Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Pug and French Bulldog walking together

Helbredsproblemer hos franske bulldogs

5 minutters læsning
Pro Plan logo
Sponsoreret af Pro Plan

Franske bulldogs er blevet en utrolig populær race i de senere år, hvilket skyldes deres bedårende flagermuslignende ører parret med deres rynkede ansigt sammen med deres finurlige og legesyge personligheder. Desværre har denne popularitet også haft en bagside, og der er nu en lang liste af sundhedsproblemer hos franske bulldogs, som er opstået på grund af uansvarlig avlspraksis.

Helbredsproblemer hos franske bulldogs

Franske bulldogs er i øjeblikket klassificeret som en kategori 2 af UK Kennel Club, hvilket betyder, at de har nogle særlige problemer. De mest almindelige sundhedsproblemer, der påvirker racen, er listet nedenfor.

Sygdomme i luftvejene hos fransk bulldog

Det mest bemærkelsesværdige sundhedsproblem hos fransk bulldog er brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS), som de er mere tilbøjelige til at få, da de er en fladansigtet race. BOAS er forårsaget af en forkortet ansigtsstruktur, som forårsager kompression af vævet bag på næsen og i halsen, hvilket fører til åndedrætsproblemer.

Derudover gør deres flade ansigter det svært for dem at trække vejret og køle sig selv ned i varmt vejr, så de er også mere tilbøjelige til at få hedeslag og blive overophedede. Derfor er det vigtigt at holde dem væk fra ekstreme temperaturer og undgå at træne for meget.

For at mindske risikoen for at købe en fransk bulldog med denne sygdom skal man sikre sig, at begge forældre har fået den nødvendige screening, og kigge efter hvalpe med længere næser og bredere næsebor, fordi disse egenskaber gør det muligt for dyrene at trække vejret bedre.

Øjenproblemer hos fransk bulldog

Deres flade ansigter giver dem ikke kun problemer med luftvejene, denne form får også deres øjne til at stikke ud, hvilket gør dem mere udsatte og tilbøjelige til at få infektioner og skader. Her er nogle af de øjenproblemer, du skal holde øje med hos en fransk bulldog:

Sår på hornhinden

Da en fransk bulldogs øjne har tendens til at stikke mere ud fra ansigtet end andre racer, er de mere udsatte for hornhindesår, som er en alvorlig og smertefuld tilstand. De forårsages typisk af traumer, tørre øjne eller kemiske forbrændinger, og hvis din hund har dette problem, vil du måske se den gnide sig i øjnene for at forsøge at lindre smerten. Tag den til dyrlægen så hurtigt som muligt, hvis du har mistanke om et hornhindesår, fordi akut dyrlægehjælp er nøglen til at behandle denne tilstand.

Tørre øjne

Tørre øjne opstår, når der ikke produceres tilstrækkeligt med tårer, og det kan skyldes en medfødt defekt - hvilket som regel er tilfældet hos Frenchies - eller en sygdom eller medicinering. Denne tørhed kan få det omgivende øjenvæv til at blive betændt og smertefuldt, eller du kan se din hund blinke eller knibe øjnene meget sammen eller bemærke tilstedeværelsen af gult eller grønt udflåd.

Cherry eye

Cherry eye er et almindeligt øjenproblem hos fransk bulldog. Dette problem skyldes, at kirtlen inde i det tredje øjenlåg stikker ud af øjenhulen, hvilket ligner en stor, rød, næsten kirsebærlignende klump. Hvis du har mistanke om, at din hund har cherry eye, skal du søge dyrlægebehandling så hurtigt som muligt, fordi det er sandsynligt, at kirtlen skal syes tilbage i en lomme inde i det tredje øjenlåg.

Konjunktivitis

Da franske bulldogs er mere tilbøjelige til at få øjeninfektioner, er konjunktivitis også mere almindelig hos denne race. Det skyldes som regel bakterie- eller virusinfektioner eller allergiske reaktioner, og du skal være på udkig efter lyserøde eller røde øjne, der blinker mere end normalt, og slim, pus eller udflåd.

Fransk bulldogs hudproblemer

Der er en række sundhedsproblemer hos franske bulldogs, som kan påvirke deres hud. Det skyldes ofte deres miljø og/eller deres rynkede hud. Her lister vi de mest almindelige:

Hudallergi

Hudallergier er mere sandsynlige hos franske bulldogs og skyldes normalt miljøfaktorer som pollen og støvmider og fødevareintolerancer fra ting som hvede eller stoffer, som deres hud kommer i kontakt med, f.eks. vaskevæsker. Disse allergier kan også være forårsaget af parasitter og lopper, så det er især vigtigt, at du holder øje med dine loppe- og ormebehandlinger.

Dermatitis i hudfolder

Deres rynkede hud ser måske sød ud, men hvis den ikke plejes ordentligt og rengøres regelmæssigt, kan det resultere i hudfoldsdermatitis. Det er her, rynkerne bliver betændte og ømme, og uden behandling kan de også blive inficerede.

Problemer med ørerne hos fransk bulldog

De store flagermuslignende ører på franske bulldogs er et salgsargument for mange, men desværre kan de også være en grund til bekymring. Det skyldes, at disse hunde har smalle øregange kombineret med brede åbninger, hvilket gør det ekstremt nemt for bakterier og snavs at komme ind og forårsage infektioner.

Det er vigtigt at holde godt øje med din Frenchies ører, holde en regelmæssig rengøringsplan og holde øje med rødme, udflåd eller gentagen kradsning af ørerne. Hvis du har mistanke om en øreinfektion, skal du tage din hund til dyrlægen, da den kan have brug for antibiotika.

Problemer med skelettet hos fransk bulldog

Nogle af de mest almindelige sundhedsproblemer hos franske bulldogs er relateret til deres skeletsystem, fordi de blev avlet til at have korte bagben og en krøllet hale.

Patella-luksation

Patellaluksation er, når knæskallen midlertidigt glider ud af position, og det er en ret almindelig tilstand hos mindre racer, som franske bulldogs er særligt udsatte for på grund af deres bygning. Du kan se din hund hoppe, når knæskallen glider ud, og derefter vende tilbage til normal bevægelse, når den springer ind igen. Tilstanden er gradueret fra 1 til 4, fra mindst til mest alvorlig, hvor sidstnævnte måske kræver operation.

Sygdom i mellemhvirvelskiverne

Ved diskusprolaps bliver de skiver, der giver støddæmpning mellem rygknoglerne, beskadiget eller skøre, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at bule ud, briste eller glide, hvilket resulterer i tryk på rygmarven. Behandlingen af denne tilstand afhænger af sværhedsgraden, placeringen og årsagen og kan involvere alt fra medicin til kirurgi eller en kombination af de to.

Tandproblemer hos fransk bulldog

Fordi de har en meget kort kæbe, men en standardstørrelse og et standard antal tænder, kan en fransk bulldogs sundhedsproblemer også omfatte deres tandkød og tænder. En af de største årsager til bekymring er overfyldte tænder.

Forebyggelse af sundhedsproblemer hos franske bulldogs

De sundhedsproblemer hos franske bulldogs, der er nævnt ovenfor, er blot tilstande, som denne race er disponeret for. Der er ingen garanti for, at de får dem, men de har en højere risiko for at få dem. For at reducere risikoen for, at din hund udvikler disse problemer, er det vigtigt, at du kun køber fra en velrenommeret opdrætter, der er vidende og bekymrer sig om racens velfærd og fremtid. Ansvarlige opdrættere vil også sikre, at alle de nødvendige screeninger og tests udføres på avlstæver og -hunde for at sikre, at de ikke bærer dårlige gener.

Hvis du vil vide mere om racespecifik sundhed, kan du læse vores guide om almindelige sundhedsproblemer hos mops.