Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Hund med en blå kegle og en bandage på benet

Sådan skal du tage dig af din hund efter operationen

7 minutters læsning
PPVD master logo
Sponsoreret af Pro Plan Vet Diets

Det er stressende for hele familien, når hunden skal opereres. Man bekymrer sig ikke alene om selve operationen, men også om, hvad der sker, efter indgrebet er foretaget. Tanken om at skulle gøre det så komfortabelt som muligt for hunden, mens den kommer sig, kan være lidt overvældende. Her kan du læse om, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund med at komme sig hurtigt – fra at afhjælpe effekten af bedøvelsen, til hvordan du holder hundens forbinding tør og på plads.

De mest almindelige operationer for hunde

Før du læser videre om, hvordan du sørger for, at din hund er godt tilpas efter en operation, er det vigtigt at kendte til de mest almindelige operationer for hunde. Operationer falder generelt ind under to kategorier, elektiv (ikke-akutte operationer) og akut.

De mest almindelige elektive operationer for hunde:

 • Sterilisation/kastration.
 • Tandudtrækning.
 • Fjernelse af en godartet vækst.

De mest almindelige akutte operationer for hunde:

 • Fjernelse af fremmedlegeme.
 • Flænger eller bylder i huden.
 • Indre blødninger.
 • Korsbåndsskader eller overrevet korsbånd.
 • Behandling af knoglebrud.
 • Fjernelse af hudsvulster.
 • Fjernelse af blæresten eller urinrørsblokering.
 • Kræft i milten.

Restitution efter de mest almindelige operationer for hunde

Hvor lang tid det tager for din hund at komme sig, afhænger i høj grad af din hund og hvilket indgreb, der er blevet foretaget. Herunder ser vi lidt nærmere på de mest almindelige operationer, og hvordan er normal restitutionsperiode ser ud:

Restitution efter kastrering

Sterilisation eller kastration er en af de allermest almindelige operationer og anses dermed for at være et relativt sikkert rutineindgreb. Hunde kommer sig generelt overraskende hurtigt efter neutralisering, og de fleste kommer sig næsten helt inden for 14 dage. Sådan ser et typisk restitutionsforløb ud efter kastrering: 

 • Hvile: Det tager som regel 24-48 timer, før bedøvelsen er aftaget helt, og herefter vil din hund sandsynligvis virke helt frisk igen, men det er vigtigt at sørge for, at den får rigeligt hvile i 7-10 dage efter operationen for at forhindre sårkomplikationer.
 • Smertestillende medicin: Dyrlægen skriver sandsynligvis en recept på smertestillende medicin, som du skal give din hund de første par dage efter operationen. Det er vigtigt, at du følger dyrlægens anvisninger nøje for at sikre, at din hund er godt tilpas.
 • Sårbeskyttelse: Din hund får muligvis en halskrave på for at forhindre den i at slikke eller bide i såret. Det er vigtigt, at den har kraven på eller et alternativt som en blød skærm eller bodysuit, så den lader såret hele i fred.
 • Undersøgelser: Efter operationen skal din hund sandsynligvis til undersøgelse hos dyrlægen, når der er gået hhv. 2-3 dage og 7-10 dage. Det er rutineundersøgelser, hvor dyrlægen blot vil tjekke, om såret heler godt, og om din hund lader generelt lader til at have det godt.
 • Fjernelse af sting: I forbindelse med en kastrering anvendes der i de fleste tilfælde selvopløselige sting, som ikke behøver at blive fjernet, men hvis stingene ikke er selvopløselige, skal de fjernes 7-14 dage efter operationen.

Efter din hund er blevet kastreret, er det vigtigt at genintroducere motion gradvist og ikke genoptage anstrengende aktivitet med det samme. Tal med dyrlægen, hvis du har spørgsmål eller bekymringer. 

Restitution efter en tandoperation

Tandoperation er et andet meget almindeligt indgreb, som kan udføres på grund af brud på tænderne, mundtraume, svulster eller abnormaliteter. Det tager omkring 48-72 timer for hunde at genoptage deres normale aktivitetsniveau og appetit, men det er vigtigt at huske på, at din hund ikke er fuldt helet, før incisionen er helet, og stingene er opløst. Det tager omkring to uger for en hund at komme sig helt efter en tandudtrækning. 

Din hunds helingsproces efter en tandoperation omfatter bl.a., at den kun må spise blødt foder, begrænsning af fysisk aktivitet, samt at den ikke må få børstet tænder i cirka en uge efter. 

Restitution efter fjernelse af en godartet vækst

Restitutionstiden for fjernelse af en godartet vækst kan være meget forskellig alt efter vækstens størrelse og placering, men det tager typisk 10-14 dage. Ved fjernelse af større svulster kan det være nødvendigt at indsætte et dræn for at forhindre væskeansamlinger i omkring 3-5 dage efter operationen. Det er vigtigt at bemærke, at heling af større sår eller sår på komplekse steder tager meget længere tid. 

Restitution efter en akut operation

Restitutionen efter en mere akut operation kan være meget forskellig afhængigt af det forhåndenværende problem. Bløddelskirurgi såsom en maveoperation har f.eks. en kortere restitutionsperiode end knogler, led og ledbånd. En hund, der har fået foretaget en operation i blødt væv kan næsten komme sig helt i løbet af 2-3 uger, og fuld restitution tager formentlig omkring 6 uger. 

Knogle- og ledbåndsoperationer er langt vanskeligere og helingstiden er dermed længere. Afhængig af operationstypen kan helingen efter disse operationer tage 8-12 uger, men for ting som et overrevet korsbånd kan det tage op til 6 måneder.  

Når du skal hente din hund efter en operation

Når du henter din hund efter en operation, bør du forvente, at den er lidt søvnig, hvis den har været i fuld bedøvelse. Dyrlægen har givet den lidt at spise og noget smertestillende medicin, så den kan være lidt usikker på benene.

Du får sandsynligvis noget medicin til hunden med hjem såsom antiinflammatorisk medicin, antibiotika og smertestillende medicin. Tal med dyrlægen, hvis du har spørgsmål om, hvordan du skal give medicinen.

Når I er kommet hjem, er det meget sandsynligt, at din hund bare vil direkte i seng og sove, indtil effekten af bedøvelsen er aftaget, så sørg for, at den kan få ro og ikke bliver forstyrret. Kort efter bør den være smertefri, godt tilpas og klar til at spise igen.

Indimellem kan desorienteringen få nogle hunde til at udvise aggressiv adfærd efter operationen. Dette bør kun være midlertidigt, men hvis det varer ved i mere end et par timer, kan det være tegn på, at hunden har smerter. Hvis du har nogen bekymringer eller spørgsmål om din hunds operation, efterpleje, aggressiv adfærd eller restitution – eller hvis din hund stadig ikke er sig selv efter cirka 12 timer – bør du kontakte dyrlægen.

Fodring efter en operation

Fodringen af din hund efter en operation kommer nok ikke til at forløbe helt som sædvanligt. Ligesom mennesker kan hunde have kvalme, når de vågner efter at have været bedøvet, så giv din hund et lille, let aftenmåltid efter operationen såsom kogt kylling eller fisk. Hvis det ikke er muligt, bør du kun give den en kvart portion, i forhold til hvad den normalt spiser. Dyrlægen vil muligvis give dig et særligt foder, som er specifikt udviklet til hunde, der lige er blevet opereret. Giv din hund dette foder til de første par måltider, eller så længe dyrlægen anbefaler, men skift den hurtigst muligt tilbage til dens sædvanlige kvalitetsfoder, eftersom det vil være med til at fremme dens restitution. Som altid skal du sørge for, at din hund altid har adgang til rent, frisk vand, efter den er blevet opereret.

Motion som en del af din hunds restitution

Det er sandsynligvis også nødvendigt at lave om på din hunds sædvanlige motionsrutine. Dyrlægen kan fortælle dig, hvilke former for fysisk aktivitet din hund kan klare og hvornår, alt efter hvilken type operation den har fået. Hvis din hund f.eks. er blevet syet, skal den holdes i snor, og fysisk aktivitet skal begrænses til absolut minimum – helst kun en tur i haven for at gå på toilettet – indtil et par dage efter stingene er blevet fjernet. Du må også afholde den fra at springe op i møblerne og gå på trapper. Følg altid dyrlægens anvisninger.

Sengeleje i bur efter en operation

Efter en ortopædkirurgisk operation kan det være nødvendigt at begrænse din hunds fysiske aktivitet i endnu længere tid, og den kan endda have brug for strengt sengeleje i bur. Sørg for, at buret er stort nok til, at din hund kan sidde op og bevæge sig komfortabelt – men ikke så stort, at den kan løbe rundt.

Du bør tage din hund med ud med jævne mellemrum, så den kan gå på toilettet, men læg en avis i bunden af buret, i tilfælde af at den ikke når det, og skift dens tæppe eller underlag regelmæssigt, så det er en rent og behageligt sted for den at hvile sig. 

Sørg for, at der altid står en skål med rent vand i buret, og se efter med jævne mellemrum, at den ikke er væltet. Sengeleje i bur kan være hårdt for jer begge, men jo mere du kan holde din hund i ro, jo hurtigere vil den komme sig, og jo lavere er risikoen for, at den skader sig selv. Hvis dyrlægen har bedt dig om at holde din hund i sengeleje, er der en grund til det – han eller hun vil også rigtig gerne have, at din hund får det bedre! Hold din hund i buret, så længe dyrlægen anbefaler det, også selvom det lader til at have det bedre. 

Sådan passer du på din hunds forbindinger efter en operation

Det er vigtigt at holde hundens forbindinger tørre, så de ikke gør yderligere skade. Selv hvis din hund bare skal ud i haven for at gå på toilettet, bliver du nødt til at tape en plastikpose hen over forbindingen for at beskytte den. Dyrlægen vil muligvis give dig en infusionspose lavet af et kraftig materiale, som du kan bruge i stedet. Husk at fjerne posen igen, så snart din hund er indenfor igen, da det er farligt at lade en plastikpose sidde på hundens pote for længe, eftersom der kan samle sig fugt på indersiden og forårsage helbredsproblemer – ligesom når vores fingre bliver rynkede i badet! 

Hvis du bemærker en ubehagelig lugt, misfarvning, hævelse over eller under forbindingen eller at din hund halter eller har smerter, skal du kontakte dyrlægen med det samme. Det er også vigtigt at tage din hund med til de aftale kontrolundersøgelser hos dyrlægen for at sikre, at såret heler, som det skal. Hvis forbindingen løsner sig eller falder af i mellemtiden, må du ikke selv forsøge at lægge en ny forbinding. Hvis den er for stram, kan det give problemer, så tag din hund med til dyrlægen igen, og så gør de det gerne. 

Beskyttelseskrave på hunde

For at forhindre din hund i at slikke, bide eller kradse i såret eller forbindingen er det en god idé at give dem en halskrave på. Indtil for nylig var de for det meste lavet af plastik, men nu findes der også blødere kraver i tekstil, som din hund måske vil synes er mere behagelige. Tekstilkraverne er også mere skånsomme mod møbler og forbipasserende – en sprælsk hund med en plastikkrave kan være ret destruktiv! Det er vigtigt, at din hund har kraven på hele tiden, især om natten, og hver gang hunden skal være alene. 

Din hund bør snart vænne sig til sin nye accessory, men sørg for, at den ikke forhindrer den i at drikke eller spise. Hvis det er tilfældet, bliver du nødt til at fjerne kraven, når det er spisetid, og når din firbenede ven vil have en tår at drikke. 

Nogle hunde kan ikke affinde sig med kraven og finder den meget generende. Hvis det er tilfældet for din hund, bør du give dyrlægen besked, eftersom han eller hun muligvis har forslag til alternativer.  

Hvis du følger disse tips til, hvordan du tager dig af din hund efter en operation, samt dyrlægens råd, bør din hund komme sig hurtigt og snart være klar til at lege igen! 

Flere artikler af Pro Plan Veterinary Diets:

Pro Plan Vet Diets
4 minutters læsning

Diabetes hos hunde - Årsager og symptomer