Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Kat aet i tæpper.

Diabetes hos katte

5 minutters læsning
PPVD master logo
Sponsoreret af Pro Plan Vet Diets

Diabetes hos katte er en langvarig lidelse, men den behøver ikke at have indflydelse på din killings livskvalitet. Find ud af, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om, at din kat har diabetes, og hvordan du håndterer det med vores guide.

Diabetes hos katte er generelt ikke noget at bekymre sig om - denne langvarige lidelse kan helt sikkert håndteres med behandling, og den behøver ikke at have stor indflydelse på dit kæledyrs livskvalitet. Faktisk vil din kat med lidt ekstra pleje og omsorg være tilbage på alle fire poter, før du ved af det. Katten vil sandsynligvis lave ballade, få opmærksomhed fra besøgende og løbe væk fra problemer, ligesom den plejede!

Hvis du har en kat med diabetes eller blot ønsker at finde ud af mere om lidelsen, så læs videre for at finde ud af alt, hvad du har brug for at vide, inklusive de forskellige symptomer på kattediabetes, du skal være opmærksom på.

Diabetes hos katte

Der er forskellige typer af diabetes hos katte, ligesom der er hos mennesker. Hvis din kat har en type diabetes, vil din dyrlæge fortælle dig, hvilken det er, og hvordan den virker. Den type 1-form, der er mest almindelig hos hunde, er faktisk meget sjælden hos katte, og den mest almindeligt forekommende type diabetes hos katte kaldes 'Type II-diabetes', også kendt som 'Diabetes Mellitus' (DM).

Hvad er Diabetes Mellitus (DM) hos katte?

Diabetes mellitus er en lidelse, hvor din kat har svært ved at bruge sukker som energikilde. Det ændrer den måde, deres muskler bruger energi på, og hvis den ikke behandles, kan det føre til vægtændring og yderligere sygdom.

Normalt, efter at din kat har spist, bør dens fordøjelsessystem nedbryde maden til de forskellige ting, den er lavet af. En af disse komponenter er sukker (også kendt som glukose). Efter maden er spist og glukosen er udvundet af den, bør din kats krop absorbere glukosen. Den går fra kattens fordøjelsessystem ind i blodbanen, hvor den føres rundt i kroppen. Glukosen når derefter forskellige organer i din kats krop - hjertet og andre muskler, for eksempel - og bruges som energi til at give næring til kattens klatring, hop og leg!

Før din kats krop kan bruge glukose som brændstof, har den brug for insulin, et hormon, der produceres af bugspytkirtlen. Hvis din kats bugspytkirtel af en eller anden grund ikke producerer nok insulin, eller insulinet ikke kan bruges korrekt, vil denne glukose ikke passere fra din kats blod og ind i deres organer.

Når dette sker, forbliver glukosen siddende - så der er for meget sukker i din kats blod, som vi kender som diabetes hos katte. Når din kat har diabetes, får deres organer ikke nok glukose til at bruge som energi, så i stedet bruger de fedt og protein til at drive dem. På grund af dette taber de sig og mister endda muskelmasse.

Hvilke katte er mest udsatte?

Ligesom mennesker er nogle katte mere eksponerede for diabetes end andre, især ældre katte eller dem, der er overvægtige. Hvis du har mistanke om, at din kat kan være overvægtig, så tjek vores guide, der fuld af nyttige oplysninger til overvægtige katte..

Hvis du ved, hvad du skal holde øje med og opdager tegn og symptomer på kattediabetes i god tid, er der meget, du kan gøre for at hjælpe.

Sådan ses symptomerne på kattediabetes

Det kan være svært at opdage symptomerne på kattediabetes, da vores kattevenner har en tendens til at holde tingene meget for sig selv! Men med et vågent øje kan du måske fange nogle af deres symptomer, før de bliver et for stort problem. Almindelige symptomer, man skal være opmærksom på, omfatter:

  • Øget vandindtag
  • Øget vandladning
  • Øget foderindtag
  • Vægttab, selvom katten spiser mere end normalt
  • Kattens pelstilstand og -udseende kan blive forringet, så den ikke ser så synligt sund ud som normalt.

Hvis din kat har diabetes, vil dens urin indeholde mere sukker end normalt, hvilket også kan forårsage tilbagevendende urinvejsinfektioner. Hvis din kat får disse meget, vil din dyrlæge måske teste for diabetes for at være sikker.

Nogle af disse tegn kan også være til stede i tilfælde af andre medicinske lidelser, så søg altid dyrlæge, selvom du har stor mistanke om, at det er diabetes hos katte.

Diagnosticering af kattens diabetes

Hvis diabetes mellitus er den mistænkte årsag til din kats sygdom, vil din dyrlæge som et første skridt sandsynligvis tage nogle blod- og urinprøver fra den. Dette vil hjælpe dyrlægen med at måle glukoseniveauerne i din kats krop. Din kat vil normalt blive indlagt i én dag, mens disse prøver tages, så når du henter katten bagefter, vil alt være gjort.

Behandling af diabetes hos katte

Hvis der er meget glukose til stede, vil din dyrlæge derefter forsøge at stabilisere din kats blodsukkerniveauer, normalt gennem diætkontrol, administration af insulin eller begge dele. Din kat kan have brug for, at du administrerer insulin til den derhjemme, og din dyrlæge kan også give dig særlige råd om den bedste kost til katten samt optimale måltidstidspunkter.

Din kat bliver nødt til at skulle til dyrlægen regelmæssigt, så dens fremskridt kan overvåges. Den kan have brug for en ny kostændring på et tidspunkt, eller din dyrlæge siger måske, at den har brug for en ændring i sine insulinniveauer. Så enkelt er det! Når du og din dyrlæge har fundet den rigtige balance for din kat, og alt er under kontrol, bør det blot være et spørgsmål om rutinemæssige og regelmæssige kontroller, der holder dit kæledyr i tip-top stand.

Selvom behandling af diabetes hos katte kræver noget tid og engagement fra dig, kan det normalt behandles med succes på lang sigt. Det vigtigste er, at din kat i sidste ende vil leve det lykkelige liv, den havde før - og du vil være i stand til at blive ved med at dele det med den!

Vil du vide mere om din kats helbred? Læs vores guide til, hvordan du hjælper din forstoppede kat.

Flere artikler af Pro Plan Veterinary Diets:

Pro Plan Vet Diets
6 minutters læsning

Nyreproblemer hos katte: Årsager og behandlinger

4 minutters læsning

Fødevareallergier hos katte