Øreproblemer hos katte

Høresansen er meget vigtig hos katte. Jagtadfærden hos katte har ført til en bedre opfattelse af lyde, og katte har en bedre evne end hunde til at høre høje lyde. Fordi hørelsen er så vital for katte, kan alt som kunne forringe modtagelsen af lyd hos din kat have en invaliderende effekt. Det er svært at sige, hvornår din kats hørelse svigter, så det er vigtigt at sørge for at din kats ører er i topform. Hvis du tror at din kats ører trænger til at blive renset, skal du drøfte ørerensning med din dyrlæge.

Sunde ører

Din kats ører bør altid være rene, og uden tykt brunt eller grønt, voksagtigt puds. Der bør ikke være rødmen, kløen eller ubehagelige lugte. Hvis din kat begynder at klø sig hyppigt i ørerne, ryste på hovedet mere end normalt, holde hovedet til den ene side, eller gnubbe den ene side af hovedet, kan dette indikere øreproblemer, og du bør overveje at tage til dyrlægen. Der er mange årsager til øreproblemer, såsom infektioner på grund af bakterier, svamp eller parasitter samt vækster og tumorer. Alvorlige problemer i mellemøret eller det indre øre kan have en mere alvorlig effekt, såsom tab af balanceevnen.

ores

Sådan hjælper du med at forebygge øreproblemer

For at minimere forekomsten af øreinfektioner, skal du prøve at holde din kats ører rene, og kontrollere dem for evt. puds eller lugte. Nogle katte kan have godt af jævnlig ørerensning med særlige ørerensere. Tal med din dyrlæge om hvorvidt din kat vil have fordel af disse.

Øret er sart og følsomt, og da trommehinden kan blive perforeret anbefales det aldrig at undersøge med vatpinde i ørekanalen. Spørg din dyrlæge om hvordan du bruger vatkugler, og om han/hun kan anbefale en passende ørerenser, som ikke vil medføre hudirritation eller udtørre øret for meget.

Døvhed

Katte klarer generelt et høretab godt. Nedarvede årsager til døvhed er ikke almindelige hos katte, men kan ses hos nogle racerene katte og hos hvide katte med blå øjne. Katte kan miste deres hørelse af forskellige årsager, herunder traumer, neurologiske problemer eller øreinfektioner, eller det kan opstå på grund af aldring.

Hos ældre dyr sker høretabet ofte så gradvist, at mange ejere ikke bemærker noget usædvanligt, og i nogle tilfælde ikke før katten er helt døv.

Døve katte

Find det rigtige PRO PLAN® foder til din kat