Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Kat kigger op på skål

Fødevareallergier hos katte

4 minutters læsning
PPVD master logo
Sponsoreret af Pro Plan Vet Diets

Ægte allergier er heldigvis meget sjældne hos katte og kan ofte forveksles med de mere almindelige (og mindre alvorlige) foderintolerancer. Lær, hvordan du opdager, om din kat har en allergi, og hvad du kan gøre for at få den tilbage til sig glade og sunde jeg.

Hvad er fødevareallergi hos katte?

Fødevareallergi hos katte involverer en reaktion på ofte blot mindre mængder af en ingrediens i et bestemt foder, såsom oksekød, mejeriprodukter eller fisk. Selvom allergi ofte diagnosticeres hos unge katte, kan de dukke op i alle aldre, så det er værd at få tjekket eventuelle usædvanlige symptomer i alle aldre.

Kattefoderallergi er meget vanskelig at diagnosticere, da der ikke er nogen allergispecifikke test tilgængelige, symptomerne er normalt ikke specifikke og udløserne kan være inkonsekvente.

Symptomerne på fødevareallergi hos katte kan ofte forveksles med andre medicinske lidelser, så det er meget vigtigt at spørge din dyrlæge til råds, før du foretager ændringer i din kats kost for at sikre, at du virkelig behandler en allergi og ikke en anden lidelse.

Hvad er tegnene og symptomerne på en katteallergi?

Typiske symptomer på kattefoderallergi omfatter:

  • Hudproblemer - kløe og rødme, skaldede områder eller egentlige hudafskrabninger, som regel forårsaget af, at katten klør sig.
  • Tilbagevendende øreinfektioner.
  • Pelsboldproblemer, fordi katten sluger pels, når den klør/overplejer sig selv.
  • Mave-tarm-problemer, herunder opkastning og diarré.
  • Luftvejsproblemer (selvom disse er sjældne).

Selvom vedvarende kløe kan være en allergisk reaktion, eller skyldes en kat, der er overentusiastisk med sin pelspleje, kan det også være forårsaget af loppeeksem (en reaktion på loppespyt). Forsøg aldrig selv at behandle en formodet allergi.

Når din dyrlæge har udelukket andre medicinske lidelser, vil de sandsynligvis anbefale diætforsøg for at fastslå, hvad din kat kan være allergisk eller intolerant over for. Disse forsøg skal overvåges nøje af din dyrlæge for at sikre, at din kat fortsætter med at få alle deres essentielle ernæringsingredienser.

Hvordan kan dyrlæger teste for katteallergi?

Hvis din dyrlæge har mistanke om, at din kat er allergisk over for kattefoder, vil de sandsynligvis anbefale et forsøg med udelukkelsesdiæt. Det er her, du midlertidigt vil fodre din kat med en intetsigende, allergivenlig kost, hvor proteinerne i alle ingredienser er så små, at de ikke (eller meget sjældent) kan forårsage en allergisk reaktion.

Udelukkelsesdiæten vil vare en fast periode, afhængigt af din kats symptomer. Hvis din kat for eksempel oplever hudproblemer, kan den få en begrænset diæt i 4 til 12 uger, nogle gange længere. mave-tarm-problemer viser normalt tegn på forbedring inden for en kortere tidsramme.

Mens din kat er på udelukkelsesdiæt, må den ikke spise andet - og det betyder også ingen lækkerier eller godbidder fra nogen i familien, uanset hvor fristende det måtte være! Udekatte holdes bedst indendørs under forsøget, da det ikke hjælper noget at spise en mus i ny og næ.

Det kræver tålmodighed og udholdenhed at holde sig til diæten, og lejlighedsvis kan der ske fejl. Hvis dette sker, skal du være ærlig over for din dyrlæge, da de har brug for at kende alle fakta, inklusive eventuelle afslag på at spise den triste kost.

Efter forsøgsperioden

Ved slutningen af forsøgsperioden vil din dyrlæge tjekke din kat for at se, hvordan den har det, og se, hvordan den klarede sig på sin nye diæt. Lægen vil især gerne vide, om symptomerne er forbedret, ændret eller forblevet de samme. Hvis der ikke er sket nogen forbedring, er det sandsynligt, at dit kæledyr ikke har en kattefoderallergi, og din dyrlæge vil overveje, hvad der ellers kunne forårsage, at den ikke føler sig som sig selv.

Hvis der er sket en forbedring, er det gode nyheder for dig og din kat! Din dyrlæge vil drøfte, hvad der derefter skal ske, men afhængigt af din kats specifikke problemer, kan det involvere langsomt at genindføre proteiner i dens kost én efter én og holde et vågent øje med kattens reaktion. Hvis kattens symptomer vender tilbage, når den spiser en bestemt mad, har du muligvis fundet synderen.

Det er så et tilfælde af at finde en anden, ernæringsmæssigt afbalanceret kost, på lang eller kort sigt, der undgår den pågældende ingrediens.

Nogle gange er det dog ikke så enkelt, og der kan være mere end én fodertype, der er ansvarlig for dit kæledyrs kattefoderallergi. Derfor er det så vigtigt at få din dyrlæge med og ikke selv forsøge at udføre detektivarbejdet. Det kan være en hård proces, men det vil være det værd i sidste ende, når dit kæledyr med glæde kan spise sin aftensmad uden at bekymre sig om nogen grimme eftervirkninger!

Hvis du er bekymret for, at din kat kan være allergisk over for kattemad, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Flere artikler af Pro Plan Veterinary Diets:

Pro Plan Vet Diets
6 minutters læsning

Nyreproblemer hos katte: Årsager og behandlinger

5 minutters læsning

Diabetes hos katte