brug for insulin, et hormon som produceres af bugspytkirtlen, til at bruge glukose. Hvis der er en abnormitet med produktionen eller brugen af insulin, kan glukose ikke overføres fra blodet til kroppens organer. Praktisk talt forbliver det i blodet og resulterer i højere niveauer af blodglukose end normalt. Kroppens organer mangler glukose. De begynder at bruge fedt og protein som en energikilde i stedet, hvilket fører til vægttab og muskelsvind.

Overvægtige katte er meget tilbøjelige til type II diabetes mellitus. Den gode nyhed er, at så snart katte med type II diabetes taber tilstrækkelig vægt, behøver de ikke længere behandling, så længe de opretholder en sund kropsvægt.

diabetes

Tegn på diabetes hos katte

Normalt vil din kat vise tegn på øget væskeindtag, vandladning og øget indtagelse af føde, mens den samtidig taber vægt. Din kat kan også have tilbagevendende urinvejsinfektioner. Pelsen på din kat kan også være forringet i tilstand og udseende.

Pleje af kattediabetes

Hvis der er mistanke om diabetes, vil din dyrlæge højst sandsynligt tage nogle blod- og urinprøver fra din kat som det første. Din kat vil normalt blive indlagt en dags tid, mens disse tests udføres. Afhængigt af resultaterne vil din dyrlæge derefter forsøge at stabilisere din kats blodglukoseniveauer, normalt ved kontrol af diæten eller ved ordinering af insulin, eller begge dele. Du vil måske modtage insulin som du skal dosere ved injektion derhjemme på dagsbasis, og samtidig modtage rådgivning om foder og fodringstider. Dyrlægeordinerede diæter såsom PURINA VETERINARY DIETS DM, hjælper beviseligt med at reducere behovet for insulin hos katte med diabetes, så følg din dyrlæges råd om fodring og insulin for at sikre en korrekt behandling af din kat. Gentagne besøg hos dyrlægen vil være påkrævet, for at overvåge fremskridtet og måske skifte diæt eller insulinniveauer, afhængigt af resultaterne.

Selvom behandlingen kræver noget tid og engagement fra dig som ejer, kan kattediabetes som regel behandles korrekt på lang sigt, og ultimativt kan din kat have et godt liv.

Hvis din kat var overvægtig på diagnosetidspunktet, vil det, at hjælpe den til en normal vægt måske endda føre til, at den ikke længere behøver insulininjektioner!

Nyreproblemer hos katte

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat