Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Diabetes hos katte
Fluffy kat bliver tjekket af en dyrlæge.

Sådan hjælper du din kat med at komme sig efter en operation

5 minutters læsning
PPVD master logo
Sponsoreret af Pro Plan Vet Diets

Efter din kats operation kan den være ude af sig selv i et stykke tid, men med lidt ekstra kærlighed og omsorg fra dig, vil den snart være tilbage til at slås, udforske og lege som normalt.

Afhentning af din kat hos dyrlægen

Når din kat er klar til at komme hjem, vil din dyrlæge give dig nogle råd til at passe på den, indtil den er på fode igen. Dette råd vil afhænge af din kats specifikke behandling og bør omfatte kontroldatoer og enhver medicin dit kæledyr har brug for for at hjælpe det med at komme sig. Hver kat er forskellig, så følg din dyrlæges råd og giv dem et kald, hvis du mener, at din kat ikke er ved at komme sig ordentligt. Selv hvis du bare ikke er sikker på, hvad du skal gøre, vil de med glæde hjælpe.

Selvom din kat normalt er en energisk bundt af sjov, vil den sandsynligvis føle sig ret sløv efter sin bedøvelse, så bare rolig, hvis den er lidt søvnig i et stykke tid. På trods af dette skal du kontrollere, at den spiser nok til at hjælpe den med at få det bedre, og pas på eventuelle tegn på smerte.

Da din kat har brug for hvile, skal du placere dens seng et varmt, trygt og hyggeligt sted, helst hvor der ikke er meget larm eller folk, der kommer ind og ud – bed familien om at modstå fristelsen til at sige "hej" til din kat hele tiden!

Prøv at holde børn og andre dyr væk fra din kat for at hjælpe med at sikre, at den får den bedst mulige hvile. Hvis din modige kat ikke er normal igen efter 12 timer, er det en god idé at ringe til dyrlægen for at høre, om der er noget galt.

Fodring efter en katteoperation

Når din kat vågner op fra sin bedøvelse, kan den have en smule kvalm, og den er måske ikke klar på en skål med sin sædvanlige mad. Efter dens operation, skal du byde den noget småt og let - de fleste katte elsker ting som kylling og fisk, og da de også er nærende, er disse gode måltider efter operationen.

Hvis disse ikke er muligheder for dig, skal du bare bruge deres normale kost, men kun give dem en fjerdedel af, hvad de normalt ville få. Din dyrlæge kan endda give dig en bestemt type foder til at fodre din kat. Uanset hvilket måltid du giver, skal du sørge for, at den har masser af rent vand.

Motion

Selvom din kat normalt elsker at være udendørs, er det ikke en god idé at lade den gå frit, indtil den er restitueret. Hvis den har en bandage, kan denne komme i klemme eller blive snavset, og dit kæledyr vil ikke være så god til at løbe væk fra fare, som det er vant til.

Hold din kat indendørs, indtil enten dens sting er blevet fjernet, eller din dyrlæge fortæller dig, at det er okay. Selv når den er indendørs, kan den stadig lave masser af ulykker, som måske ikke er godt for den! Prøv at forhindre din kat i at løbe op og ned ad trapperne, klatre op ad interessante ting og lege for hårdt med andre kæledyr.

For at gøre tingene lettere kan din kat være bedre stillet ved at blive i ét rum. Din dyrlæge kan måske give dig ekstra instruktioner, såsom at holde din kat i et bur efter ortopædkirurgi, så følg i alle tilfælde dyrlægens anvisninger.

Kattesår og sting

Normalt vil din kats sting blive fjernet efter omkring ti dage, men da hver kat og hver procedure er unik, kan dette være anderledes for dig. Heldigvis er nogle sting gemt under huden og opløses af sig selv, så der er endnu mindre at bekymre sig om. Din dyrlæge vil fortælle dig præcis, hvilken slags sting din kat har, og fortælle dig, om de skal fjernes.

Afhængigt af den procedure, din kat har gennemgået, kan den have sår lukket med sting, hæfteklammer eller endda interne suturer. Tag et kig på området hver dag, og hvis der er noget usædvanligt som rødme, hævelse, udflåd eller blødning, så spørg din dyrlæge til råds.

Kattebandage

Heldigvis har katte en tendens til at være mindre glade for at plaske rundt end deres hundevenner, men hvis din kat har bandager, så sørg for at disse forbliver tørre. Fugtige bandager kan forårsage mere skade på såret nedenunder og forsinke din kats restitution, så lad dem ikke komme ud, før den er helt restitueret.

I de fleste tilfælde går det hele godt, men hold øje med advarselstegn såsom usædvanlige eller ubehagelige lugte, misfarvning og hævelse omkring bandagen. Ligeledes, hvis din kat halter eller ser ud til at have smerter, er det en god idé at kontakte din dyrlæge for nogle specifikke råd.

Sidst skal du sørge for, at din kat kommer tilbage til dyrlægen til sin kontrolaftale, eller endnu tidligere, hvis bandagen er løs, eller noget ser ud til at være galt.

Plastkraver til katte

Ligesom hunde kan katte have brug for en plastkrave for at forhindre den i at slikke sine sår. Blødt stof er også en mulighed - så længe det forhindrer dit kæledyr i at slikke, bide eller klø det forkerte sted. Din kat skal have halskraven på hele tiden, også om natten, da fristelsen til at tygge i sine sår kan være for stor, når den bliver alene.

Hvis halskraven gør det sværere for din kat at spise eller drikke, så tag den af kun til måltider og sørg for, at den kommer på igen, så snart den er færdig. Det er svært at få dem til at have noget på, de ikke kan lide, men husk, at det er for deres eget bedste - og jo mere de har deres krave på, jo hurtigere får de det bedre.

Hvis din kat er ved at komme sig efter en kastreringsprocedure, vil du måske også se vores ofte stillede spørgsmål om kastrering for mere specifikke tips om din kats pleje efter operationen.

Flere artikler af Pro Plan Veterinary Diets:

Pro Plan Vet Diets
6 minutters læsning

Nyreproblemer hos katte: Årsager og behandlinger

4 minutters læsning

Fødevareallergier hos katte

5 minutters læsning

Diabetes hos katte